Dviratyje slypi labai daug pavojų

Dviračių entuziastai, kalbėdami apie šią transporto priemonę, turėtų būti atsargūs. Mat vardydami dviračio detales gali užsitraukti teisėsaugos rūstybę.

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

2015-10-23 07:07, atnaujinta 2017-10-08 09:47

Lietuvos lenkų rinkimų akcija (LLRA) vos išsikapanojo iš nemalonumų duobės, o policijos pareigūnai beveik pusmetį laužė galvą, bausti ar ne šią partiją.

Teisėsaugininkai tyrimą pradėjo po vasarą vykusio LLRA sąskrydžio, kurio dalyviai vaikščiojo apsivilkę marškinėlius su lenkišku užrašu „Vilnius ant dviračių be pedalų“.

Manote, kriminalistai pradėjo domėtis užrašu dėl žodžių „be pedalų“, įtardami galimą vagystę? Ne. Tyrimą paskatino Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba, manydama, kad sąskrydyje buvo kurstoma diskriminuoti asmenis lytinės orientacijos pagrindu. Homoseksualų bendruomenės irgi tvirtino, kad „pedalas“ yra jas įžeidžiantis.

Vis dėlto teisėsauga atsisakė tirti, ar vilkėti marškinėliai kursto diskriminaciją.

Toks sprendimas priimtas, nes nenustatyta, kad sąskrydyje buvo kurstoma neapykanta.

Bet dviračių mėgėjai turėtų būti atsargūs, nes netgi šią transporto priemonę narstant detalėmis pavartojus žodį „grandinė“ galima įžeisti sadomazochistinių polinkių turinčius žmones. „Kamera“ gali žeminti nuteistuosius. „Šakės“ gali būti laikomos grasinamojo pobūdžio žodžiu. O ir pats žodis „dviratis“ toks slidus. Nežinia, kada gausi šaukimą į prokuratūrą, jeigu šioji tiria net sakinį „Klaipėdoje Pikeliškių nėra.“

Gal kalbant apie dviratį jį užšifruoti kodiniu pavadinimu „du ratai“? Ne, vėl bus blogai, nes kodo pradžia gali sukelti minčių apie žodį, liudijantį psichikos negalią.

Paprasčiausiai tylomis pakelti du pirštus?

Ir vėl gali likti neteisingai suprastas, nes vieniems du pirštai – pergalės ženklas (prieš ką?), o kitiems simbolizuoja saldžiąją porelę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.