Politinė kultūra kaip farsas

Ypač tragikomiška, kai primityviai buhalteriškai mąstantys Lietuvos vadovai pradeda prikaišioti vienas kitam dėl politinės kultūros stokos. Tai – tikras farsas. Kitaip Seimo atsisakymo pagerbti profesorių Vytautą Landsbergį Laisvės premija, nesuprasi. Tai tikra Lietuvos politinio elito duoklė jų perversiškai suprantamai politinei kultūrai.

Daugiau nuotraukų (1)

Arkadijus Vinokuras

Nov 25, 2015, 11:00 AM, atnaujinta Oct 2, 2017, 10:27 PM

Tai, kuriai pagarba baimei, pigiam asmeniškumui, pavydui, didesnė už pagarbą Laisvei. Todėl tikrai gerbtina Gedimino Kirkilo pilietinė pozicija.

Jis, vienintelis (!) socialdemokratas, balsavęs už Laisvės premijos suteikimą Vytautui Landsbergiui. Tuo pat kraupu matyti ir girdėti kažkokius graužinienių, keliavusių į Maskvą šmeižti Lietuvos ir nuteistų „Juodos buhalterijos“ byloje gapšių pseudo moralinius sapaliojimus, bandančius pagrįsti tai, ko neįmanoma pagrįsti.

Keista šalis ta Lietuva, į kurią grįžau prieš dvylika metų. Šiandieninė koalicija, vadovaujama socialdemokratų, sėkmingai vykdo svarbiausias valstybei užduotis išsilaisvinimo nuo priklausomybės Rusijai energetikos srityje. Taip pat šalies gynybos atgaivinimo bei ekonominio saugumo bei jo augimo skatinimo srityse.

Visos Lietuvos partijos pasirašė narystės ES, NATO, Šengeno, euro ir taip toliau, sutartis. Tai – sveikas protas. Tuo pat pakantumas nepotizmui, politinei korupcijai pritrenkiantis. Tokiais atvejais partija tampa savo narius ginanti primityvi banda, kur net menkiausias siekis apie „tai“ kalbėti, drebina iki sielos gelmių visų partijos narių kinkas. Ta patologinė baimė iškyla į paviršių pavadinimu „LSDP Skaidrumo grupė“. Grupė, kurios nariai socialdemokratų partijos vadovo pavaduotojai, tirs savo pačių skaidrumą.

Baimė nepriklausomam tyrimui tokia gili, kad nusprendžiama svarbiausią LSDP politinės etikos priežiūros instituciją Etikos ir Procedūrų komisiją (EiPK) paversti nieku. Mat „Skaidrumo grupė“ perima, dubliuoja visas EiPK funkcijas. Kaip reaguoja EiPK nariai?

Alio? Visa tai kažkaip keistai dera su LSDP patikinimu labai rimtai vertinti skaidrumą, siekti jo ne tik partijoje, bet ir bendrame šalies politiniame gyvenime. Bet nori nenori, peršasi klausimas, kas ta „Skaidrumo grupė“ per institucija? Kokie tos grupės politinės etikos vertinimo kriterijai? LSDP statute tokia, dubliuojanti EiPK atsakomybes ribas institucija, nenumatyta. Toks sprendimas panaikina vadovų atsakomybę partijos nariams. Ar tai valdomos demokratijos daigai partijoje?

Pasekmė: bet kokio ateityje LSDP narių nusižengimo politinei etikai tyrimas gali virsti moraliniu farsu, o vertintojai – veidmainiais. Dėl šios priežasties taip pat ir LSDP garbės pirmininko Aloyzo Sakalo kreipimasis į EiPK tirti, ar LSDP vadovų sprendimas atmesti progresinius mokesčius neprieštarauja LSDP Partijos suvažiavimo nuostatoms, nuskambėjo lyg svetimo vilko kauksmas tyruose.

LSDP, DP,TT, LS, TS-LKD yra mūsų visuomenės įsčių pagimdytos partijos, todėl tos visuomenės atspindys. Tos, kuriai buhalteriniai sprendimai svarbiau, nei kažkokios neapčiuopiamos moralės sąvokos. Tos, neleidžiančios naudotis buhalterinių sprendimų teikiamais, vis dar sovietinio mentaliteto apibrėžtais „elito“ primityviai žemiškais malonumais.

Žemą politinio elito savęs suvokimo lygį iliustruoja noras dykai pasimaudyti baseine, dykai nakvoti viešbutyje, net rizikuojant politine ateitimi. Ir kodėl ne? Juk tai nieko tokio, o jeigu jau ir tokio, tai, vyrai, sukursime „Skaidrumo grupę“, kurioje ir pasitikrinsime sveikatą. Dykai. Be jokių pasekmių.

Todėl ir toliau maivosi Seimo pirmininkė L.Graužinienė, kurios humoro jausmą riboją jo neturėjimas. Tai rodo jos bandymas įkąsti ir VRM ministrui S.Skverneliui, neva tas iš jos tyčiojasi.

Visai pamiršusi, kaip ji pati tyčiojosi iš mokesčių mokėtojų ir jų piniginės naudodama savo sūnaus paieškai valstybės resursus ar priimdama kanceliarijos vadovu prieštaringai vertinamą asmenį. Savo ruožtu prezidentei Daliai Grybauskaitei apsiverčia liežuvis kaltinti politinės kultūros neturėjimu ministrą, pačiai suklupusiai ne vieną kartą ant tos kultūros stokos. Ar tikrai Lietuvos didvyriui (taip galima suprasti iš paramos VRM ministrui akcijų socialiniuose tinkluose) Sauliui Skverneliui trūksta politinės kultūros? Tokia prezidentės nuomonė. Pažiūrėkime, ar tikrai: „Esu atviras VISOMS politinėms partijoms. Priklausys nuo jų politinių programų“, – viešai pareiškia VR ministras.

Jeigu tai ne politinė paleistuvystė, tai nebežinau, kaip ji atrodo. Regis, ne aš vienas nebežinau, nes partijos viena per kitą siūlo savo paslaugas žmogui, kuriam žodis ideologija yra tiek pat svetimas, kaip ir politinė kultūra, apie kurią nei vienas valstybės vadovas neturi žalio supratimo. Akivaizdu. Tauta?

Tauta ploja, nes jai reikalingas garantuotas saugumas nesvarbu kaip ir kokiu būdu jis užtikrinamas. Pasakysite, kad S.Skvernelis rūpinasi Vyriausybės programos įgyvendinimu? Jis pats teigia, kad taip ir daro. Ir, aišku, vykdys bet kokios vyriausybės nuorodas. Reikia tikėtis, kad ta „bet kokia vyriausybė“ netaps fašistine ar komunistine, ar korumpuota iki panagių, nes, tokiai, ne duok Dieve, atsiradus, S.Skvernelis nesusimąstęs įgyvendins ir jos politiką. Ar taip suprasti, pone VR ministre?

Kaip besisuksi, bet teisingumo jausmas yra antras po alkio, teigia psichologai. Matyt, Lietuvos visuomenė vis dar išalkusi, antraip, kaip paaiškinti jos aklumą bet kokiam politinės etikos pažeidimui? Anot arijos iš operos „Faustas“: „Baimė baimė valdo mus, valdo mus!“. Ar auksas? Ar valdžios geismas?

Tikrai nuostabu, kad į lietuvišką sveiko proto sąvoką niekaip nepatenka politinis skaidrumas, savikritika, moralinė, pilietinė drąsa. Nuostatos, akivaizdžiai galinčios padidinti rinkėjų skaičių mažiausiai dvigubai.

Tas pripažintas faktas, deja, dar nesuvoktas mūsų periferijoje. Nebent kažkam naudinga baimėje besikankinanti visuomenė. Sąmokslo teorija? Ne. Tam, kam naudinga, yra pati visuomenė. Pavyzdžiui, net du trečdaliai toleruoja kontrabandą. Ir kodėl ne, kai jiems vadovaujantys sako vieną, bet daro kitą. Todėl kai kurie politikai, prisidengiant partijomis, ir toliau derins sveiko proto ir neriboto moralinio reliatyvizmo politiką. Derins tol, kol sveiko proto nebeliks. Ką ir rodo vis didėjantis kiekis didesnių ar mažesnių skandalų.

Tai štai tokios, gan korumpuotos visuomenės ir jos vertybes atspindinčių atstovų nerašytas susitarimas. Juk ir vilkas sotus (valdžia), ir avis (visuomenė) sveika. Kad tas „sveikumas“ veda į politinį ištvirkavimą bei dvasinį nihilizmą, nemotais. Kaip ir iš savęs pačių sukurtas nejuokingas politinės kultūros farsas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?