Paulausku norintis tapti Henrikas Daktaras nenuleidžia rankų

Paulausku užsimanęs tapti Henrikas Daktaras pagaliau pataikė kreiptis ten, kur reikia. Trečiadienį Teisingumo ministerija sulaukė H.Daktaro paklausimo dėl pavardės keitimo.

Teisingumo ministerija sulaukė laiško iš Lukiškių kalėjimo.<br>J.Stacevičiaus nuotr..
Teisingumo ministerija sulaukė laiško iš Lukiškių kalėjimo.<br>J.Stacevičiaus nuotr..
Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė

Nov 25, 2015, 3:29 PM, atnaujinta Oct 2, 2017, 8:53 PM

Iš pradžių netikėto Lukiškėse sėdinčio H.Daktaro laiško sulaukė Vidaus reikalų ministerija (VRM). Ministerijos atstovai gavo pasirašytą prašymą dėl pavardės keitimo.

Pavardžių keitimo įstatyme nurodyta, kad prašymas pasikeisti senąją pavardę turi būti motyvuotas.

Pareiškėjui leidžiama keisti vardą, jeigu pasirinktas vardas atitinka jo lytį, neprieštarauja gerai moralei ir Lietuvos Respublikos viešajai tvarkai.

Be kitų išlygų, pavardę keisti leidžiama, jeigu pareiškėjo pavardė žemina jo orumą ar yra nepatogi vartoti.

Tačiau tokiu atveju gali būti pasirenkama tėvų, senelių, prosenelių ar kitų protėvių pavardė. Susigalvoti naujos pavardės – negalima.

„Šiuo konkrečiu atveju H.Daktaras yra pateikęs paklausimą. Paklausimo nagrinėjimas skiriasi nuo pateikto vardo ir pavardės keitimo prašymo, tačiau visiems pareiškėjams stengiamės atsakyti kuo greičiau“, – sakė Teisingumo ministerijos Teisinės pagalbos skyriaus vyr. specialistė Liucija Kriukovienė.

Kitaip tariant, H.Daktaras kol kas nori išsiaiškinti, ko reikia norint pakeisti pavardę, o tada rašys prašymą. Tuomet turėtų būti pradėtos pavardės keitimo procedūros. Tačiau vargu, ar tai nutiks.  

„Lietuvoje keisti pavardę į bet kokią žmogaus susigalvotą arba pageidaujamą – pagal šiuo metu galiojantį reguliavimą – negalima. Žmogus turi įrodyti, kad jis turi ryšį su ta pavarde“, – pabrėžė L.Kriukovienė.

Tiesa, Paulausko pavardę turintis buvęs generalinis prokuroras Artūras Paulauskas yra tiesiogiai susijęs su H.Daktaru.

Jis nemažai prisidėjo prie to, kad H.Daktaras atsidurtų už grotų. Jo vadovavimo metu Kauno „daktarų“ grupuotei buvo suduota nemažai teisėsaugos smūgių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.