Po Helovino – sunkios studentų pagirios

Visais laikais studentai drąsiai kalbėdavo tai, ką galvoja. Nuomonę reikšdavo viešai ir atvirai, o kai jau negalėdavo kentėti, išeidavo į gatves su plakatais rankose.

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas

Nov 15, 2015, 6:00 AM, atnaujinta Oct 4, 2017, 10:04 AM

Nuostabu matyti idealizmo kupinus jaunus žmones, kovojančius už meilę ir gėrį. Į tokių renginių sąrašą drąsiai galima įtraukti tradicinę Vilniaus universiteto Kauno humanitarinio fakulteto studentų rengiamą akciją „Sielų upė“.

Ragindami prisiminti mirusiuosius, jie Visų Šventųjų dienos vakarą uždega tūkstančius žvakučių Kauno senamiestyje ir Laisvės alėjoje. Visame miesto centre susidaro įspūdinga švytinti ugnelių upė.

Tuo metu, kai šie jaunuoliai degė žvakutes, mažiausiai du studentai džiūgavo iškrėtę pokštą Kauno merui V.Matijošaičiui, kuris prie savo namų tvoros aptiko keistą kompoziciją – medinius laiptus, aptaškytus kraują primenančiais dažais. Ant jų viršaus buvo užmesta balto audinio atraiža, uždegta gedulinga kapų žvakė ir uždėtas šalmas.

Tokiu poelgiu greičiausiai siekta skaudžiai priminti merui apie žmonos Irenos Matijošaitienės netektį. Žinoma kaunietė 2013-ųjų kovą savo namuose nukrito nuo laiptų ir patyrė sunkių sužalojimų. Medikams jos gyvybės išgelbėti nepavyko. Netrukus pasigirdo pačių netikėčiausių įvykio versijų, tačiau ekspertai nustatė, kad moters žūtis – tiesiog nelaimingas atsitikimas. Kas sumanė praėjus daugiau kaip dvejiems metams prisiminti tragišką nelaimę tokiu neįprastu būdu?

Policijos pareigūnai per kelias dienas susekė du pagrindinius šios istorijos veikėjus. Sunku patikėti, bet jie abu – Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) studentai! Ne kokie neūžaugos, kurie neparodę paso parduotuvėje negali net alaus nusipirkti, o 24 ir 26 metų jaunuoliai, būsimi gydytojai.

Dar būtų galima suprasti, kad tokią provokuojamą protesto akciją rengtų meno pasauliui artimi žmonės. Vienas toks buvusiam Kauno merui V.Šustauskui artimas veikėjas G.Balkevičius prieš kelerius metus Rotušės aikštėje šv. Velykų rytą rideno ir daužė molines šalies politikų galvas. Tarp jų atsidūrė ir tuometinio Kauno mero A.Kupčinsko galva, kuri pasirodė esanti labai kieta. Savitame pasaulyje gyvenantiems meno žmonėms galima atleisti tokias išdaigas. Taip ir įvyko – niekas pernelyg nesureikšmino šios akcijos.

LSMU vadovybei turbūt reikėtų rimtai įvertinti studentų užimtumą. Galbūt studijos jiems išties pernelyg lengvai įkandamos, jeigu lieka laisvo laiko naktimis Vičiūnų apylinkių miškuose konstruoti laiptus ir užsimovus ant veido kaukes juos tampyti.

Pareigūnų demaskuoti studentai tirtėdami iš baimės patys atvyko į Kauno mero V.Matijošaičio kabinetą atsiprašyti už išpuolį ir pasidalijo laiptų gamybos ypatumais. Vaikinai aiškino, kad tai buvo tik Helovino pokštas, o apie pasekmes jie esą nepagalvojo. Ką gi, labai jau neįprastas Helovino tradicijas formuoja jaunoji karta.

Meras jaunuolių atgaila nelabai patikėjo ir po susitikimo pareiškė šioje istorijoje jutęs konservatorių kvapą. Tokiems įtarimas yra rimtas pagrindas prisiminus 2011-ųjų pavasarį vykusius Kauno mero rinkimus. Tuomet kauniečiai dar neturėjo galimybės mero rinkti tiesioginiuose rinkimuose, o į tarybą patekę partijų atstovai kurdavo koalicijas bei įvairius scenarijus. Pagal vieną jų į mero postą pretendavo ir V.Matijošaitis.

Tąkart prieš tarybos posėdį keli jaunuoliai, siejami su jaunaisiais konservatoriais, nedidelį spektaklį surengė Laisvės alėjoje, priešais savivaldybės langus. Jau nuo ankstyvo ryto socialiniuose tinkluose jie platino pranešimą apie neva dingusią mero kėdę, kurią galimai okupavo krabas. Niekam ne paslaptis, kad Krabu pravardžiuojamas V.Matijošaitis.

Akcijos sumanytojai prie savivaldybės atitempė apšiurusią kėdę, o ant jos įsitaisė jaunuolis ilgais juodais ūsais su užrašu ant nugaros „krabas“. Kai ūsuotis dingo, jo bendraminčiai ant kėdės primėtė išlukštentų krabų lazdelių. Kai kam ši akcija pasirodė juokinga, kai kas išvis nesuvokė jos prasmės, tačiau bent jau nieko neįskaudino. Šįkart – viskas gerokai rimčiau.

Galbūt kiekviename žingsnyje konservatorių klastą įžvelgiantis V.Matijošaitis suklydo ir jokio politinio kvapo nėra, tačiau negi šių dviejų neįprastai išgarsėti sumaniusių LSMU studentų fantazija apsiriboja tik tokiu visiškai nevykusiu pokštu? O jeigu tai pokštas, kodėl reikėjo slėptis ir užsimaukšlinti kaukes nešant laiptus?

Manote, kad naujasis Kauno meras susimovė? Puiku, renkite protesto akcijas prie savivaldybės ar jo šeimos valdomų įmonių, raginkite atsisakyti iš jų cechų atkeliavusių krabų lazdelių bei silkių, kad V.Matijošaitis negalėtų nusipirkti net naujų žieminių padangų ar benzino savo prabangiesiems „Ferrari“ ir „Rolls-Royce“ automobiliams. Tegu jie surūdija garaže!

Galima net pagalvoti apie krabo skulptūrą miesto savivaldybės pašonėje. Praeiviams toks kūrinys iškart praskaidrintų nuotaiką, kaip tai nutinka pamačius senamiestyje stovintį keistoką paminklą rutinai.

Reikia tikėtis, kad dviejų LSMU studentų išpuolis yra tik išimtis, kuri neįkvėps panašiems žygiams jų bendraamžių, trykštančių prasmingomis idėjomis.

Štai artimiausią antradienį Tarptautinės studentų dienos proga rengiama unikali akcija „Vieningas studentas“, kurios tikslas – įrodyti, kad Kaunas yra studentiškiausias Lietuvos miestas.

Vidurdienį apie 1200 studentų iš visų mieste veikiančių 12 aukštojo mokslo įstaigų Laisvės alėjoje ir senamiestyje ketina susikibę rankomis sudaryti maždaug 2 kilometrų ilgio gyvąją grandinę ir sugiedoti „Tautišką giesmę“. Išties kažkas panašaus į legendinį Baltijos kelią.

„Laikinoji sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?
Gyvai
Gyvai: komentarai apie Vilniuje kilusį gaisrą ir situacijos suvaldymą