Smegduobė Biržų rajone džiugina tik merą

Onutė Gružauskienė iš Kirkilų kaimo (Biržų r.) kas rytą pro langą apžiūri savo kiemą – ar pavyks išeiti į lauką pro duris, ar dėl besiplečiančios smegduobės teks kabarotis per langą.

Gyvenamajam namui smegduobė dar nebaisi, tačiau pirtis tuoj nugarmės.
Gyvenamajam namui smegduobė dar nebaisi, tačiau pirtis tuoj nugarmės.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Apr 13, 2016, 8:55 PM, atnaujinta May 29, 2017, 1:24 AM

O.Gružauskienės kieme esanti smegduobė yra aktyvi – gruntas nuolat krinta į smegduobę ir duobė artėja prie gyvenamojo namo. Pirtelė jau atsidūrė ant smegduobės krašto.

Geologai perspėjo šeimininkus, kad tai – ne pabaiga. Sodybos kieme po 8–10 metrų storio grunto ir uolienų skliautu yra susidariusi apie 40 metrų skersmens karstinė tuštuma.

„Atsikeli iš ryto ir žiūri – ar valtele teks plaukti, ar dar galėsi pėsčias vaikščioti“, – kalbėjo O.Gružauskienė.

Vyresni žmonės prisimena, kad šiai smegduobei daugiau kaip 80 metų. Kadaise čia buvo dvi ertmės, vėliau susijungusios į vieną. Didžiausi pokyčiai buvo prieš 8 ir 3 metus.

Dabar duobė yra 12 metrų gylio, o apeidama aplink šeimininkė suskaičiavo 160 metrų.

Duobę ir gyvenamąjį namą skiria apie 10 metrų.

Šeimą ramina tik tai, kad, geologų įsitikinimu, namui grėsmės dar nėra, o kada pirtelei bus paskutinės dienos – neaišku.

Vakare O.Gružauskienė dažnai apeina smegduobę, apžiūri, o ryte palygina, ar pakitę jos kraštai. Mat dažniausiai gruntas krinta naktį. Procesą aktyvino polaidis ir lietus.

Moteriai labiausiai nepatinka smalsuoliai, kurie dažnai atsliūkina į kiemą paspoksoti į didėjančią smegduobę. Šeimininkei net „labas“ nepasako.

O.Gružauskienė pasakojo, kad smegduobę apžiūrėjęs Biržų rajono meras Valdemaras Valkiūnas pasidžiaugė, neva tai galinti būti lankomiausia vieta rajone. (LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.