Kariuomenės pabūgę lietuviai masiškai spruko į užsienį

Šiemet paskelbus, kad atnaujinama privalomoji karo tarnyba, ir formuojant šauktinių kariuomenę padidėjo skaičius jaunų žmonių, išvykusių iš Lietuvos. Iškeliavusiųjų skaičius išaugo daugiau nei ketvirtadaliu.

Kariuomenės pabūgę lietuviai masiškai spruko į užsienį.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Kariuomenės pabūgę lietuviai masiškai spruko į užsienį.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lina Bartkutė

Nov 12, 2015, 1:02 PM, atnaujinta Oct 4, 2017, 6:16 PM

Statistikos departamento duomenimis, per pirmus penkis šių metų mėnesius iš šalies oficialiai išvyko 19 tūkst. žmonių, o tai net 5 tūkst. daugiau nei 2014 metais.

Premjeras Algirdas Butkevičius sutiko, kad emigracijos padidėjimas gali būti susijęs ir su atnaujinta privalomąja karine tarnyba. Valstybės gynimo taryba atnaujinti karinę tarnybą pasiūlė vasario pabaigoje, o Seimas tam pritarė kovą.

A.Butkevičius per Vyriausybės valandą pripažino, kad buvo per mažai šviečiamojo darbo. Pasak jo, dviejų mėnesių analizė parodė, kad jaunų vyrų nuo 18 iki 26 metų išvykimas iš Lietuvos padidėjo ne procentais, o kartais.

„Jeigu žiūrėtume, kiek buvo išsiųsta kvietimų jauniems žmonėms  atvykti pasitikrinti sveikatos, tai tikrai skaičiai rodo, kad dalis jų yra užsienyje ir tas išvykimas buvo kaip tik tuo metu“, – ketvirtadienį Žinių radijuje pripažino premjeras.

Tiek premjeras, tiek krašto apsaugos ministras Juozas Olekas pabrėžė, kad nėra ko nerimauti, nes šiemet jau atėjo daugiau nei 3 tūkst. savanorių šauktinių. Politikai tikisi, kad savanoriai aktyviai rinksis ir kitais metais.

„Ne vienas gyvenęs užsienyje grįžo į Lietuvą ir atėjo į kariuomenę tarnauti. Nėra ko bijoti ir tą pareigą reikia atlikti“, – per Vyriausybės valandą Seime kalbėjo J.Olekas.

Didžioji dalis asmenų 2015 metais 9 mėnesių karinę tarnybą pasirinko atlikti savanoriškai. Dėl pakankamo savanorių skaičiaus šaukimai buvo sustabdyti Klaipėdos, Kauno, Šiaulių, Panevėžio ir Alytaus regionuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.