Parodžiusi nigeriečiui duris, lietuvė sulaukė skaudaus smūgio

Birmingeme (Jungtinė Karalystė) gyvenanti 31 metų lietuvė išeivė Jolanta (vardas pakeistas – red.) sakė baigianti išprotėti – ji jau dvi savaites nemato savo 5 metų sūnaus. Iš jos vaiką ligoninėje atėmė policija ir socialinė tarnyba ir perdavė tėvui, kuris, jei tikėti Jolanta, vaiku iki šiol nesirūpino, neskirdavo lėšų. Maža to, vaiko tėvas, nigeriečių kilmės Adeoye įrašytas į policijos įskaitą už padarytą nusikaltimą.

Anglijos lietuvė bijo, kad vaiko nebeatgaus.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Anglijos lietuvė bijo, kad vaiko nebeatgaus.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Lietuvės emigrantės sūnus laikinai patikėtas tėvo globai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuvės emigrantės sūnus laikinai patikėtas tėvo globai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 29, 2016, 9:07 PM, atnaujinta Jun 6, 2017, 1:21 AM

Šis nutikimas primena plačiai nuskambėjusią istoriją, kai neseniai Indijos pilietis Kaushikas Lodhas Vilniuje iš ligoninės pagrobė savo su lietuve sugyventą sūnų. Tik Jolantos istorija prasidėjo nuo akibrokšto: koją moteriai pakišo vaistai nuo skausmo „No Spa“, kurie britams sukėlė įtarimų.

Vienos moters per mažai

Jolanta su Adeoye susipažino prieš maždaug 5 metus Anglijoje, per pažinčių portalą. Kartu negyveno, tik susitikdavo. Jolanta teigė, kad jau būdama penktą mėnesį nėščia sužinojo, jog nigerietis turėjo kitų moterų, nuolat naršė intymių pažinčių tinklalapius.

„Aš jam parodžiau duris. Neslėpiau, kad esu nėščia, bet jis dėl to pernelyg nesuko galvos. Gimus kūdikiui, jis niekuo man nepadėjo, nesirūpino vaiku. Tik vienu metu lyg bandė atnaujinti su manimi santykius, labai fotografavo sūnų. Vėliau supratau: jam reikėjo įrodymų, kad turi Anglijoje gimusį sūnų, nes siekė gauti Jungtinės Karalystės pilietybę. Kai pasą gavo, liovėsi fotografuoti ir apskritai vaiku nesidomėjo, nerėmė materialiai“, – pasakojo Jolanta.

Ji tačiau prisipažino padariusi klaidą – į vaiko gimimo liudijimą ji įrašė ir jo tėvo duomenis. Pasitaikius progai, atstumtas lovelasas tuo pasinaudojo, keršydamas Jolantai už, jo manymu, įžeistą vyrišką garbę.

Dėl vaiko išlaikymo ji kreipėsi į teismą, jis Adeoye'ui priteisė alimentus, atskaičiuodavo dalį iš jo atlyginimo. Nigerietis tuo metu dirbo socialinį darbą, teikė pagalbą seniems, neįgaliems žmonėms.

Tačiau jis buvo įtartas sukčiavimu ir vagystėmis – iš darbo atleistas, ir lietuvės vaikui išreikalauta piniginė parama nutrūko. Tačiau Adeoye pažintys socialinės tarnybos srityje šioje istorijoje suvaidino svarbų, gal net lemiamą vaidmenį.

Jolanta pasakojo, kad ir netekęs oficialaus darbo, jos sutuoktinis neskurdo – esą iki šiol keliauja po Jungtinę Karalystę, savo gimtąją Nigeriją, dėvi dizainerių siūdintais drabužiais.

„Jis turi pakankamai pinigų moterims, nerūpestingam gyvenimui, tik ne mūsų vaikui, kurio jam visiškai nerūpėjo iki tos lemtingos dienos, kai jį iš manęs atėmė“, – guodėsi Jolanta.

Siaubingasis gimtadienis

Tai atsitiko vasario 19 dieną – tada jai kaip tik sukako 31 metai.

„Šį gimtadienį atsiminsiu ilgai, nes jis pažymėtas baisios neteisybės ir skriaudos ženklu“, – skausmingai kalbėjo Jolanta.

Taigi savo gimimo dieną išeivė lietuvė išgėrė ne šampano, o vaistų nuo skausmo ir streso „No Spa“. Ji paaiškino, kad dėl nesantaikos su keistuole kaimyne jai pakriko sveikata, sušlubavo širdis.

„Pasijutau blogai ir išsikviečiau greitąją pagalbą. Kaip pasakiau medikams, kokius vaistus gėriau, jie nepatikliai kraipė galvas. Sakė nežinantys tokių vaistų ir liepė gultis į ligoninę, tyrimams. Pasiėmiau kartu ir sūnų. Ir štai ligoninėje pradėjo dėtis keisti dalykai“, – pasakojo Jolanta.

Nors gydymo įstaigoje ji greitai pasijuto geriau ir norėjo grįžti su vaiku namo, britų medikai ėmė įkalbinėti, kad jai dar reikia atlikti papildomus tyrimus, o vaikas ligoninėje negali pasilikti.

Tarpduryje išdygo policija

Pirmoji nemaloni staigmena – palatoje išdygo du policininkai ir ėmė Jolantos klausinėti – kodėl jos namuose, prie kompiuterio padėtas peilis?

„Mano virtuvė ankšta, ten nėra kur apsisukti. Taigi pjausčiau maistą ant stalo greta kompiuterio, kas čia ypatingo? Pareigūnai siūlė vaiką laikinai perduoti tėvui arba socialinei tarnybai – esą trumpam, tik 72 valandoms. Jokie įtikinėjimai, kad jaučiuosi gerai ir galiu pasirūpinti sūnumi, nepadėjo. Kiek supratau, jiems įtarimą kėlė lietuviški nuskausminantys vaistai, jie net nesivargino patikrinti internete, kas jie tokie. Jokiu būdu nenorėjau patikėti vaiko jo lengvabūdžiui tėvui su kriminaline dėme biografijoje, bet pamaniau, kad iš globos namų atsiimti sūnų bus dar sunkiau – žinau, kaip su emigrantų vaikais elgiasi Anglijos socialinės tarnybos – panašiai, kaip ir Norvegijos“, – susijaudinusi kalbėjo Jolanta.

Antroji staigmena – vos tik moteris sutiko, kad vaikas dvi dienas pabūtų pas tėvą, šis prisistatė po kelių minučių, nors gyveno už 20 minučių kelio nuo Birmingemo.

„Tada supratau, kad iš anksto buvo sukurptas planas atimti iš manęs vaiką ir atiduoti tėvui, jis iš anksto laukė ligoninės koridoriuje“, – spėjo moteris.

Dešimt dienų nematė vaiko

Sūnaus jai nigerietis neatidavė nei po dviejų dienų, ne po trijų – vaiko motina nematė jau dešimt dienų.

Trečioji staigmena gimtadienio proga buvo pati skaudžiausia – socialinė darbuotoja pareiškė, neva vaikas pasakęs, kad mama jį muša. Dėl to vaikų teisių apsaugos tarnyba pradėjusi tyrimą.

„Tai akivaizdi nesąmonė! Jei taip būčiau dariusi, sūnus pirmiausiai apie tai būtų pasakęs savo mokytojai (Jungtinėje Karalystėje vaikai nuo 5 metų lanko parengiamąją klasę). Pagaliau matytųsi mušimo žymės – mėlynės. Apie tai medikų pažyma nebuvo pateikta, nes jokių mėlynių nebuvo ir negalėjo būti!“, – jausmingai tikino Jolanta.

Pastarosios dešimt dienų Anglijoje gyvenančiai lietuvei virto slogiu sapnu tikrovėje. Socialinė darbuotoja esą vengė susitikti ir normaliai paaiškinti, kokiu pagrindu iš jos atimtas vaikas.

„Man net neparodė teismo sprendimo, kuris tokiu atveju būtinas. Mano advokatė sakė, kad iš esmės galiu bet kada nueiti į mokyklą ir vaiką pasiimti. Bet nepatarė to daryti tol, kol vyksta tyrimas“, – aiškino moteris.

Perspėjo patiklias lietuves

Iki šio pirmadienio jai su vaiku buvo leista bendrauti tik ne tiesiogiai, per kompiuterinę programą. Berniukas esą nuolat kartojo, kad nori namo, pas mamą.

Jolantos teigimu, nigerietis, gyvenantis su kita moterimi, aiškiai leido suprasti, jog sūnaus ji neatgaus.

„Matyt, jis pasinaudojo savo pažintimis, nes anksčiau dirbo socialinį darbą. Nesuprantu britų vaikų teisių gynėjų logikos – kaip galima iš motinos, neturint jokių įrodymų, kad vaikui pas ją nesaugu, atimti vaiką ir perduoti tėvui, iki šiol nesirūpinusiam, ir dar su kriminaline dėme?“ – piktinosi Jolanta.

Kodėl nigeriečiui staiga taip parūpo sūnus, jei anksčiau nė kiek nerūpėjo?

Jolanta turi savo, moterišką atsakymo versiją. Esą Adeoye kažkada nurijo įžeidimą, kai buvo atstumtas. O dabar sulaukė progos įkirsti išdidžiai lietuvaitei į skaudamą vietą.

„Nenorėjau tapti jo haremo verge, tai ir sulaukiau keršto“, – įsitikinusi lietuvė.

Jolanta sakė, kad jos tikslas – kuo plačiau paviešinti savo dramatišką istoriją, ir perspėti moteris – ypač išeives, svečiose šalyse užmezgančias nesantuokinius ryšius, pasibaigiančius motinyste.

„Jeigu gimdote nesusituokusios, nesate tikros dėl santykių pastovumo, neskubėkite įrašyti tėvo duomenų į vaiko gimimo liudijimą. Jūs rizikuojate netekti vaiko“, – perspėjo dėl sūnaus besigrumianti Anglijos lietuvė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.