Parlamentarai nusigręžė nuo baudų už „šeimos niekinimą“

Seimas antradienį išbraukė klausimą dėl taikomų baudų už „šeimos niekinimą“. Žmogaus teisių aktyvistai Europoje perspėjo, kad toks įstatymas diskriminuotų seksualines mažumas ir keltų grėsmę diskusijoms apie homoseksualų teises. Premjeras teigė, kad tokios pataisos net neturėtų būti siūlomos.

Parlamentarai nusigręžė nuo baudų už „šeimos niekinimą“<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Parlamentarai nusigręžė nuo baudų už „šeimos niekinimą“<br>J.Stacevičiaus nuotr.
P.Gražulis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
P.Gražulis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lina Bartkutė, BNS

2015-11-12 09:50, atnaujinta 2017-10-04 19:08

Už klausimo išbraukimą iš Seimo posėdžio darbotvarkės balsavo 65 politikai, prieš buvo dešimt, susilaikė 25.

Ketvirtadienio darbotvarkėje buvo numatytas balsavimas dėl Administracinių teisės pažeidimų kodekso pataisų, kurios numatytų baudas už Konstitucijoje įtvirtintos vertybės – šeimos – viešą niekinimą kalbomis, demonstruojamais daiktais, plakatais, šūkiais, audiovizualinėmis priemonėmis ir kitokiais veiksmais.

Pernai parengtame projekte numatoma, kad baudos siektų nuo vieno iki trijų tūkstančių litų (nuo 290 iki 869 eurų), nusižengus pakartotinai baudos augtų.

Premjeras: „Prasilenkia su žmogaus vertybėmis“

Premjeras Algirdas Butkevičius tik ketvirtadienį susipažino su įstatymo pataisa ir ją įvertino neigiamai.

„Pataisa praėjo pateikimo ir svarstymo stadiją, buvo pasiteirauta, ką tai rodo apie Lietuvą. „Politikai kai kada elgiasi neatsakingai arba tiesiog neįsigilinę į įstatymo projekto turinį, nesusipažinę kokią įtaką tai turės mūsų šalies ir visuomenės tarpe ir neįsigilinę, kaip Lietuva atrodys tarptautiniame lygyje.

Premjeras mano, kad negalima net siūlyti, o tuo labiau priiminėti tokių dalykų, kurie prasilenkia su žmogaus vertybėmis ir nacionaline tarptautine teise.

Įžvelgė diskriminaciją

Kritikai sako, kad įstatymas priartintų Lietuvą prie Rusijoje taikomos diskriminacijos.

Lietuvos gėjų lygos vadovas Vladimiras Simonko teigia, kad pateikta įstatymo formuluotė suteiktų galimybes skirti administracines nuobaudas asmenims, pozityviai pasisakantiems apie lesbiečių, gėjų, biseksualų ir transseksualų (LGBT) žmogaus teises.

Atmesti įstatymo projektą paragino ir Europos Tarybos žmogaus teisių komisaras Nilas Muižniekas, sakydamas, kad sankcijos ribotų seksualinių mažumų saviraiškos laisvę Lietuvoje.

Seimo posėdžio išvakarėse aštuonių europarlamentarų grupė iš skirtingų frakcijų laiške Seimo pirmininkei Loretai Graužinienei ir parlamento nariams teigė, kad įstatymas kelia rimtą grėsmę Lietuvos piliečių laisvei gauti informaciją be valdžios kišimosi.

Įstatymas, anot europarlamentarų, neatitinka Europos laisvės, nediskriminavimo ir lygybės vertybių.

Esą gintų tradicinę šeimą

Projekto autoriai teigė, kad pataisos padėtų ginti tradicinę šeimą. Anot Seimo nario „tvarkiečio“ Petro Gražulio, šios vertybės svarbios visai visuomenei, todėl jas būtina ypač saugoti ir puoselėti, o už jų niekinimą taikyti administracinę atsakomybę.

„Susiklosto ydinga praktika, kai prisidengiant kova prieš diskriminaciją dėl seksualinės orientacijos, diskriminuojamos tradicinės šeimos vertybės, heteroseksualius seksualinius santykius vertinantys asmenys“, – rašė P.Gražulis aiškinamajame rašte prie projekto, kuris buvo ne kartą taisytas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?