Beatodairiška direktoriaus drąsa – dėl žavios pavaldinės

Kuo laikinajam Valstybinės ligonių kasos direktoriui Gintarui Kacevičiui baigsis neregėtas pavaldinės išaukštinimas? Dėl įstaigos specialistės savo karjera rizikuojantis vadovas vienus pribloškė, kitus sužavėjo.

Ž.Abelienės skyrimas Valstybinės ligonių kasos direktoriaus pavaduotoja sukėlė ir įtarimų, ir apkalbų griūtį.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ž.Abelienės skyrimas Valstybinės ligonių kasos direktoriaus pavaduotoja sukėlė ir įtarimų, ir apkalbų griūtį.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ministrė R.Šalaševičiūtė prisipažino, kad jos pasitikėjimas laikinuoju VLK direktoriumi G.Kacevičiumi susvyravo.
Ministrė R.Šalaševičiūtė prisipažino, kad jos pasitikėjimas laikinuoju VLK direktoriumi G.Kacevičiumi susvyravo.
Daugiau nuotraukų (2)

Tadas Ignatavičius („Lietuvos rytas“)

Oct 20, 2015, 8:50 AM, atnaujinta Oct 9, 2017, 1:14 AM

Permainos Sveikatos apsaugos ministerijai pavaldžios Valstybinės ligonių kasos (VLK) vadovybėje į keblią padėtį įstūmė ne tik šios įstaigos darbuotojus, bet ir ministrę Rimantę Šalaševičiūtę.

Kai Seimo Sveikatos reikalų komitete kilo įtarimų dėl galimai neskaidraus VLK Teisės skyriaus vyriausiosios specialistės 44 metų Žadvilės Abelienės skyrimo direktoriaus pavaduotoja, ministrė 56-erių G.Kacevičių užtarė.

R.Šalaševičiūtė tada pareiškė, kad laikinasis VLK vadovas su ja derino sprendimą neskelbti konkurso į šias pareigas, o jai pristatyta pretendentė esą paliko gana neblogą įspūdį.

Tačiau dabar ministrė „Lietuvos rytui“ prisipažino pirkusi katę maiše: „Ką tik sužinojau, kad man buvo pateikta ne visa informacija. Kai kurie dalykai man visiškai nesuprantami.“

Į vertinimą nesiteikė ateiti

Kas Sveikatos apsaugos ministerijos vadovę taip suglumino?

Mat paaiškėjo, kad R.Šalaševičiūtės palaiminta naujoji VLK direktoriaus pavaduotoja Ž.Abelienė į šias pareigas buvo paskirta net nedalyvavusi tarnybinės veiklos vertinime, kuris turėjo įvykti rugsėjo pradžioje.

Kai apie tą vertinimą buvo pranešta Ž.Abelienei, ji nutarė mėnesiui išeiti atostogų. Ir, nepaisant to, G.Kacevičiui į akis kritusiai pavaldinei buvo padaryta neįtikėtina išimtis.

VLK vadovo įsakymu skirtą dieną susirinkusi Valstybės tarnautojų tarnybinės veiklos vertinimo komisija nedrįso prieštarauti G.Kacevičiaus pasirinkimui.

Komisija už akių priėmė Ž.Abelienei palankų sprendimą – jokios vadovavimo patirties neturinti specialistė šoktelėjo iš 13 į 18 kategoriją ir tapo viena iš milijardus litų valdančio fondo vadovių.

Ministrė pasijuto apgauta

„Ji man buvo pristatyta kaip gera teisininkė, išmananti situaciją. Bet niekas man nesakė, kad Ž.Abelienę būtina pakelti net per penkias kategorijas. Aš šito nežinojau, jos gyvenimo aprašymo akyse nemačiau“, – teigė R.Šalaševičiūtė.

Būsimosios direktoriaus pavaduotojos pavardės nė su žiburiu nesurastum šį rugpjūtį patvirtintame rezerviniame perspektyvių VLK darbuotojų sąraše.

Negana to, šių metų sausį, kai buvo atliekamas eilinis šios specialistės tarnybinės veiklos vertinimas, jai buvo paskirtas vienkartinis algos dydžio priedas, bet pasiūlyta palikti tą pačią kvalifikacinę klasę.

Kas pasikeitė per tokį trumpą laiką, kad išskirtiniais gebėjimais nepasižyminti specialistė staiga tapo tokia vertinga? Kodėl G.Kacevičius ją protegavo?

„Aš nežinau. Ji buvo pristatyta kaip viena geriausių įstaigos specialisčių. Bet dabar man jau kyla abejonių. Gaila, kad to nežinojau anksčiau“, – kalbėjo R.Šalaševičiūtė.

Prarado pasitikėjimą

Dėl to ministrė tvirtino negalinti prisiimti atsakomybės už politikams abejonių sukėlusį paskyrimą. Tai esą turėtų padaryti G.Kacevičius, bet R.Šalaševičiūtė tuo pat metu abejojo, kad jis dėl šio skandalo galėtų netekti pareigų.

G.Kacevičius į VLK direktoriaus pareigas yra paskirtas vietoj Algio Sasnausko, kuris dėl atliekamo ikiteisminio tyrimo laikinai nušalintas nuo pareigų.

„Priekaištų G.Kacevičiaus darbui neturiu, bet po šio įvykio, žinoma, pasitikėjimo juo neliko“, – neslėpė ministrė, bet neatskleidė, koks likimas laukia laikinojo VLK vadovo.

R.Šalaševičiūtė tik paslaptingai užsiminė, kad G.Kacevičius dėl kai kurių savo ryžtingų sprendimų kurį laiką yra atsidūręs taikiklyje: „Jau žinau, ką politikai norėtų matyti jo vietoje, bet nenoriu dalyvauti politiniuose žaidimuose.“

Pavaduotoja buvo prieš

R.Šalaševičiūtė metė įtarimų ir VLK direktoriaus pavaduotojai valdymui ir darbo organizavimui Neringai Bernotienei, kuri siejama su kai kuriomis į skandalą dėl ortopedijos priemonių pirkimo įsivėlusiomis įmonėmis.

„Bet įrodymų, aišku, nėra“, – skubiai pridūrė ministrė.

Būtent N.Bernotienė (beje, anksčiau pretendavusi užimti A.Sasnausko vietą) vadovavo komisijai, kuriai buvo nurodyta atlikti neeilinį Ž.Abelienės tarnybinės veiklos vertinimą.

N.Bernotienė siūlė atidėti šią procedūrą, kol galės dalyvauti pati Ž.Abelienė, bet kiti komisijos nariai tam nepritarė.

Vis dėlto N.Bernotienė pateikė atskirąją nuomonę dėl šios specialistės tinkamumo eiti direktoriaus pavaduotojo pareigas: „Ž.Abelienė yra kompetentinga skyriaus vyriausioji specialistė, laiku ir kokybiškai atliekanti jai priskirtas užduotis, tačiau neatitinka Valstybės tarnybos įstatyme ir įstaigos vadovo pareigybės aprašyme nustatytų reikalavimų, todėl siūlau nepritarti siūlymui perkelti ją į aukštesnes pareigas.“

Tačiau Vertinimo komisijos pirmininkės nuomonė niekam nebuvo įdomi.

Santykius lydi apkalbos

Paklausti, kodėl užsimerkta prieš G.Kacevičiaus užsispyrimą žūtbūt iškelti pavaldinę į tokias aukštumas, kai kurie Seimo Sveikatos apsaugos komiteto nariai puse lūpų užsiminė apie direktorių ir specialistę esą siejančius artimus ryšius.

Stebėdamiesi laikinojo VLK vadovo įžūlumu dėl Ž.Abelienės paskyrimo, politikai tuo pat metu žavėjosi savotiška jo drąsa – ne kiekvienas vyras esą ryžtųsi dėl pavaldinės taip rizikuoti savo karjera.

Netikėtą paskyrimą lydinčios kalbos, regis, ne naujiena ir R.Šalaševičiūtei, bet ji sakė nežinanti, ar jose yra tiesos: „Tai labai delikati tema. Lygiai taip pat buvo kalbama, kad ir buvusį vadovą A.Sasnauską siejo tokie ryšiai su N.Bernotiene.

Bet nuoširdžiai sakau, kad niekada nesidomėjau pavaldinių meilės istorijomis, ir šito klausimo G.Kacevičiui, kai išsikviesiu jį pasiaiškinti dėl Ž.Abelienės skyrimo, nepateiksiu. Nebent pats norės.“

Įžvelgė užburtą ratą

Ar bus reikalaujama, kad laikinasis VLK vadovas pakeistų savo sprendimą dėl įtartinai išaukštintos pavaldinės?

„Manau, reikės ieškoti kompromisinio varianto. Ir Seimo Sveikatos reikalų komitete buvo diskutuota, kur kreiptis – į prokuratūrą ar į Valstybės tarnybos departamentą.

Specialistai aiškina, kad teisinių klaidų, kurios galėtų turėti rimtesnių pasekmių, ši istorija lyg ir neturi, yra tik moralinių aspektų.

Todėl atleisti Ž.Abelienę iš pareigų be jos sutikimo sudėtinga. Ji gali kreiptis į teismą ir tektų mokėti kompensaciją.

Taigi toks užburtas ratas. Teisingą sprendimą priimti sunku“, – kalbėjo R.Šalaševičiūtė.

Kas lėmė paskyrimą?

G.Kacevičius pastarosiomis dienomis buvo išvykęs į užsienio komandiruotę. Bet Valstybinės ligonių kasos atstovai paneigė, kad laikinojo VLK vadovo sprendimui galėjo turėti įtakos kokie nors išskirtiniai asmeniniai ryšiai su paaukštinta darbuotoja: „Paskyrimą nulėmė Ž.Abelienės profesinis profilis, būtinas kuruoti ir koordinuoti keturių skyrių darbą ir užtikrinti įstaigos sprendimų teisėtumą.

Abejonių nekėlė ir jos aukšta profesinė kompetencija, ir asmeninės savybės – sąžiningumas, objektyvumas ir kompetencija.“

Vertinimas buvo ne išsamus, o formalus

* Dėl Ž.Abelienės skyrimo VLK direktoriaus pavaduotoja į Valstybės tarnybos departamentą (VTD) kreipėsi Seimo Sveikatos reikalų komitetas.

* Departamentas nustatė, kad ši pareigybė priskiriama prie vadovo pareigybių, todėl jas einantis asmuo turi turėti vadovavimo gebėjimų.

* VTD nuomone, VLK direktoriaus pavaduotojui netaikomas specialus reikalavimas turėti vadovaujamo darbo patirties yra ydingas pavyzdys.

* VTD taip pat nustebino, kad Ž.Abelienės vertinimo išvadoje nėra jokios informacijos apie jos gebėjimus atlikti direktoriaus pavaduotojui nustatytas funkcijas: „Matyti, kad komisija to neanalizavo ir nepagrindė. Manytina, kad Ž.Abelienės tarnybinės veiklos neeilinis vertinimas galėjo būti atliktas išsamiau, o ne tik formaliai.“

* Tiesa, anot VTD, esminių procedūrinių pažeidimų, dėl kurių būtų galima laikyti komisijos vertinimą neteisėtu, nebuvo nustatyta – komisijos siūlymas yra patariamasis, galutinį sprendimą priima įstaigos vadovas.

* Valstybės tarnautojų registro duomenimis, per pastaruosius trejus metus į aukštesnes – vadovaujamas pareigas, įvertinus tarnautojo tarnybinę veiklą, kasmet perkeliama apie 200 asmenų.

* Be tokio vertinimo valstybės tarnautojas negali būti perkeltas į aukštesnes pareigas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.