STT agentai į nosį gavo už ilgas ir kreivas ausis

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) agentų įžūlumui nėra jokių ribų. Neturėdami leidimo šie veikėjai klausosi net teisėjų pokalbių telefonu ir montuoja įrašymo aparatūrą jų kabinetuose.

Neteisėtą operaciją teisėjos kabinete Šiauliuose surengusiems slaptiesiems agentams vadovavęs Ž.Bartkus buvo ne nubaustas, o padarė svaiginamą karjerą – prezidentė ji paskyrė STT direktoriaus pirmuoju pavaduotoju.
Neteisėtą operaciją teisėjos kabinete Šiauliuose surengusiems slaptiesiems agentams vadovavęs Ž.Bartkus buvo ne nubaustas, o padarė svaiginamą karjerą – prezidentė ji paskyrė STT direktoriaus pirmuoju pavaduotoju.
V.Kazlauskienė: „STT agentai jau seniai visur lenda, man tai jokia naujiena.“
V.Kazlauskienė: „STT agentai jau seniai visur lenda, man tai jokia naujiena.“
Daugiau nuotraukų (2)

Arvydas Lekavičius („Lietuvos rytas“)

Mar 24, 2016, 5:33 AM, atnaujinta May 31, 2017, 7:12 PM

Dar vienas STT agentų akibrokštas paaiškėjo, kai Aukščiausiojo teismo išplėstinė septynių teisėjų kolegija nagrinėjo trijų Šiaulių apskrities teisėjų baudžiamąją bylą.

Pasirodo, kad STT pareigūnai 2010–2011 metais Šiaulių apylinkės teismo teisėjos Virginijos Kazlauskienės darbo kabinete neteisėtai įmontavo garso ir vaizdo aparatūrą ir nelegaliai klausėsi pokalbių.

Šie agentai taip pat be leidimo klausėsi ir šios teisėjos pokalbių jos laidiniu darbo telefonu.

Garsiai nuskambėjusi byla dėl šių pažeidimų subliūško, tačiau tarnyba piktnaudžiavusiems pareigūnams vadovavęs buvęs STT Šiaulių valdybos vadovas Žydrūnas Bartkus padarė stulbinamą karjerą – prezidentės Dalios Grybauskaitės dekretu buvo paskirtas STT direktoriaus pirmuoju pavaduotoju.

Pažymas surašė iš galvos?

Ž.Bartkaus vadovaujami STT pareigūnai pradėti operatyvinius veiksmus prieš teisėją V.Kazlauskienę nutarė dar 2010 metų rugsėjį.

Tuomet sklandė kalbos, kad teisėjos sūnus Edvinas gali būti susijęs su plėšikų gauja, kurios nariai vilkėdami policininkų uniformomis apiplėšinėja turtingus Šiaulių apskrities gyventojus.

Tuomet STT agentai ir nusprendė, jog teisėja gali bandyti daryti poveikį, kad išgelbėtų sūnų.

Remdamiesi šia prielaida agentai surašė penkias pažymas.

Juose teisėja buvo įvardijama ne tiktai kaip spaudimą dėl sūnaus galinti daryti pareigūnė, bet ir kaip plėšikų gaujos bendrininkė.

Vienoje pažymų net buvo teigiama, kad V.Kazlauskienė neteisėtai pasinaudojo Valstybės įmonės Registrų centro duomenų baze ir gautus duomenis pateikė sūnui, o jis juos panaudojo kurpdamas apiplėšimų planus.

Niekas nieko nepatikrino

Nors dauguma pažymose pateiktos informacijos buvo iš piršto laužta, jos buvo pateiktos tuomečiam generaliniam prokurorui Dariui Valiui, kad duotų leidimą prieš teisėją pradėti operatyvinius veiksmus.

Net nepatikrinęs informacijos generalinis prokuroras pasirašė sutikimą.

Pažymose pateiktos informacijos netikrino ir Klaipėdos apygardos teismo pirmininkas Arvydas Daugėla – jis 2010 metų spalio 12 dieną leido klausytis dviejų teisėjos mobiliųjų telefonų ir slapta įeiti ir apžiūrėti Šiaulių apylinkės teismo patalpas, kuriose dirbo V.Kazlauskienė.

Aparatūrą montavo neteisėtai

Ž.Bartkaus vadovaujami agentai ėmėsi darbo.

Nors buvo duotas leidimas tik apžiūrėti patalpas, jie teisėjos kabinete sumontavo garso ir vaizdo įrašymo aparatūrą.

Neatmetama, kad tokia aparatūra neteisėtai galėjo būti įmontuota ir kitų teisėjų kabinetuose, nes operatyvinius veiksmus leidęs Klaipėdos apygardos teismo pirmininkas per klaidą arba specialiai nurodė, jog agentai turi teisę slapta apžiūrėti ne konkrečiai teisėjos V.Kazlauskienės kabinetą, bet ir visas Šiaulių apylinkės teismo patalpas.

Išgirdo daug paslapčių

Nelegaliai sumontavę klausymosi aparatūrą STT agentai prigludo prie ausinių.

Nelegaliai klausytasi ne tik pokalbių V.Kazlauskienės darbo kabinete, bet ir pašnekesių teisėjos laidiniu telefonu.

Taip STT agentai išsiaiškino tris nusikalstamos veiklos epizodus, dėl kurių vėliau buvo apkaltinta teisėja V.Kazlauskienė ir du jos kolegos.

Paaiškėjo, kad V.Kazlauskienė, vienoje Šiaulių kavinėje susitikusi su tuomečiu Telšių apylinkės teismo pirmininku Rimantu Žilevičiumi, jam perdavė pigaus viskio butelį.

Nors abu teisėjai vėliau teigė, kad šis butelis buvo dovana gimtadienio proga, STT agentai tvirtino, jog taip buvo atsidėkota už tai, kad teismo pirmininkas vieną civilinę bylą nagrinėti paskyrė reikiamam teisėjui.

Nusikalstama STT agentams pasirodė ir teisėjos V.Kazlauskienės kabinete vykusi diskusija su to paties teismo teisėju Žilvinu Astrausku. Šis teisėjas tuo metu nagrinėjo V.Kazlauskienės sūnaus draugo administracinę bylą ir savo kolegei pasakojo, kaip būtų galima sumažinti bausmę už padarytą pažeidimą.

Paskutinis teisėjos nusikalstamas epizodas buvo užfiksuotas 2011 metų balandžio 20 dieną.

Tuo metu ji laidiniu telefonu paskambino savo kolegei ir netiesiogiai paprašė, kad ji nesuimtų už plėšimus sulaikyto jos sūnaus.

Būtent šiuo nelegaliai įrašytu pokalbiu vėliau ir rėmėsi STT agentai bei prokurorai, pateikdami kaltinimus teisėjai.

Teismai pažeidimų nematė

Byla buvo greitai baigta ir perduota teismui.

Tiek Kauno apygardos teismas, tiek Apeliacinis teismas teisėjus V.Kazlauskienę ir Ž.Astrauską nuteisė už piktnaudžiavimą tarnyba.

Buvusiam Telšių apylinkės teismo pirmininkui R.Žilevičiui byla buvo nutraukta dėl suėjusio senaties termino.

Nors teisiami teisėjai bandė įrodinėti, kad prieš juos neteisėtai buvo naudojamos operatyvinės priemonės, abu teismai jokių pažeidimų nenustatė.

Sekimą privalėjo nutraukti

Tik neseniai nutartį paskelbusi išplėstinė Aukščiausiojo teismo septynių teisėjų kolegija konstatavo, jog neteisėtai buvo klausomasi ir pokalbių teisėjos V.Kazlauskienės laidiniu telefonu, ir kabinete sumontuota įrašymo aparatūra.

Tad neteisėtai surinkti įkalčiai negali būti naudojami kaip įrodymai byloje.

Kolegija taip pat konstatavo, kad STT pareigūnai neteisėtai tęsė slaptus operatyvinius veiksmus, nors jau 2010 metų lapkričio 8–10 dienomis paaiškėjo, jog V.Kazlauskienė galimai darė poveikį savo kolegai Ž.Astrauskui.

Nors įstatymai labai aiškiai numato, kad jeigu atliekant operatyvinį tyrimą paaiškėja nusikalstamos veiklos požymių, šis tyrimas turi būti nedelsiant nutraukiamas ir pradedamas ikiteisminis tyrimas. Tačiau STT tyrėjai ikiteisminį tyrimą pradėjo praėjus beveik metams.

Aukščiausiojo teismo nutartyje kategoriškai teigiama, kad pareigūnai „laiku neužkirsdami kelio daromiems nusikaltimams, nepradėdami ikiteisminio tyrimo, abejingai žiūrėjo į galimas naujas V.Kazlauskienės nusikalstamas veikas.

Laiku nepradėjus ikiteisminio tyrimo, o tęsiant slaptus operatyvinius veiksmus, po gana ilgo laiko buvo padarytas naujas nusikaltimas.

Taigi buvo padaryti nusikaltimai, kurių nebūtų, jei laiku būtų užkirstas kelias naujiems nusikaltimams daryti, tai yra pradėtas ikiteisminis tyrimas.“

Į prokuratūrą nesikreipė

Nors Aukščiausiasis teismas ir griežtai pasisakė apie akivaizdžiai piktnaudžiavimu tarnyba užsiimančius pareigūnus, nutarta į prokuratūrą nesikreipti ir nereikalauti dėl šių veiksmų pradėti ikiteisminio tyrimo.

Gal atsižvelgta į tai, kad pradėjus ikiteisminį tyrimą įtarimai greičiausiai kristų ir ant tuomečio STT Šiaulių valdybos viršininko Ž.Bartkaus, kuris tiesiogiai vadovavo nelegaliai aparatūrą teisėjos kabinete montavusiems ir pokalbių klausantiems agentams.

Po šios skandalingos istorijos jis buvo paaukštintas – iš pradžių paskirtas STT Vilniaus valdybos viršininku, o 2013 metais STT vadovo Sauliaus Urbonavičiaus teikimu prezidentė pasirašė dekretą jį paskirti STT direktoriaus pirmuoju pavaduotoju.

Už pavadžio – teisėjas

Dabar advokate dirbančiai buvusiai teisėjai V.Kazlauskienei neatrodo keista, kad STT agentai slapta ir nelegaliai atlieka operatyvinius tyrimus net prieš teisėjus: „Jie jau seniai visur lenda, man tai jokia naujiena.

O teisėjas, kuris davė leidimą sekti mane, yra kaustomas baimės. Aš teisėja dirbau daug metų ir žinau, kad tokius teisėjus STT tvirtai laiko už pavadžio.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?