Aktualiausi klausimai keičiantiesiems asbestinių stogų dangą

Paramos gavėjams, įgyvendinantiems projektus pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programos (KPP) priemonės „Pagrindinės paslaugos ir kaimų atnaujinimas kaimo vietovėse“ veiklą „Asbestinių stogų dangos keitimas“, kyla neaiškumų dėl atsiskaitymo už prekes, mokėjimo prašymų teikimo, paramos viešinimo. Į aktualiausius klausimus atsako Nacionalinės mokėjimo agentūros (NMA) Tęstinių priemonių administravimo skyriaus vyriausioji specialistė Jūranda Savukynienė.

Iškilus bet kokiems su projekto įgyvendinimu susijusiems klausimams, pareiškėjams rekomenduojama konsultuotis su NMA specialistais.<br>shutterstock.com
Iškilus bet kokiems su projekto įgyvendinimu susijusiems klausimams, pareiškėjams rekomenduojama konsultuotis su NMA specialistais.<br>shutterstock.com
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 28, 2015, 6:00 AM, atnaujinta Oct 7, 2017, 10:35 AM

Ar už asbestinio stogo dangos keitimo medžiagas, atliekų išvežimą ir šalinimo paslaugas galima atsiskaityti grynaisiais arba pavedimu iš šeimos nario banko sąskaitos?

Paramos gavėjai su tiekėjais turi atsiskaityti tik per finansines institucijas, o mokėjimas privalo būti atliktas paties paramos gavėjo vardu. Norint gauti paramos lėšų, negalima atlikti pavedimų iš sutuoktinio, vaikų ar kitų artimųjų sąskaitų.

Kada reikia pateikti mokėjimo prašymą?

KPP veiklai „Asbestinių stogų dangos keitimas“ taikomas išlaidų kompensavimo būdas. Tai reiškia, kad paramos gavėjas pradeda įgyvendinti projektą savo lėšomis ir ne vėliau kaip per 12 mėn. nuo sprendimo skirti paramą priėmimo dienos, kai jau atlikti visi reikiami stogo keitimo darbai, NMA pateikia mokėjimo prašymą.

Kokius dokumentus būtina pristatyti su mokėjimo prašymu?

Mokėjimo prašyme turi būti deklaruojamos patirtos ir apmokėtos išlaidos, pridedami jų pagrindimo, išlaidų apmokėjimo įrodymo ir kitų reikiamų dokumentų originalai arba kopijos: sąskaitos faktūros už įsigytas prekes, jų apmokėjimo dokumentai, patvirtinti pareiškėjo parašu arba notaro. Tarp jų – ir pažyma apie gaminių, kuriuose yra asbesto, atliekų pašalinimą. Pažymėtina, kad paramos gavėjas tinkamas finansuoti išlaidas turi aiškiai išvardyti pagal išlaidų kategorijas, o ne pateikti bendrą jų sumą.

Kur reikia pristatyti mokėjimo prašymą?

Mokėjimo prašymus kartu su reikiamais papildomais dokumentais priima ir registruoja NMA Kaimo plėtros ir žuvininkystės programų departamento teritoriniai paramos administravimo skyriai.

Paramos gavėjai privalo viešinti paramą. Kaip ir kiek laiko tai būtina daryti?

Pagal taisykles, paramos projekto lėšomis įsigytos materialinės vertybės nuo jų įsigijimo ir ne trumpiau kaip 5 metus turi būti pažymėtos. Pavyzdžiui, galima užklijuoti specialų lipduką ant gyvenamojo namo, kurio stogas bus keičiamas. Jame turi būti teiginys, aiškinantis ES vaidmenį: „Europos žemės ūkio fondas kaimo plėtrai: Europa investuoja į kaimo vietoves“, taip pat panaudotas programos logotipas ir ES emblema (vėliava). Kompensuojamos projekto viešinimo išlaidos neturi viršyti 30 eurų.

Kokius dokumentus reikia pateikti įgyvendinus projektą?

Paramos gavėjas įsipareigoja apdrausti turtą, kuriam sukurti panaudota parama, ne trumpesniam nei projekto įgyvendinimo ir kontrolės laikotarpiui. Kai paramos gavėjas apdraudžia turtą įgyvendinęs projektą, jis turi pateikti NMA galutinę projekto įgyvendinimo ataskaitą ir projekto kontrolės laikotarpiu užbaigto projekto metines ataskaitas. Ataskaitų formas galite rasti NMA svetainėje.

Tačiau jeigu pareiškėjas įrodo, kad apdrausti paramos lėšomis sukurtą turtą nėra galimybių, jis kartu su mokėjimo prašymu turi pateikti bent tris oficialius skirtingų draudimo įmonių atsisakymo suteikti draudimo paslaugas raštus ir įsipareigoti, kad, jei turtas bus sunaikintas arba sugadintas, jis bus atstatytas savo lėšomis. Tokiu atveju minėtų dokumentų pateikti nereikia.

Iškilus bet kokiems su projekto įgyvendinimu susijusiems klausimams, pareiškėjams rekomenduojama konsultuotis su NMA specialistais.

Daugiau informacijos – www.nma.lt, zum.lrv.lt. Sužinok naujienas apie paramą pirmas – prisijunk www.facebook.com/nacionalinemokejimoagentura.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.