Kurorto meras pajuto pavojų savo gyvybei

„Kelerius metus dėliojamas scenarijus, kaip susidoroti su manimi. Visa tai jau kelia grėsmę mano ir artimųjų gyvybei“, – „Lietuvos rytui“ vakar pareiškė Druskininkų meras ir Socialdemokratų partijos pirmininko pavaduotojas Ričardas Malinauskas.

Druskininkų meras ir Socialdemokratų partijos pirmininko pavaduotojas R.Malinauskas įvardijo skandalų įpūtėjus.
Druskininkų meras ir Socialdemokratų partijos pirmininko pavaduotojas R.Malinauskas įvardijo skandalų įpūtėjus.
Druskininkų sveikatinimo ir poilsio centras „Aqua“ tapo politinių intrigų arena.
Druskininkų sveikatinimo ir poilsio centras „Aqua“ tapo politinių intrigų arena.
Daugiau nuotraukų (2)

Arūnas Karaliūnas („Lietuvos rytas“)

Oct 23, 2015, 6:45 AM, atnaujinta Oct 8, 2017, 10:15 AM

Daugiau kaip 15 metų Druskininkams vadovaujantis politikas neabejoja, kad praėjusią savaitę Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl galimai neteisėtai naudojamų Druskininkų savivaldybės lėšų sveikatinimo ir poilsio centre „Aqua“ – neatsiejama jo ir kurorto žlugdymo plano dalis, rašo „Lietuvos rytas“.

STT agentai spalio 12-ąją sulaikė piktnaudžiavimu įtariamą centro vadovą Edmundą Antanaitį, atliko kratas savivaldybėje.

R.Malinauskas pareiškė įrodysiąs, kad artėjant Seimo rinkimams plačiu frontu rengiamas politinis sąmokslas prieš jį ir prieš visą Socialdemokratų partiją.

R.Malinauskas neabejoja, kad jam palikus mero postą mieste įvyktų daug pokyčių.

Nors druskininkiečiai šįmet pavasarį jį meru išrinko triuškinama persvara, jau po metų vyks Seimo rinkimai, todėl dabar esą metamos milžiniškos pajėgos tiek R.Malinausko, tiek Socialdemokratų partijos įvaizdžiui pakenkti.

Nurodė pagrindinius veikėjus

– Mere, praėjusią savaitę STT sulaikė Druskininkų sveikatinimo ir poilsio centro „Aqua“ direktorių E.Antanaitį, jam pareikšti įtarimai piktnaudžiavimu bei neteisėtu savivaldybės lėšų naudojimu.

Kaip jūs aiškinate šią situaciją?

– Jokių Druskininkų savivaldybės lėšų naudojimo nebuvo, nes vandens parkas yra uždaroji bendrovė. Todėl nei iš valstybės, nei iš savivaldybės negauna jokių dotacijų.

Vandens parkas dirba pelningai ir labai atsakingai, todėl turėdamas nemažą pelną gali padėti savivaldybei įvairiuose projektuose.

– Ką galite atsakyti tiems, kurie teigia, kad „Aqua“ parkas tapo paties mero ir kitų savivaldybės tarnautojų artimųjų pamėgta darbo vieta?

– Dailės akademiją baigusi mano duktė dirba šiame centre, tai esu oficialiai deklaravęs.

Tačiau aš niekada nesidomėjau bendrovės kadrų politika, taip pat buhalterinės apskaitos detalėmis.

– Bet kodėl yra pareikšti tie kaltinimai?

– Tai labai seniai organizuotos kelių vietinių politikėlių intrigos, remiamos partijos kolegų Seimo narių.

Pasinaudodami savo pareigomis jie – aš turiu galvoje prezidentės parankinius konservatorius Arvydą Anušauską, Jurgį Razmą, taip pat liberalą Vitalijų Gailių – vykdo savo partijos lyderio, atstovaujančio įtakingoms verslo grupuotėms, nurodymus.

Jie, turėdami užnugarį ir įtaką Generalinėje prokuratūroje, ir surengė šią politinę provokaciją.

Yra skaudu, kai nuo 1990-ųjų iki 2000 metų, būtent vadovaujant konservatoriams, Druskininkai buvo nugyventi iki apgailėtino miestelio su griūvančiais pastatais, bankrutuojančiomis įmonėmis.

Dabar Druskininkai yra kurortas, kuriuo galime džiaugtis ir Lietuvoje, ir už jos ribų.

Miesto įvaizdis dabar toks, kad daugelis norėtų pasišildyti tuose šlovės spinduliuose.

Ypač konservatoriai, trokštantys tapti valdančiąja Druskininkų dauguma.

Žada pateikti įrodymų

– Ar turite kokių nors įrodymų, kad prokuratūrai daromas spaudimas?

– Įrodymų turiu, turėsiu dar daugiau – dokumentų, informacijos.

– Jūs žinote, kuo kaltinamas E.Antanaitis?

– Nežinau. Bet net neabejoju jo, kaip direktoriaus, kompetentingumu, sąžiningumu. Juo visiškai pasitikiu.

– Trečiadienį buvote Vilniuje, susitikote su buvusiu STT vadovu, dabartiniu Seimo pirmininkės Loretos Graužinienės sekretoriato vadovu Žimantu Pacevičiumi, kuris minimas šioje istorijoje kaip vienas asmenų, vandens parke galėjęs lankytis nemokamai.

Koks to susitikimo tikslas?

– Pabendrauti su žmogumi, kurį seniai pažįstu. Pasikalbėjome bendromis temomis – apie gyvenimą, jo šeimą, jis pasiteiravo, kaip man sekasi.

Niekada jo nesu klausęs nei apie STT, nei apie Druskininkų savivaldybės reikalus.

Žmonės bendrauja ne dėl to, kokias jie eina pareigas. Dėl to, kad jiems malonu susitikti.

Gavo išaiškinimą, kaip elgtis

Druskininkų mero nuomone, priekaištai dėl politikų pramogų bei nakvynių sveikatinimo ir poilsio centre „Aqua“, taip pat nuolaidų kuponų dalijimas – dar vienas nesėkmingas bandymas sukurpti skandalą: „Neturiu žinių nė apie vieną politiką, kuris atostogavo ar rengė asmeninę šventę sveikatinimo ir poilsio centre „Aqua“ savivaldybės sąskaita.“

Visai kas kita – oficialios savivaldybės šventės, kurių svečiams parūpinama tiek nakvynė, tiek maitinimas.

Žmonės apgyvendinami įvairiuose miesto viešbučiuose.

Pasak R.Malinausko, savivaldybė jau prieš kelerius metus įvairių šalies institucijų paprašė oficialių išaiškinimų, kas leidžiama per tokius renginius.

Pavyzdžiui, Varėnoje kasmet rugsėjį rengiama Grybų šventė, o jos svečiams savivaldybė taip pat suteikia galimybę pernakvoti, pasirūpina maitinimu.

Nuolaidų kuponai – tai esą tik rinkodaros dalis ir tai normalus verslas. Jie dalijami įvairiose parodose, įteikiami konkursų nugalėtojams.

„Centras taiko specialias nuolaidas ir policijos komisariatų vadovybės parinktiems pareigūnams, bendruomenėms, moksleiviams“, – kalbėjo R.Malinauskas.

Į centrą politikai įsibrovė jėga

* Druskininkų sveikatinimo ir poilsio centro „Aqua“ administracija užvakar pranešė savivaldybei, kad antradienį apie 16 valandą iš darbuotojo jėga atėmę elektroninį raktą į centrą, lydimi asmenų su filmavimo kameromis, įsibrovė Druskininkų savivaldybės tarybos nariai konservatorius Vilius Semeška ir liberalas Juozas Šarkus.

* Teigiama, kad šie asmenys į patalpas pateko neteisėtai, jose užsidarė ir neįsileido administracijos darbuotojų.

* „Aqua“ administracija po įsilaužimo patalpose pasigedo antspaudų, USB atmintinių, dokumentų ir vertingų daiktų. Jų sąrašas dar tikslinamas.

* Dėl padaryto nusikaltimo įstaigos administracija kreipėsi į teisėsaugą. Pareigūnams pateikti vaizdo įrašai, liudininkų parodymai.

* V.Semeška teigė nieko neėmęs, bet radęs slaptus prabangius apartamentus.

Pulta dėl tvoros ir šautuvo

* Prieš metus Druskininkų meras R.Malinauskas jau buvo pakliuvęs į keistą istoriją dėl seniai vykusios medžioklės ir nepaliovė stebėtis kai kuriais teisėsaugos pareigūnų veiksmais.

* 2011-ųjų rugsėjo 23 dieną politikas dalyvavo Joniškio rajone vykusioje medžioklėje, tačiau nei pats šovė, nei girdėjo šūvių. Maždaug po mėnesio R.Malinauskas Druskininkų policijos komisariato pareigūnų buvo apklaustas kaip liudytojas.

* Tyrimas pradėtas paaiškėjus, kad tuo pat metu šioje vietovėje buvo neteisėtai nušautas tauriojo elnio patinas. Politikas tyrėjams negalėjo pagelbėti ir šią istoriją jau buvo užmiršęs, tačiau praėjus trejiems metams sužinojo, kad pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl neteisėto šaunamojo ginklo laikymo.

* R.Malinausko medžioklinis šautuvas buvo paimtas ekspertizei, nors to daryti nebuvo jokios prasmės – jo ginklas pritaikytas šaudyti visai kitokiais šoviniais negu tas, iš kurio buvo neteisėtai nušautas elnias.

* O šiemet liepą Kauno apygardos administracinis teismas įpareigojo politiką nugriauti prie Ratnyčios upės esančios jo sodybos tvorą, nes ji pastatyta pernelyg arti vandens.

* Griauti statinį dar 2014-ųjų gegužę nusprendė Alytaus regiono aplinkos apsaugos departamento Druskininkų agentūra. R.Malinauskas aiškino, kad tvora yra teisėtai įgyto ir registruoto nekilnojamojo turto dalis, be to, statyta buvusių savininkų maždaug prieš pusšimtį metų, tačiau šie argumentai teisėjų neįtikino. Ši byla pasiekė Lietuvos vyriausiąjį administracinį teismą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.