Vaikai iš globos namų kaimynams kelia siaubą

Ko baimintasi, tai ir atsitiko: iš Žolyno globos namų perkelti į šeimyną Pavilnyje vaikai kabinėjasi prie aplinkinių gyventojų, terorizuoja reikalaudami pinigų.

Anot žmogaus teisių ekspertės Dovilės Šakalienės, šeima – tai ne vieta, o santykiai: vaikus iškrausčius iš globos namų ir įkurdinus butuose teigiamo rezultato nebus.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Anot žmogaus teisių ekspertės Dovilės Šakalienės, šeima – tai ne vieta, o santykiai: vaikus iškrausčius iš globos namų ir įkurdinus butuose teigiamo rezultato nebus.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Pro šį namą, kur įkeldinti beglobiai vaikai, kaimynai praeina skubiu žingsniu.<br>D.Umbraso nuotr.
Pro šį namą, kur įkeldinti beglobiai vaikai, kaimynai praeina skubiu žingsniu.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Arūnas Dumalakas („Lietuvos rytas“)

Mar 30, 2016, 3:54 PM, atnaujinta May 31, 2017, 3:32 AM

Pradėjusi globos namų pertvarką valdžia džiaugėsi, kad be tėvų likę vaikai augs nedidelėse šeimynose, būstuose, panašiuose į tikrus namus. Bet jau pirmoji tokia šeimyna kelia galvos skausmą aplinkiniams gyventojams.

Prasidėjo nuolatiniai kabinėjimaisi, užgauliojimas, pinigų kaulijimas.

Iškeikė ir išvadino boba

Dabar Džiaugsmo gatvės gyventoja Danuta į „Iki“ parduotuvę eina tik kartu su vyru, nes baiminasi ten besitrinančių globotinių.

„Ką žinai, ką tas vaikinas gali iškrėsti. Mūsų rajone gatvės menkai apšviestos, o jis prie parduotuvės trinasi kone kas vakarą“, – pasakojo moteris.

Vieną kartą nedavusi pinigų, kita Pavilnio gyventoja Silvestra išgirdo, kad ji yra boba. Paskui skambėjo šlykščiausi keiksmažodžiai.

„Parėjau namo kaip apspjaudyta. Vaikiščiai ėjo man iš paskos, garsiai rėkė, visa tai girdėjo kaimynai“, – prisimena Silvestra. Jos žodžiais, labiausiai įžūlumu išsiskiria du šeimynos globotiniai.

Valdemaras kartą pagrasino pinigų kaulytojams, bet jie atsikirto: „Pabandyk tik prisiliesti.“

Vyriškis visą naktį neramiai miegojo, nes vaikinai atsekė iki namų. „Dabar jie žino, kur gyvenu. Gali langus išdaužyti, gali padegti. Bet aš juos susirasiu prie parduotuvės“, – demonstravo ryžtą Pavilnio gyventojas.

Danuta iš pradžių nežinojo apie naujakurius. Manė, kad prie jos kabinėjasi kažkieno vaikai. Tik iš kaimynių išgirdo, kad viename name nuo rudens apsigyveno šeimyna iš globos namų.

Policijai padaugėjo darbo

Anksčiau namą Pavilnyje savivaldybė panaudos sutartimi buvo perdavusi Lietuvos samariečių bendrijai. Tačiau jos pernai buvo paprašyta išsikraustyti.

Netrukus po to šios bendrijos Vilniaus skyriaus primininkė Rima Žagelienė sulaukė skambučio iš policijos. Pareigūnas manė, kad patalpos vis dar priklauso samariečiams.

„Iš policininko kalbos supratau, kad ten įsikūrusioje šeimynoje ne viskas gerai. Todėl apie tai informavau savivaldybės Socialinių reikalų ir sveikatos departamento direktoriaus pavaduotoją Rasą Laiconienę“, – pasakojo R.Žagelienė.

Pavilnyje įsikūrus šeimynai policijai darbo iš tiesų padaugėjo.

Jau keturis kartus iš šeimynos buvo pasprukęs septyniolikmetis, pradingusi mergina. Taip pat pareigūnai gavo skundą, kad prie šeimynos namų sėdi girtas asmuo ir kabinėjasi prie praeivių.

Namą sutvarkė samariečiai

Anksčiau name, kuriame dabar įsikūrusi šeimyna, samariečiai dalijo labdarą skurdžiai gyvenantiems vilniečiams. Nors kasdien ateidavo vargetų, niekas dėl to nesiskundė.

R.Žagelienė apgailestavo, kad taip staiga teko išsikraustyti. Juo labiau kad samariečių bendrijos partneriai Vokietijoje būtų skyrę lėšų paslaugų tinklui plėtoti.

Vis dėlto samariečiai ketino išsiskirti gražiuoju. Jie kaip tik buvo gavę labdaros iš Suomijos. Sužinoję, kad name įsikurs šeimyna, siūlė jos, tačiau savivaldybės atstovai atkirto, kad nieko nereikia, ir liepė viską išsivežti.

Namą buvo suremontavę taip pat samariečiai, jie tam skyrė 12 tūkst. eurų. Į tokias patalpas nieko daugiau netvarkant ir buvo įkelta šeimyna.

„Nieko mums negrąžino, nors viskas buvo pirkta mūsų lėšomis“, – atsiduso R.Žagelienė.

Rado nusiaubtas patalpas

Vicemeras Gintautas Paluckas sutiko, kad su buvusiais nuomininkais buvo galima tartis dėl kompensacijos. Tačiau savivaldybė patalpas rado nuniokotas – nusuktus maišytuvus, išluptas šaligatvio plyteles. Dėl to buvo parašytas pareiškimas policijai.

Išsikelti iš patalpų Lietuvos samariečių bendriją savivaldybė skubino dėl to, kad pertvarkomuose Žolyno globos namuose ketino įkurti vaikų darželį.

Teigiamo rezultato nebus

Vaikų globos namų išskaidymas į šeimynas jau sulaukė kritikos. Nupirktuose ar išnuomotose butuose įkurdinti vaikus – klaidingas šeimos aplinkos supratimas.

Anot žmogaus teisių ekspertės Dovilės Šakalienės, šeima – tai ne vieta, o santykiai. Vaikus iškrausčius iš globos namų ir įkurdinus butuose teigiamo rezultato nebus. Tai – tik gyvenamosios vietos pakeitimas dar sukeliant problemų ir kaimynams.

D.Šakalienės nuomone, reikėtų siekti, kad vaikai nebūtų imami iš šeimų arba turėtų kur grįžti. Deja, šis darbas yra įstrigęs.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.