Jaunimas po septynerių metų vėl sulaukė paskatinimo

Pilietiškumą, visuomeniškumą, lyderystę, saviraišką, savanorystę ir sveikatingumą skatinantys projektai šiemet vėl sulaukė paramos iš Švietimo ir mokslo ministerijos. Po septynerių metų pertraukos tokio pobūdžio veikloms paskirstyta šimtas tūkstančių eurų. Finansuota beveik trisdešimt įvairaus pobūdžio projektų apie pilietiškumą, kūrybiškumą, sveiką gyvenseną, toleranciją ir panašiai.

Stovykla pasiteisino visu šimtu procentų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Stovykla pasiteisino visu šimtu procentų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 22, 2015, 1:25 PM, atnaujinta Oct 8, 2017, 12:54 PM

Mokinius domina šauktinių tema

Pilietinių iniciatyvų centro ir Lietuvos mokinių parlamento finansuota veikla leidžia moksleiviams geriau pažinti Lietuvos kariuomenės kasdienybę: ginkluotę ir techniką, kario tarnybos ypatumus, kariuomenės komplektavimo principus. Tiesa, Pilietinių iniciatyvų centro vadovas Girvydas Duoblys sako, kad projektas skirtas ne tik mokinių ir kariuomenės artimesniam susipažinimui ir bendradarbiavimui, bet ir įvairesnių pilietiškumo formų skatinimui.

„Tuo tikslu Rukloje anksčiau buvo suorganizuota dviejų dienų stovykla. Ji pasiteisino visu šimtu procentų. Galiu drąsiai sakyti, kad yra pakankamai mokinių, kurie nori tokių patirčių kaip žvalgybos, išgyvenimo gamtoje. Rengėme ir paskaitas apie informacinius karus, pilietines pozicijas ir panašiai. Paskatinti šios stovyklos, dabar moksleiviai patys organizuoja diskusijas savo savivaldybėse apie įvairesnių pilietinio ugdymo formų galimybes. Kitaip tariant nori ne tik teorijos, bet ir praktikos“,– apie finansuotos veiklos tarpinius pasiekimus pasakoja G.Duoblys.

Tuo tarpu Lietuvos mokinių parlamento atstovė viešiesiems ryšiams Kotryna Grušauskaitė pasakoja, kad diskusijose paliečiamas ir labai aktualus šauktinių klausimas.

„Iš tiesų šiuo metu mes organizuojame diskusijas su vietos politikais, pilietiškumo, istorijos mokytojais, mokiniais, kurie dalyvavo stovykloje rugpjūčio pabaigoje, šaulių ar kariuomenės atstovais, savanoriais. Planuojame, kad jos vyks visuose šalies regionuose, tad iš viso jų bus apie nuo dvidešimties iki trisdešimties. Paskutinis didžiausias renginys bus nacionalinio masto diskusija Lietuvos Respublikos Seime. Ten būtinai „kabinsime“ šauktinių klausimą, kokia turi būti šaukimų tvarka, atrankos kriterijai ir panašiai.

Kvies pažinti (ne)lygybę

Kita paramą gavusi veikla – VšĮ Pasaulio piliečių akademijos ir Kauno jaunimo slėnio iniciatyva organizuoti globaliojo švietimo renginį „Iššūkis (ne)lygybei“. Renginys vyks lapkričio 20 dieną Globaliojo švietimo savaitės metu Kauno Vytauto Didžiojo universitete. Renginio metu dalyviai diskutuos, ką globalioje visuomenėje reiškia nelygybė ir kaip kiekvienas iš mūsų gali prisidėti prie jos mažinimo. Pasaulio piliečių akademijos vadovė Indrė Augutienė sako, kad renginiu siekiama jauniems žmonėms suteikti galimybę patirti ir pajausti, kas yra nelygybė. „Bandysime pasižiūrėti, kokie yra ekonominiai, socialiniai, politiniai ir net aplinkosauginiai nelygybės aspektai. Planuojame rengti kūrybines dirbtuves, simuliacijas, tam, kad parodytume skirtingas nelygybės dimensijas“,– apie planus pasakoja I.Augutienė.

Kauno jaunimo slėnio direktorė Evelina Revuckaitė pasakoja, kad į renginio organizavimą įsitraukė ir kitos organizacijos bei savanoriai. „Turėsime labai įvairių pranešimų. Pavyzdžiui, pasikvietėme vieną organizaciją, kuri dirba su Afrikos šalimis. Jaunimas turės galimybę susipažinti su procesais, vykstančiais Pietų Afrikoje. Medžiaga, žinoma bus pateikiama interaktyviai: su nuotraukomis, video medžiaga. Jungtinių tautų studentų klubas „Pasaulio kavinėje“ kvies susipažinti ir pabendrauti su studentais iš įvairių šalių.

Pavyzdžiui, iš Nigerijos. Tai leis šiek tiek pažinti kitokią kultūrą, suprasti kuo kitos šalys yra ypatingos. Palyginti, kuo jos skiriasi nuo Lietuvos. Kaip ten ir čia pasireiškia nelygybė.

Taip pat kviesime susipažinti su pasaulio piliečio samprata. Kas tai yra, kas jaučiasi ar nesijaučia pasaulio piliečiu. Kalbant apie aplinkosaugą, pristatysime daiktų kelią iki mūsų namų, pavyzdžiui, vandens butelio, šokolado ir panašiai. Kiek tai kainuoja, kiek pinigų pasiekia tuos žmones, kurie tarkime renka kakavos pupeles ir taip toliau“,– pasakoja E.Revuckaitė.

Finansuota beveik 30 projektų

Šie renginiai ir diskusijos – tik dalis visų Švietimo ir mokslo ministerijos finansuotų projektų. Paraiškas paskelbtam konkursui teikė viešosios įstaigos, asociacijos ir nevyriausybinės organizacijos, taip pat mokyklos, turinčios patirties įgyvendinti neformaliojo vaikų švietimo veiklas regioniniu ir nacionaliniu lygiu. Parama skirta mokyklų savivaldą, socializacijai palankią aplinką, sveikatingumą ir fizinį aktyvumą skatinantiems projektams.

Taip pat daug dėmesio skirta socialiai jautrioms, mažiau galimybių turinčioms vaikų ir jaunimo grupėms: vaikams iš socialinės rizikos šeimų, iš globos namų, dienos centrų. Finansuotos įvairios projektų veiklos: konkursai, teoriniai, praktiniai užsiėmimai, stovyklos, akcijos, mokymai, žygiai. Taip pat veiklos, skirtos mokinių savęs pažinimui, lyderystei, saviraiškai, iniciatyvumui, kitiems socialiniams ir asmeniniams gebėjimams skatinti.

Iš viso vaikų ir jaunimo socializacijos projektų konkursui buvo pateikta daugiau nei pusė šimto paraiškų. Iš jų finansavimas skirtas 28 projektams. Į projektus numatyta įtraukti nuo dvidešimt iki dviejų tūkstančių dalyvių.

Be to, pirmą kartą po nepriklausomybės atkūrimo yra numatytos ES fondų, valstybės ir savivaldybių biudžetų lėšos meno, gamtamokslių, teatro, muzikos, sporto mokyklų ir kitų neformaliojo švietimo įstaigų renovacijai. Tam planuojama iki 2020 metų skirti 16 mln. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.