Laisvės premija: V. Adamkų nurungęs V. Landsbergis dar nešvenčia

Į šiemetę Laisvės premiją pretenduoja buvęs Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkas Vytautas Landsbergis. Jis nurungė kadenciją baigusį prezidentą Valdą Adamkų.

V.Landsbergis nurungė V.Adamkų.<br>M.Patašiaus nuotr.
V.Landsbergis nurungė V.Adamkų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Nov 13, 2015, 5:52 AM, atnaujinta Oct 4, 2017, 4:36 PM

89-erių V.Adamkus Laisvės premijai buvo nominuotas pirmą kartą, o 83-ejų V.Landsbergis jos laukė jau ne vienus metus, tačiau tik šiemet specialioji Seimo komisija nusprendė siūlyti dešiniųjų patriarchą paskelbti laureatu.

Tačiau nugalėtojui išsiaiškinti prireikė net dviejų slaptų balsavimų. Iš pradžių du iš septynių kandidatų surinko vienodai balsų. Balsuojant antrą kartą šešiais balsais prieš keturis nugalėjo V.Landsbergis.

Komisijai vadovaujanti Seimo vicepirmininkė konservatorė Irena Degutienė džiaugėsi tokiu sprendimu: „Manau, pasielgta protingai, teisingai ir sąžiningai, nes šis žmogus, kad ir kas jį mėgtų ar nemėgtų, vis dėlto yra mūsų laisvės simbolis.“

Bet kitas Seimo vicepirmininkas socialdemokratas Gediminas Kirkilas neslėpė palaikęs V.Adamkaus kandidatūrą: „Manau, Laisvės premija nėra proginė, nors tie, kurie balsavo už V.Landsbergį, ko gero, galvojo apie nepriklausomybės atkūrimo jubiliejų, su kuriuo jis yra glaudžiai susijęs.

Vis dėlto man atrodo, kad ši premija turi būti skiriama už indėlį į laisvę ir demokratiją, todėl šiuo požiūriu V.Adamkus yra labiau vertas apdovanojimo, kuris anksčiau buvo skiriamas to meto rezistentams ir disidentams.“

Šiam komisijos sprendimui dar turės pritarti Seimas. Kol tai neįvyko, V.Landsbergis žinią apie Laisvės premiją vertino santūriai ir neskubėjo džiaugtis.

„Įdomu, nežinau, ar čia taip paprastai viskas baigsis, pažiūrėsime, kas bus toliau“, – kalbėdamas „Lietuvos ryto“ televizijai juokėsi V.Landsbergis, suabejojęs, ar tokiam siūlymui nepasipriešins Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė ar dar kas nors.

Vis dėlto konservatorius neslėpė, kad toks apdovanojimas jam malonus: „Jis yra garbingas, nes jį duoda Lietuva. Aš turiu daug visokių apdovanojimų iš įvairių užsienio valstybių, bet tai ne tas pat.“ (LR)

Jau keturi laureatai

* 2011 metais įsteigta 5 tūkst. eurų vertės Laisvės premija per iškilmingą minėjimą parlamente Sausio 13-ąją teikiama kovotojams už tautų laisvę, demokratiją ir žmogaus teises.

* Apdovanojimą jau yra gavę disidentai rusas Sergejus Kovaliovas, lietuviai Antanas Terleckas ir Sigitas Tamkevičius, lenkas Adamas Mychnikas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.