Siekia, kad EK leistų Lietuvai spręsti dėl laikrodžių sukimo

Parlamentas ketvirtadienį

Laikas Lietuvoje, kaip ir visose ES valstybėse narėse, keičiamas dukart per metus.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Laikas Lietuvoje, kaip ir visose ES valstybėse narėse, keičiamas dukart per metus.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Nov 26, 2015, 2:54 PM, atnaujinta Oct 2, 2017, 4:30 PM

Už tokį Seimo nutarimo projektą balsavo 67 Seimo nariai, prieš penki, susilaikė 28 politikai.

Nutarimu Vyriausybė raginama teikti Europos Komisijai (EK) siūlymą, kad kiekviena valstybė narė galėtų pati apsispręsti dėl vasaros laiko taikymo jos teritorijoje, atsižvelgiant į vasaros laiko poveikio analizės rezultatus.

Taip pat Vyriausybė turėtų pavesti atitinkamoms institucijoms atlikti gyventojų apklausą dėl vasaros laiko taikymo, pateikti sezoninio laiko poveikio sveikatos, energetikos, transporto, turizmo ir žemės ūkio sritims analizę.

Seimo nutarimo projektą inicijavusi Sveikatos reikalų komiteto vadovė „darbietė“ Dangutė Mikutienė yra sakiusi, kad Lietuvai labiausiai tiktų gyventi vadinamuoju žiemos laiku.

„Labiausiai Lietuvoje tinkamas pagal geografinę padėtį, keturi penktadaliai teritorijos (patenka), yra būtent žiemos laiko“, – tvirtino ji.

Geografiškai penktadalis Lietuvos (vakarinė dalis) patenka į pirmąją laiko juostą, likusi šalies dalis – į antrąją laiko juostą.

Laikas Lietuvoje, kaip ir visose ES valstybėse narėse, keičiamas dukart per metus. Tai daroma vykdant Europos Parlamento ir Tarybos direktyvą dėl vasaros laiko. Direktyvos galiojimas yra neribotas. EK kas penkerius metus skelbia komunikatą, kuriame nurodomas tikslus vasaros laiko įvedimo ir atšaukimo grafikas.

Naujas vasaros laiko taikymo grafikas 2017-2021 metams bus paskelbtas 2016 metais. Anot Lietuvos Vyriausybės, kol kas nėra jokių prielaidų siūlyti persvarstyti galiojančią direktyvą – iki šiol nė viena ES valstybė narė neišreiškė noro keisti galiojančią tvarką.

Vasaros laikas kasmet įvedamas paskutinį kovo sekmadienį, pasukant laikrodžio rodykle valanda prie į priekį, o atšaukiamas paskutinį spalio sekmadienį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.