R. Paksas belsis į Europos lyderių duris

Europos Parlamentui vakar pradėjus svarstyti Lietuvos prokurorų prašymą naikinti Rolando Pakso teisinę neliečiamybę, prekybos poveikiu byloje kaip specialusis liudytojas apklaustas „tvarkiečių“ vedlys teigė sieksiąs, kad ši procedūra neužtruktų.

R.Paksas laiko save politine auka.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
R.Paksas laiko save politine auka.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius („Lietuvos rytas“)

Apr 14, 2016, 8:14 AM, atnaujinta May 29, 2017, 12:55 AM

Kitą savaitę R.Paksas planuoja susitikti su Europos Parlamento vadovu Martinu Schulzu ir pasakyti, kad jis neketina trukdyti Lietuvos teisėsaugos pradėtam tyrimui: „Noriu, kad visos šitos procedūros įvyktų kaip galima greičiau.“

Europarlamentaras „Lietuvos rytui“ atskleidė, jog artimiausiu metu jis taip pat ketina susitikti su Europos Komisijos pirmininku Jeanu Claude’u Junckeriu.

Priėmimo pas Europos institucijų lyderius politikas pasiprašė dar prieš prokurorų kreipimąsi.

Apkaltos būdu iš prezidento posto pašalintas politikas per abu susitikimus ketina aptarti situaciją dėl Lietuvoje nevykdomų sprendimų, kuriais jam turėjo būti atvertas kelias kandidatuoti į Seimą.

R.Paksas priminė, jog jau susikaupė net penki jam palankūs tarptautinių institucijų sprendimai: Europos žmogaus teisių teismo, Jungtinių Tautų žmogaus teisių komiteto ir trys Europos Tarybos ministrų komiteto raginimai leisti europarlamentarui dalyvauti Seimo rinkimuose.

„Paskutiniame dokumente nurodyta ir data – 2016 metų rinkimai. Bet Lietuvoje šie sprendimai nevykdomi, todėl ketinu į tai atkreipti M.Schulzo ir J.C.Junckerio dėmesį – ką jie siūlytų man toliau daryti. Kitas klausimas – prokurorų kreipimasis“, – aiškino europarlamentaras.

Teisėsaugos akiratyje atsidūręs „tvarkiečių“ lyderis sieja abu šiuos dalykus – esą prekybos poveikiu byla yra politinė, o įtarimai jam mesti todėl, kad nenorima atkurti jo pažeistų teisių.

„Mano įsitikinimu, tie Lietuvos politikai, kurie 2004 metais prisidėjo prie antikonstitucinio žmonių išrinkto prezidento nuvertimo, priėjo aklavietę.

Užuot atkūrę prieš dvylika metų pažeistas mano pilietines ir politines teises, dabar jie išmetė dar vieną burbulą.

Tai – atsakas į tai, kad aš nesiekčiau, jog Lietuva įvykdytų tarptautinių institucijų reikalavimus. Todėl noriu, kad ir šis burbulas kuo greičiau susprogtų.

Kad ir kaip būtų, du kartus buvau išrinktas Vilniaus meru, du kartus buvau paskirtas premjeru, buvau prezidentu, o dabar valstybė prieš visą Europą mane apjuodina dėl kažkokio burbulo vien tik tam, kad mestų šešėlį man ir partijai“, – kalbėjo R.Paksas.

Gali užtrukti ilgai

* Svarstymas dėl teisinės neliečiamybės naikinimo Europos Parlamente neretai užtrunka pusmetį ar ilgiau.

* Pavyzdžiui, tokį prašymą dėl buvusio Darbo partijos lyderio V.Uspaskicho prokurorai buvo pateikę 2014 metų liepą, o neliečiamybė buvo panaikinta tik 2015 metų gegužę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.