Šauktinių kariuomenė: privaloma tarnyba žadama ir po 5 metų

Seime apsvarsčius dėl šauktinių kariuomenės ateities, nutarta nekeisti linijos ir 2021 metais pratęsti šauktinių kvietimą. Politikai dar svarstys, kaip bus ruošiamas rezervas ir kiek bus profesionalių karių. Tačiau Seimo komitetas jau ruošia įstatymo projektą dėl šauktinių ir ketina pateikti svarstyti Seimui iki gruodžio mėnesio.

Šauktinių kariuomenė: privaloma tarnyba žadama ir po 5 metų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Šauktinių kariuomenė: privaloma tarnyba žadama ir po 5 metų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lina Bartkutė

2015-11-05 14:25, atnaujinta 2017-10-05 16:11

Šauktinių grąžinimą valstybės ir kariuomenės vadovai argumentuoja kaip būtinybę užpildyti kariuomenės dalinius ir parengti rezervą išaugus Rusijos grėsmei.

Frakcijų lyderiai palaikė

„Kiekvienais metais priimame įstatymą 2016-2021 ar 2017-2022 metams ir ten numatome skaičius. Turime turėti strategiją į priekį ir dar padiskutuosime. Frakcijos palaikė idėją, kad reikia teikti įstatymo projektą“, – po posėdžio kalbėjo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Artūras Paulauskas.

Pasak pirmininko, grėsmės iš Rytų niekur nedings ir po 5 metų, nes Rusija ir toliau vykdo agresyvią politiką.

Šaukimo į kariuomenę pratęsimą palaiko ir Seimo pirmininkė L.Graužinienė, prezidentė Dalia Grybauskaitė ir kariuomenės vadas generolas leitenantas Jonas Vytautas Žukas.

Siūlo remtis profesionalais

Krašto apsaugos ministras socialdemokatas Juozas Olekas buvo parengęs įstatymo projektą, kuriame buvo numatyta, kad 2021 metais šaukimas į tarnybą būtų sustabdytas.

„Svarbiausia šiandien suformuoti ir aprūpinti Lietuvos kariuomenę, kuri aptarnauja. Manau, kad visi sutinka, kad kariuomenės stuburas yra profesionalai“, – sakė J.Olekas.

Pasak jo, Valstybės gynybos tarybos pasiūlymas išspręsti opią problemą užpildymo karinių dalinių pakviečiant laikinai šauktinius, tą problema sprendžiama. „Manau, kad po penkerių metų turėsime pakankamą kiekį vyrų ir moterų, kurie apsispręs tarnauti profesinėje Lietuvos kariuomenėje“, – kalbėjo ministras.

Ragina didinti pajėgumus

Buvusi krašto apsaugos ministrė, konservatorė Rasa Juknevičienė prieštaravo ministro pozicijai. Pasak jos, J.Olekas ketvirtadienio susitikime buvo vienintelis, pasisakęs prieš šaukimo pratęsimą. Kariuomenę turi sudaryti jauni stiprūs žmonės, tad rezervo sudarymas iš profesionalų nėra teisingas žingsnis.

„Visi pasisakė, kad 0 įrašymas po penkerių metų sukeltų sumaištį. Kariuomenė nežinotų, kaip toliau rengti. Kam investuoti pinigus, jei po penkerių metų vėl šauktinių nebeliks“, – kalbėjo politikė.

Pasak konservatorės, taikos meto sąlygomis Lietuvai nereikia didelės kariuomenės. Užtenka turėti 15 tūkst. karių kartu su aktyviuoju rezervu.Tačiau karo metu sąlygomis reikia tris kartus daugiau pajėgumų.

„Tam, kad tuos pajėgumus nereiktų išlaikyti kasdien, nes tai be galo brangu ir yra rengiamas rezervas, kuris gali būti rytoj pakviečiamas. Tokiuose paribio valstybėse kaip mūsų tai yra optimaliausias mišrios kariuomenės variantas“, – kalbėjo R.Juknevičienė.

Kasmet planuojama pakviesti apie 3 tūkst. šauktinių nuo 19 iki 26 metų. Tikimasi, kad daugumą iš jų sudarys savanoriai. Šiuo metu Lietuvos kariuomenėje tarnauja 8185 profesinės karo tarnybos kariai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.