Prekyba žmonėmis. Tarp aukų daugiau vyrų nei moterų

Lietuvoje prekyba žmonėmis dažniausiai tapatinama su seksualiniu išnaudojimu ir prostitucija. Tačiau kasmet šioje srityje atsiranda vis naujų formų – žmonės išnaudojami nusikaltimams vykdyti, priverstiniam darbui ir kitais tikslais.

Daugiau nuotraukų (1)

Arminas Lydeka

Oct 21, 2015, 11:31 AM, atnaujinta Oct 8, 2017, 6:25 PM

Šiais laikais prekyba žmonėmis – toli gražu ne vien prostitucija. Vaikai išvežami į užsienį vagiliauti parduotuvėse, žmonės išnaudojami vergiškam darbui plantacijose, vykdoma organų prekyba.

Reaguojant į tai, šiandien reikia keisti tradicinį požiūrį į kovą su šia problema. Džiugu, kad vertingomis įžvalgomis neseniai pasidalijo Lietuvoje su oficialiu vizitu viešėjusi ir šia tema asmeniškai besidominti Švedijos karalienė Silvija. Lietuvos bendradarbiavimas su strateginiais partneriais, tokiais kaip Švedija, turi tik stiprėti.

Generalinės prokuratūros ir Policijos departamento duomenys rodo, kad 2014 m. Lietuvoje pradėti 24 ikiteisminiai tyrimai dėl prekybos žmonėmis. Didžioji dalis jų – vienuolika – buvo pradėti dėl prekybos žmonėmis nusikalstamoms veikloms, 7 – dėl prostitucijos, 2 – dėl priverstinio darbo. Pasitaikė ir vienas tyrimas, kuris buvo susijęs su prekyba priverstinėms vedyboms. Beveik pusė visų 2014 metų vykdytų ikiteisminių tyrimų buvo pradėta dėl prekybos žmonėmis ne seksualiniam išnaudojimui.

Taip pat verta atkreipti dėmesį į kitą aspektą – šiandien tarp prekybos žmonėmis aukų yra daugiau vyrų nei moterų. Tai laužo išankstinius stereotipus. Praėjusiais metais tarp 44 nukentėjusiųjų buvo 25 vyrai ir 19 moterų.

Akivaizdu, kad siekiant pakeisti situaciją reikia suvienyti jėgas skirtingoms institucijoms – policijai, prokuratūrai, teismams, valdžios institucijoms, nevyriausybinėms ir kitoms organizacijoms. Tai ne vien teisėsaugos darbas, kaip galėtų atrodyti iš pirmo žvilgsnio. Aukos ir jų artimieji turi žinoti, kur kreiptis pagalbos ir ją rasti. Ne visada norima skambinti tiesiai policijai.

Kovoje su prekyba žmonėmis svarbu prevencija, ne vien darbas su pasekmėmis. Būtina įtraukti daugiau specializuotų kovos su prekyba žmonėmis priemonių, stiprinti ir plėsti baudžiamojo persekiojimo galimybes. Tik realios, o ne butaforinės laisvės atėmimo bausmės gali pakeisti padėtį.

Arminas Lydeka yra Seimo grupės „Parlamentarai prieš prekybą žmonėmis“ narys, Liberalų sąjūdžio frakcijos narys

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.