Į Pravieniškių koloniją atvežtam P. Dimšai parengtas planas

Penktadienį į Pravieniškių atvirąją koloniją (PAK) konvojaus sargybiniai atvežė žinomą aktorių Petrą Dimšą, nuteistą kalėti 6 metus už tai, kad girtas vairuodamas automobilį mirtinai sužalojo dviračiu važiavusį 24 metų menininką Šarūną Surblį.

„Giminių“ žvaigždė aktorius P.Dimša jau įžengė į Pravieniškių koloniją, kurioje jis atliks bausmę už tai, kad neblaivus vairuodamas automobilį, mirtinai sužalojo žmogų.<br>T.Bauro nuotr.
„Giminių“ žvaigždė aktorius P.Dimša jau įžengė į Pravieniškių koloniją, kurioje jis atliks bausmę už tai, kad neblaivus vairuodamas automobilį, mirtinai sužalojo žmogų.<br>T.Bauro nuotr.
„Giminių“ žvaigždė aktorius P.Dimša jau įžengė į Pravieniškių koloniją, kurioje jis atliks bausmę už tai, kad neblaivus vairuodamas automobilį, mirtinai sužalojo žmogų.<br>G.Bitvinsko nuotr.
„Giminių“ žvaigždė aktorius P.Dimša jau įžengė į Pravieniškių koloniją, kurioje jis atliks bausmę už tai, kad neblaivus vairuodamas automobilį, mirtinai sužalojo žmogų.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Vygandas trainys

Apr 15, 2016, 6:01 PM, atnaujinta May 28, 2017, 7:07 PM

Kolonijos administracija prognozavo, kad serialo „Giminės“ žvaigždė Pravieniškėse pasirodys dar kovo pabaigoje, tačiau jos pristatymas užtruko dviem savaitėms ilgiau nei buvo planuota. P.Dimša buvo etapuotas iš sostinės Lukiškių kalėjimo. PAK šiuo metu bausmę atlieka 76 nuteistieji.

Padės pasirengti akistatai su kaliniais

Savaitgalį menininkas praleis karantino patalpose, kur su juo bendraus įkalinimo įstaigos medikai, psichologai, socialiniai darbuotojai. P.Dimša, jei neturės nuobaudų, galės prašyti išleisti jį į laisvę anksčiau bausmės pabaigos laiko.

„Nėra duomenų, kad dėl savo sveikatos arba emocinės būklės P.Dimša šiuo metu negalėtų atlikti bausmės“, – naujienų portalui lrytas.lt pasakojo laikinai Pravieniškių pataisos namų-atvirosios kolonijos direktoriaus pareigas einantis Arvydas Stankevičius.

Karantine P.Dimšai bus parengtas adaptavimosi planas. Anot A.Stankevičiaus, bus atliktas ir šviečiamasis darbas – personalas aktoriui išaiškins kalėjimo tvarką, jo teises ir pareigas, jis bus parengtas psichologiškai.

Kaliniai laukia pasirodant įžymybės

Lrytas.lt kalbinti kaliniai neslėpė nekantriai laukiantys įžymybės, žadėjo nieku gyvu jo neskriausti. Planuojama, kad aktorius įžengs į bendras patalpas jau pirmadienį arba antradienį.

„Manau, bus įdomu pabendrauti su žodžių kišenėje neieškančiu aktoriumi – ne tik apie filmų kūrimą, bet ir apie gyvenimą. Niekam neleistumėme jo skriausti – priešingai, taptume jo globėjais“, – tvirtino 55 metų taksistas iš Utenos Valdas Pajeda, kalintis už tai, kad netoli šio miesto sukėlė tragišką avariją.

V.Pajedos kambario draugas Vytautas iš Rokiškio prisipažino mokykloje lankęs dramos būrelį: „Jaučiu potraukį aktorystei – jei tektų galimybė suvaidinti „Giminėse“ kad ir epizodinę rolę, būčiau labai laimingas. Kalinys šmaikštavo, kad dabar garsų lietuvišką serialą bus galima kurti ir Pravieniškėse.

„Užtikriname – P.Dimša kolonijoje bus gerbiamas. Neleisime jo skriausti – jei kas bandytų, gautų per nagus. Priimsime jį kaip savą“, – patikino sporto aikštelėje sutikti trys jauni kaliniai. Sprendžiant iš išvaizdos ir elgesio, pasitikėjimo savo jėgomis, jie yra vietos autoritetai.

Koloniją vadina „sanatorija“

PAK nėra tokia baugi vieta, kaip gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio. Sąlygos čia – nepalyginamai geresnės nei griežtesnio režimo pataisos namuose: savaitgaliais ir darbo dienomis galima mėgautis laisve, sudarytos sąlygos dirbti, mokytis, sportuoti, net gyventi su artimaisiais arba atostogauti už kolonijos ribų. Kiekvienas kalinys gali turėti pinigų, naudotis kitiems nuteistiesiems nepasiekiamais dalykais, išskyrus mobiliuosius telefonus ir internetą.

Čia siunčiami tik tie, kurie padarė netyčinius, neatsargius arba nesunkius nusikaltimus, taip pat už sunkius nusikaltimus nuteisti, tačiau perėjusieji „skaistyklą“ didesnių suvaržymų narveliuose – įvairiuose miestuose esančiuose pataisos namuose.

P.Dimša bus įkurdintas viename iš septynių didelių kambarių, kolonijoje vadinamų „miegamaisiais“. Gyventojų skaičius šiuose kambariuose – nevienodas: viename gali būti įsikūrę aštuoni, kitame – daugiau nei dešimt kalinių.

Patalpos nudažytos šviesiomis spalvomis, tvarkingos, šalia lovų stovi dailios spintelės, nuosavi plazminiai televizoriai, kompiuteriai, leidžiantys pasimėgauti DVD filmais ar žaidimais – jei ne grotos, pamanytum, jog atsidūrei ne tokioje prastoje ligoninėje, pensione arba sanatorijoje.

Šalia „miegamųjų“ yra jaukus valgomasis, virtuvė su apynaujais baldais, dušo patalpos, lauke – krepšinio aikštelė, treniruokliai, futbolo aikštynas.

Dėl sveikatos būklės sportuoti negalintys kaliniai daugiau laiko praleidžia bibliotekoje arba įsitraukia į stalo žaidimus: šaškes, šachmatus, domino.

Kaliniai gali gyventi ir su savo žmonomis

Pravieniškių atvirojoje kolonijoje neprivaloma būti kiaurą parą. Nuteistiesiems kiekvieną savaitgalį leidžiama aplankyti artimuosius. Jie taip pat gali dirbti už įkalinimo įstaigos ribų, tačiau vakarais turi į ją sugrįžti.

Dirbti galima, jei PAK, darbdavys ir nuteistasis yra sudarę trišalę sutartį, kad prižiūrėtojai galėtų patikrinti, ar kalinys iš tikrųjų dirba.

Dirbantys kaliniai gali mėgautis iki 10 dienų trukmės kasmetinėmis atostogomis, bet tik Lietuvoje – į užsienį išvykti draudžiama. Kaliniams yra sudarytos sąlygos ir mokytis – jie vyksta į paskaitas aukštesniosiose mokyklose, universitetuose.

Nuteistasis gali visą bausmės laiką gyventi ne kolonijoje, o Pravieniškių miestelyje, jei su žmona ar kitu šeimos nariu jame yra oficialiai išsinuomojęs būstą. Pasimatymų skaičius su artimaisiais kolonijoje neribojamas.

Tie, kurie padaro nusižengimus, negali išvykti iš kolonijos mažiausiai trims mėnesiams. Dažniausiai nusižengiama, parvykus iš viešnagės pas artimuosius neblaiviems (jei kalinys įpučia į alkoholio matuoklį virš leistinos normos) arba nutveriamas su mobiliuoju telefonu.

Nuteistieji nenori patirti suvaržymų, todėl stengiasi nenusižengti.

Turės sumokėti didelę kompensaciją

2013 metų liepos 17 dieną Vilniuje, Oslo gatvėje, aktorius P.Dimša, vairuodamas automobilį „Volkswagen Polo“, partrenkė dviratininką Š.Surblį – jaunas menininkas po dešimties dienų užgeso ligoninėje.

P.Dimša nepalankius nuosprendžius skųsdavo, bet likdavo nieko nepešęs – antradienį Lietuvos aukščiausiasis teismas paliko galioti 6 metų laisvės atėmimo bausmę. Aktorius taip pat privalės sumokėti velionio artimiesiems 65 tūkst. eurų dydžio neturtinę žalą.

„Giminių“ serialo žvaigždei galbūt ir nereikės išbūti kolonijoje viso bausmės laiko – po 3 arba 4 metų jis turės galimybę išeiti į laisvę, jei nepadarys nusižengimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.