Panamos popieriai ir mūsų „Nepriklausomybė“

Išplukdyti į viešumą „Panamos popieriai“, liudijantys apie tai, kad tiek Vladimiro Putino aplinka, tiek tokie iškilūs mūsų Vakarų sąjungininkai, kaip britų premjeras Davidas Cameronas bei kiti įžymus personažai turi reikalų su lengvatinių mokesčių zonomis, gera proga užduoti klausimą, kuris gali pasirodyti nelabai patriotiškas.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 13, 2016, 1:45 PM, atnaujinta May 29, 2017, 2:57 AM

„Kiaulės nugaroje“ stovi toks laivas, pavadinimu „Independence“ (nepriklausomybė, – angl.). Jau nebėra prasmės veltis į diskusijas dėl terminalo reikalingumo, dėl jo ekonominės naudos, dėl to ar efektyvus jis ginklas prieš rusiškų dujų monopolininkę bendrovę „Gazprom“. Sutartys pasirašytos, laivelis atplaukė, pinigai mokami.

Patriotai su vėliavėlėmis ir drėgnomis akimis pasveikino, paplojo, padainavo. Prezidentė Dalia Grybauskaitė pašventino. Gal šventino ir koks klebonas ar kardinolas – neatsimenu. Visus, kas mėgino paklausti apie kainas, apie sutarties sudarymo peripetijas ir neviešų pirkimų ypatumus Valstybės saugumo departamentas VSD neabejotinai laiko grėsme nacionaliniam saugumui. Amen.

Šalia to tik primenu, kad parlamentinį tyrimą vykdžiusios komisijos išvadose, kurioms pritarė ir Seimas, rašoma tai, ko niekas ir neginčijo. Laivo nuomos sutartis sudaryta ne su Norvegijos „Hoegh LNG“, o su „Hoegh LNG Ltd“, registruota Bermuduose, Canon’s Court, 22 Victoria Secret, Hanicton.

Tas ofšoras turi sutartį su kitu ofšoru Kipre, o anas dar su trečiu. Tai oficialu, vieša ir nieko čia tokio. Tik norisi paklausti – gerai tai ar blogai bendrų maldų už skaidrumą ir kuo didesnius mokesčius kontekste?

Buvęs energetikos ministras Arvydas Sekmokas ir jo draugai, įsistatę patriotiškas „kiaulių akutes“ visą laiką atsisakinėjo apie tai kalbėti, teigdami, kad nieko blogo tame nėra. Esą visi, kas kelia tokius klausimus, jei ir nedirba rusams, tai tiesiog nieko nesupranta apie laivybą, registracijos ir pinigų vaikščiojimo tradicijas.

Tai esanti labai gili specifika ir geriau nelįsti artyn, nes „visi taip daro“. Neturėjusi kur dėtis dabartinė vyriausybė, kurios nariai bei rėmėjai kitados patys balsavo už tokį, o ne kitokį projektą, tokius paaiškinimus nurijo.

Tuo pačiu šalyje piliečiai greitai bus agituojami, o gal ir įpareigoti atsisakyti net vaikiškų taupyklių, nes tai negeros šešėlinės ekonomikos dalis. Visai neseniai įsigaliojo nauji drakoniški įstatymai, reikalaujantys, kad piliečiai, kurie tokių didelių ir specifinių, strategiškai svarbių ir dėl to besąlygiškai šventų objektų neįperka, deklaruotų kiekvieną net seniai nenaudojamą sąskaitą ne tik užsienyje, bet ir „PayPal“ ar panašiose mokėjimo sistemose.

Nuolat aidi grasinimai ir užkeikimai, kaip negražu bandyti mokėti mažiau mokesčių, nei valdžia jų nutarusi atimti. Grynieji pinigai skelbiami blogiu, mažesnių mokesčių zonos – šėtono karalija, kurioje tarpsta tik banditai, vagys ir sukčiai. Net važiavimas į Lenkiją pigesnių sauskelnių ar aliejaus yra skelbiamas nemeile Tėvynei.

Parodyk, pilieti, valdžiai kiekvieną centą – išsirenk nuogai, pašokinėk praskėsk pasturgalio raumenis – jei nieko blogo nedarai ir neslepi tau nėra ko būti nepatenkintam. Skaidrumas ir saugumas – aukščiau visko.

Gana čia žaisti su tomis žmogaus teisėmis, kaip sakė prezidentė D. Grybauskaitė, kaip kasdien per savo faktiškai įsigytą žiniasklaidos priemonę porina specialiosios tarnybos. Svarbu, kad niekšingi valdžią skriaudžiantys piliečiai būtų apskaityti iki paskutinio taupyklėje laikomo cento.

Priešintis tam ar abejoti – nevalia. Tai reiškia pataikavimą šešėliui ir pilietiškumo stoką. Išskyrus... atvejus, kai didelius ir šventus objektus per tas pačias mažesnių mokesčių zonas perka valstybės įgaliotos įmonės, kurių direktoriai vėliau tampa energetikos ministrais.

Tokio „laivelio“ įsigijimui per Panamą, Kiprą, Bermudus ar Antarkties pingvinų respubliką už „nuskaidrintų ir apskaitytų“ piliečių pinigus prisimenama nekaltumo prezumpcija ir kitokios demokratinės taisyklės.

Paaiškinama, kad tai „iš principo teisėta“, „pasaulyje įprasta“, „visi taip daro“. O be to tai padeda energetinei nepriklausomybei. To švento tikslo vardan jau galima pataikauti ofšoriniams šėtonams – svarbu atsiversti teisingą politinių poterių knygelės puslapį, idant nesusipainiotum.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.