Džiugi žinia surastos kaunietės vaikams – mama ateis aplankyti

Artimiausiu metu dviejų vaikų motina Kristina Mackevičienė apsilankys Kauno vaikų gerovės centre „Pastogė“. Ten mamos laukia trimetis ir dvylikametis jos vaikai. Sekmadienį po devynių dienų policijos paieškų, dingusi kaunietė buvo rasta Klaipėdoje. Į Kauną ji grįžo antradienį.

Trimetis ir dvylikametis vaikai laukia motinos K.Mackevičienės Kauno vaikų gerovės centre „Pastogė“.<br>M.Patašiaus nuotr.
Trimetis ir dvylikametis vaikai laukia motinos K.Mackevičienės Kauno vaikų gerovės centre „Pastogė“.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

Oct 29, 2015, 3:14 PM, atnaujinta Nov 25, 2019, 9:06 AM

„Jau yra sutartas susitikimas, mama atvyks ir žiūrėsim, kaip seksis toliau. Atsiradus mamai, reikia peržiūrėti globos planą“, – sakė Pagalbos šeimai tarnybos vedėja Diana Skemundrienė.

Ji negalėjo pasakyti, ar vaikai ateityje galės grįžti pas gimdytoją. „Kol nesu kalbėjusi su ja, negaliu atsakyti, bet visą laiką laikinosios globos tikslas – grąžinti vaikus į biologinę šeimą“, – aikšino D.Skemundrienė.

Vedėja pripažino, kad K.Mackevičienei pirmiausia reikės išsispręsti problemas. „Jei žmogus paliko vaikus, išvažiavo, vadinasi, buvo kažkokių problemų. Reikės padėti tas problemas spręsti, kaip seksis, nežinau“, – kalbėjo Pagalbos šeimai tarnybos vedėja.

Vaikai nori būti su motina

Kol nebuvo žinių apie motiną, tarnyba ketino vertinti močiučių tinkamumą būti vaikų globėjomis.

„Ši istorija tuo džiugi, kad abi močiutės pareiškė norą globoti vaikus, galėjom rinktis. Giminė – norinti padėti“, – aiškino D.Skemundrienė.

K.Mackevičienės motina ir močiutė lankė gerovės centre besiglaudžiančius vaikus. Kita vieno iš vaikų močiutė gyvena kitame rajone, apie anūką domėjosi telefonu.

Anot „Pastogės“ darbuotojų, vaikai nori susitikti ir būti su mama, matytis su visais giminaičiais.

Trūko psichologinės paramos?

K.Mackevičienės motina antradienį vakare kalbėjosi su dukra. „Baikim šitą temą, ji labai skausminga“, – prašė ponia Daiva, prieš savaitę grįžusi iš užsienio, kur gyvena ir dirba.

Ji įsitikinusi, kad jos dukrai trūko paramos: „Faktas, kad ji buvo neremiama... Kiekvienam žmogui psichologiškai reikia paramos. Tik tiek galiu pasakyti.“

Moteris kritikavo dukrą smerkiančius žmones: „Jie (ją) drasko, kiekvienas savais argumentais. Reikia žmogiškos reakcijos. O jei nori pasijuokti, iš kiekvieno galima pasijuokti.“

Dėl šeimos dramos į Lietuvą parskridusi močiutė laukia specialistų sprendimo. „Su vaikais bus taip, kaip nuspręs vaikų teisių apsauga. Yra įmanomas variantas, kad vaikai bus grąžinami mamai“, – sakė potenciali laikinoji vaikų globėja.

Prireikė medikų pagalbos

Vaikai be motinos namuose praleido vieną naktį. Juos policijos pareigūnai bendrabučio bute rado spalio 16-ąją. Šaltinių duomenimis, policiją kvietė ne patys vaikai.

Vyresnysis tą pačią dieną buvo nuvežtas į vaikų gerovės centrą. Trimečiui prireikė medikų pagalbos. „Mažiuką išvežė į ligoninę, nes jis suslogavo“, – aiškino vienas vaiko giminaitis.

Anot D.Skemundrienės, baisiausia vaikams buvo pirma diena po motinos dingimo. Vėliau emocijos pagerėjo. Ateityje vaikų nuotaika, anot specialistė, priklausys nuo to, kaip klostysis situacija su mama. 

Ji sakė, jog tokie atvejai, kada tėvų reikėtų taip ilgai ieškoti, nėra dažni. „Per metus 2-3 kartai. 80 proc. atvejų vaikai lieka be priežiūros, nors tėvai būna ne kažkur išvykę, bet gretimame bute“, – aiškino Pagalbos šeimai tarnybos vedėja.

Šeima nebuvo įtraukta į socialinės rizikos sąrašą. Oficialiais duomenimis, K.Mackevičienė anksčiau nėra palikusi vaikų be priežiūros.

Nežinojo, kad yra ieškoma

Kaunietė iš namų išėjo spalio 15 dieną, apie 19 val. Sekmadienį ji buvo rasta Klaipėdoje, besisvečiuojanti pas gyvenimo draugą.

Policijos paklausta, dėl ko išvyko iš namų, ji sakė, jog susipyko su močiute. Moteris klaipėdiečio bute buvo rasta blaiva.

Pareigūnai moters buvimo vietą nustatė pagal mobiliojo telefono signalą.

Kaunietė policijos pareigūnams aiškino, kad apie savo paiešką nežinojo. Ji buvo paprašyta Kaune prisistatyti į jos ieškantį komisariatą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.