Rodys, kaip prezidentė karžygė žirgą balnojo

Vasarą kurtame dokumentiniame filme apie kelias įtakingas pasaulio moteris debiutavusi prezidentė Dalia Grybauskaitė vėl filmuojasi. Šį kartą britų ir lietuvių komanda kuria daug dramatiškesnę juostą – apie tai, kaip laukiama karo.

Naujo filmo kūrėjai prezidentę D.Grybauskaitę neseniai įamžino ir kaip vyriausiąją Lietuvos ginkluotųjų pajėgų vadę.<br>R.Dačkaus (Prezidentūra) nuotr.
Naujo filmo kūrėjai prezidentę D.Grybauskaitę neseniai įamžino ir kaip vyriausiąją Lietuvos ginkluotųjų pajėgų vadę.<br>R.Dačkaus (Prezidentūra) nuotr.
Filmuojamas D.Grybauskaitės susitikimas su A.Paulausku, J.Oleku ir kitais politikais, regis, buvo gana linksmas.<br>R.Dačkaus (Prezidentūra) nuotr.
Filmuojamas D.Grybauskaitės susitikimas su A.Paulausku, J.Oleku ir kitais politikais, regis, buvo gana linksmas.<br>R.Dačkaus (Prezidentūra) nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Tadas Ignatavičius („Lietuvos rytas“)

Nov 27, 2015, 4:52 AM, atnaujinta Oct 2, 2017, 3:33 PM

Atsitiktinai ar neatsitiktinai filmo, kuriame vyriausioji šalies ginkluotųjų pajėgų vadė atlieka pagrindinį vaidmenį, statistais tapo ir į Prezidentūrą iškviesti Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto nariai bei krašto apsaugos ministras Juozas Olekas.

Vienas būsimo filmo pavadinimo variantų skamba grėsmingai – „Belaukiant invazijos“.

Tiesa, Prezidentūra vakar neigė, kad šalies vadovės susitikimas su politikais buvo priderintas prie filmavimo.

Kad ir kaip būtų, užvakar Prezidentūroje apsilankę politikai iš susitikimo su D.Grybauskaite išėjo kiek suglumę – priešingai, nei buvo tikėtasi, jie neturėjo ką svarbaus pranešti žurnalistams.

Dauguma Seimo komiteto narių liko patenkinti pokalbiu, bet kaip susitarę tvirtino nieko nauja jame neišgirdę.

Patarėjas išvardijo grėsmes

Po susitikimo prezidentės patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Valdemaras Sarapinas aptakiai išvardijo aptartas temas. Tai aktualūs valstybės gynybos ir vidaus saugumo klausimai, poreikis atnaujinti šalies Nacionalinio saugumo strategiją, kurį lemia pasikeitusi geopolitinė situacija, kylančios hibridinės, informacinės, kibernetinės grėsmės, migracijos krizė.

Anot V.Sarapino, šalies vadovė pabrėžė, kad geopolitinė situacija išlieka labai įtempta, nuolat bandomas NATO šalių budrumas ir pažeidžiama jų oro erdvė, Aljanso pasienyje vyksta kariniai veiksmai.

Diena su šalies vadove

Nors šis aptakus, labiau valdiškas pranešimas nesulaukė didesnio Lietuvos žiniasklaidos dėmesio, politikų susitikimą įdėmiai sekė tądien Prezidentūroje dirbusi tarptautinė kino kūrėjų komanda. Jai buvo įdomi ir žurnalistų reakcija į skelbiamą pranešimą apie galimas grėsmes.

Kuriamo du darbinius pavadinimus turinčio filmo „Belaukiant invazijos“ (angl. „Waiting for invasion“) arba „Siena: tarp Rytų ir Vakarų“ režisierė Neringa Medutytė pasakojo, kad tai – būsimo filmo scenarijaus dalis.

Viena pagrindinių šio tarptautinei auditorijai skirto dokumentinio filmo, kurio tematiką padiktavo nerami geopolitinė situacija ir vis agresyvėjanti Rusijos pozicija, herojų – D.Grybauskaitė.

Ketvirtadienį, kai šalies vadovė priėmė Seimo komiteto narius, filmavimo grupė Prezidentūroje praleido bemaž visą dieną – iš pradžių rengė interviu su šalies vadove, vėliau stebėjo, kaip D.Grybauskaitė puošia Kalėdų eglę, taip pat filmavo jos susitikimą su parlamentarais.

Anot E.Medutytės, tai buvo daroma siekiant filme atspindėti kuo platesnį kontekstą – pasaulyje vis augančią įtampą ir kaip Lietuva ruošiasi gynybai.

„Man, kaip kūrėjai, svarbu parodyti, kad vyksta vienas susirinkimas po kito, vyksta įvairios pratybos.

Kartu su šauktiniais kariais atvykome į batalioną, filmavome prezidentės sveikinimą, jos apsilankymą kareivinėse. Taip pat filmavome ir NATO vadavietės atidarymo akimirkas“, – „Lietuvos rytui“ filmavimo užkulisius praskleidė režisierė.

Filmas bus iš kelių dalių. Vienoje jų tarptautinė menininkų komanda įamžino pirmuosius norą atlikti karinę tarnybą pareiškusius jaunuolius.

Todėl filmo herojai buvo filmuojami namie, buvo fiksuojama, kaip juos išlydi artimieji, draugai. Žiūrovai turėtų išvysti ir šauktinių kasdienybę.

Bandys perteikti atmosferą

N.Medutytė tvirtino, kad D.Grybauskaitės susitikimas su politikais nebuvo svarbiausia filmavimo Prezidentūroje dalis: „Bet taip jau išėjo, kad filmavau visą prezidentės darbo dieną. Ji baigėsi labai svarbiu susitikimu, kuris man pasirodė šiek tiek gąsdinantis.“

Kodėl?

„Todėl, kad reikalai rutuliojasi labai rimtai. Matyti, kad Lietuvos situacija iš tiesų nėra lengva. Situacija vis dar išlieka įtempta. Tai, kad toks susitikimas Prezidentūroje vyksta ir prieš Kalėdas, rodo, jog tai labai rimta“, – svarstė N.Medutytė.

Tačiau filmo kūrėja tikino, kad prezidentės susitikimas su Seimo komiteto nariais nebuvo specialiai derinamas prie filmavimo: „Tai sutapimas. Tiesiog tą dieną buvome Prezidentūroje ir turėjome galimybę nufilmuoti ir šį susitikimą.

Kita vertus, net šis sutapimas rodo, kad Lietuvoje nebėra įprastų dienų – beveik kasdien kalbama apie pasiruošimą gynybai, grėsmes ir jų sprendimus.“

Tiesa, N.Medutytė prisipažino į šio susitikimo turinį pernelyg nesigilinusi, ji filmavo po to padarytą pranešimą spaudai ir Lietuvos žurnalistų reakciją.

„Žurnalistai šiuo atveju į viską žvelgia kiek kitaip, jie laukia naujienos. Jos galbūt ir nebuvo. Bet man buvo svarbu atspindėti politinę šalies situaciją, tvyrančią atmosferą“, – aiškino filmo kūrėja.

Režisierė tvirtino, kad D.Grybauskaitė yra susipažinusi su būsimo filmo vizija ir labai geranoriškai bendradarbiauja su jį kuriančia komanda.

Pasaulį sudominti nelengva

Filmą apie Lietuvos pasirengimą galimai karinei invazijai lietuvių režisierė suka kartu su britų režisieriumi ir prodiuseriu Jamesu Roganu, sukūrusių filmų ciklą apie galingiausias pasaulio moteris, tarp kurių atsidūrė ir D.Grybauskaitė.

N.Medutytė tikisi, kad naujas filmas apie lietuvių pasiryžimą ginti savo šalį ekranus pasieks kitų metų pavasarį.

Planuojamos dvi jo versijos – viena bus skirta kino teatrui, o kita televizijai.

Tiesa, režisierė pabrėžė, kad, nepaisant grėsmingai skambančio darbinio filmo pavadinimo, jis nebus apie karą, bet apie tai, kas daroma, kad jo nebūtų.

Didžiojoje Britanijoje gyvenanti ir daugiausia užsienyje kurianti lietuvė teigė, kad sudominti pasaulį žiniomis iš Lietuvos nėra lengva, žiūrovai persisotinę naujienų iš kitų karštųjų kraštų: „Todėl mes turime ieškoti kitų aspektų, kad į savo problemas galėtume atkreipti pasaulio dėmesį.“

Politikas vaidybos neįžvelgė

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Artūras Paulauskas gerokai nustebo iš „Lietuvos ryto“ tik kitą dieną po susitikimo išgirdęs, kad kvietimo į Prezidentūrą politikai galėjo sulaukti dėl kuriamo filmo scenarijaus.

Parlamentarą taip pat kiek suglumino filmo, kurio statistais tapo ir Seimo komiteto nariai, pavadinimas.

Bet A.Paulauskas tvirtino apie Prezidentūros planus įtraukti juos į filmo kūrimo procesą nieko nežinojęs, nenujautęs ir ėmė šmaikštauti: „Jei būčiau žinojęs, visai kitaip būčiau apsirengęs, susišukavęs. Juk ne kiekvieną dieną turi galimybių nusifilmuoti. Ir dar užsienio filme. Gal net sulaukčiau ir daugiau kvietimų.“

Išgirdęs, kad pagrindinė filmo žvaigždė bus prezidentė D.Grybauskaitė, o parlamentarai – tik statistai, Seimo komiteto vadovas juokais teiravosi, ar jiems bus skirtas honoraras.

„Vis dar negaliu patikėti, kad tai teisybė. O Juliaus Sabatausko, kai jis lankėsi Prezidentūroje, ar nefilmavo? Gaila. Gal dėl to, kad jis pažymų herojus“, – su šypsena svarstė politikas.

A.Paulauskas tikino, kad pokalbis su šalies vadove buvo labai natūralus, o jos pačios elgesys – be vaidybos.

Tiesa, Prezidentūra vakar neigė, kad šalies vadovės susitikimas su politikais buvo priderintas prie filmavimo.

D.Grybauskaitė sudomino ir BBC televiziją

* Prezidentė D.Grybauskaitė vasarą filmavosi ir kitame BBC užsakymu užsieniečių sukurtame filme apie galingiausias planetos moteris „Moterų galia“ („The Power of Woman“), kurį kūrė ta pati komanda.

* Šiuo filmu, kurio herojėmis tapo Čilės prezidentė M.Bachelet, Švedijos užsienio reikalų ministrė M.Wallström, Tarptautinio valiutos fondo vadovė Ch.Lagarde, buvusi Australijos premjerė J.Gillard, siekta atskleisti, kaip moterys keičia pasaulį.

* Filme, kurio premjera numatyta kitų metų pradžioje, „BBC World“ kanalu milijonai žiūrovų išvys ir D.Grybauskaitę, kurią filmo autoriai įvardijo kaip ryškią Europos lyderę, nebijančią garsiai kalbėti apie grėsmes.

* Vasarą Lietuvoje lankęsis filmo režisierius J.Roganas ir jį lydėjusi Londone gyvenanti N.Medutytė su D.Grybauskaite praleido dvi dienas – ją kalbino, lydėjo į karines pratybas, kitokius renginius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.