Algirdas Sysas, princas Citrina ir Aušra Maldeikienė

Progresiniai mokesčiai – tiek sykių jau gvildenta, apkalbėta, aprašyta, aprodyta, gal dar tik eilėmis neapdainuota tema. Šįkart jos centre socialdemokratu save vadinantis Algirdas Sysas, kuris pateikė eilinį projektą ir įsiutino būtent tuos, kam tariasi atstovaująs – dirbančiuosius.

Daugiau nuotraukų (1)

Tomas Čyvas

Oct 30, 2015, 3:06 PM, atnaujinta Oct 6, 2017, 8:35 PM

Nebeketinu kartoti argumentų, kodėl pateiktas projektas yra nei šioks nei toks. Už mane anksčiau, išsamiai ir ko gero net gerokai geriau padarė kiti. Ekonomistė ir politikė Aušra Maldeikienė net žada dieną badauti ir visiems aiškinti, kodėl visa tai absurdas. Mane domina kitas klausimas – ką reiškia aiškiai niekam tikusio projekto kaišiojimas ir energingas aiškinimas, koks jis geras.

Kaip jau minėjau, progresinių mokesčių temą socialdemokratai, kaip ir jiems priklausytų pagal ideologinę emblemą, judina ne pirmą kartą.

Dar prieš garsiąją 2008 metų pabaigos krizę ponai (tarpusavy besivadiną „bičiuliais“) buvo išprakaitavę projektą, kuriame buvo numatyta, jog progresyvus tarifas bus taikomas asmenims, per mėnesį uždirbantiems 1 litu daugiau nei 2 000 litų. Eurais tai reikštų, kad pakankamai turtingais mokėti didesniu tarifu buvo laikomi tie, kurie šiandien galiojančios valiutos gautų ne pilnus 600 piniginių vienetų.

Tokius jau buvo siūloma pripažinti turtingais ir įpareigotinais rodyti solidarumą. Paskui dar būta pora mėginimų, o A.Syso projektas numato, kad turtingais jau laikytini tie, kas gauna 880 eurų. Kodėl būtent tiek – velniai žino. Tikroji diskusiją dėl mokesčių tarifų turėtų prasidėti nuo to, kokią pyrago dalį į valstybės aruodą turi sunešti kuris socialinis sluoksnis, bet taip pokalbis Lietuvoje ligi šiol nevyksta.

Šį klausimą socdemai yra įsirašę į savo programas, kuriomis vilioja rinkėjus būdami opozicijoje. Įsideda tai į savo vyriausybių programas ir niekad neįgyvendina. Ir šis A.Syso projektas yra skirtas tam, kad nieko neįvyktų, o pati idėja būtų dešimtą kartą išjuokta.

Atkreipkite dėmesį į tai, kad pristatytas projektas buvo vakarinio posėdžio pabaigoje, kai išsiskirstė ne tik dauguma Seimo narių, kurių salėje liko kokios trys dešimtys, bet ir parlamentiniai žurnalistai. Taip nebūna, kai pateikiamas ar svarstomas koks nors rimtai vertinamas ir kontraversiškas sumanymas. Visi, kas stebi Seimo posėdžius žino, kad rimtais laikytini projektai dedami į rytines darbotvarkes ir frakcijos sušaukia visas pajėgas.

Socdemai jau ne pirmus metus „trolina“ rinkėjus ir oponentus progresinių mokesčių tema. Jiems svarbu turėti galimybę papasakoti, kad jie neva mėgino, o oponentai neva sužlugdė visose Vakarų šalyse, kurios nenori būti pasturgalyje, įgyvendintą reikalą. Čia turtingiausios parlamentinės partijos interesai visiškai sutampa su logiškai pateikiamais argumentais, kuriuos formuluoja Laisvosios rinkos institutas (LLRI). Mat nelogišką projektą paprasta kritikuoti.

Taigi, projektas, kuris pateikiamas pašaliniame posėdyje, yra sureikšmintas nebent rinkiminiu reikalu. Jis nebus nei rimtai svarstomas, nei priimtas. Tai fiktyvus reikalas. Marškinių plėšymas vienas prieš kitą, kai net nesirengiama muštis.

Paprastai sakant – nebus progresinių mokesčių. Nebus sąžiningesnių pyrago dalybų. Taip sugalvota, o plebsas tegul linksminasi, kaip gladiatorių kautynėse prieš daug amžių. Ten personažai gražiai kaunasi ir miršta, o klykiančiai varguomenei mėtomi duonos kepalai.

Būčiau siūlęs A.Maldeikienei net nebadauti – nėra prieš ką kovoti – nieko nebus. Geriau lai valgo į sveikatą žmogus. Bet, … A.Sysas turi ir kitų idėjų.

Nuo kitų metų įmonėms už savo darbuotojus, kurie negauna minimalaus mėnesinio atlyginimo, „Sodrai“ gali tekti mokėti tiek pat kaip ir už visus kitus. Šią socialdemokrato A. Syso Valstybinio socialinio draudimo įstatymo pataisą Seimas turėtų svarstyti kartu su kitų metų biudžetu.

Kitaip sakant, anot rožės atlape etatinio nešioklio, žmogus, kuris dirba mokytoju nepilnu krūviu, o kas ketvirtą parą prisiduria apsauginiu (pažįstu tokių ir panašių asmeniškai) ne pilniu etatu dirbdamas apsauginiu – turtingas. Jį ir verslininką, su kuriuo jis dirba, reikia apkrauti mokesčiais.

Badauti susirengusi A.Maldeikienė (kartoju pasiūlymą – ramiai valgyti) savo tinklaraštyje lygina A.Sysą su italų pasakų autoriaus personažu princu Citrina. Pastarasis animaciniame filmuke „Čipolinas“ rėkia iš balkono susirinkusiai vaisių ir daržovių tautai: kai įvedėme mokestį už orą, ėmėte mažiau kvėpuoti, dabar įvesime mokestį už lietų!“. Ir čia pat priduria griežtą pasiūlymą tylėti.

Ar teisinga versija, kad A.Sysas išprotėjo? Aš nežinau – medicina – ne mano sritis. Man panašu į tyčinį ir piktybinį visos plutokratų partijos, kuri vadinasi socialdemokratais, išsidirbinėjimą.

Mano subjektyvia ir galbūt neteisinga nuomone, princas Citrina yra nuoširdesnis už socdemą Sysą. Jis nedėvi rožės atlape. Jis nesiskelbia vargšų užtarėju. Jis tironas ir lupa iš visų piniginius vienetus, nes reikia jo naujai karietai ar garderobui.

O A.Maldeikienė, jei tikrai badaus, verčiau jau bent gertų rožių antpilo arbatą su citrina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.