Tragiškus sausio įvykius politikai nujautė prieš metus

„Manyje visą laiką augo ir stiprėjo nerimas. Vidinis jausmas sakė, kad vien taikiomis priemonėmis

Teismas nagrinėja Sausio 13-osios bylą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Teismas nagrinėja Sausio 13-osios bylą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 18, 2016, 9:44 AM, atnaujinta May 28, 2017, 1:27 PM

Būdamas ir Sovietų sąjungos liaudies deputatu V.Gudaitis 1990 metais su Maksva derėjosi ir dėl ekonominės blokados. Buvęs politikas prisiminė, kaip „spragsint daugybės užsienio žurnalistų fotoaparatams, Sovietų Sąjungos vadovai melavo, kad jokios blokados nėra, kad tai – tik išsigalvojimas“.

V.Gudaitis piktinosi, jog tai buvo akivaizdus melas, nes Lietuvoje bebuvo benzino – automobilius pastatę žmonės į darbą važinėdavo dviračiais. SSRS suvažiavimuose Lietuvos atstovams teko karštai diskutuoti ir dėl lietuvių tarnybos Sovietų Sąjungos kariuomenėje.

R.Gudaitis pasakojo, kad Aukščiausiosios Tarybos deputatai žinojo, kad rūmuose įrengta pasiklausymo aparatūra, todėl net posėdžių metu negalima atvirai kalbėti.

Kalbėti ir ruoštis galimam Aukščiausiosios tarybos užėmimui politikai pradėjo dar 1990 metų spalį.

Sausio 13-ąją V.Gudaitis kartu su Kazimieru Uoka Vilniaus oro uoste turėjo pasitikti iš Maskvos atvykusią delegaciją. Aukščiausioji Taryba buvo apsupta žmonių, todėl privažiuoti automobiliu ir išvykti iš rūmų buvo neįmanoma.

Deputatai paslapčia išėjo iš rūmų, pro Aukščiausiojo teismo pastatą tamsiomis gatvėmis nuėjo iki Lukiškių aikštės, kur jų jau laukė vairuotojas.

Oro uosto darbuotojai jų taip pat nenorėjo įsileisti į teritoriją ir pradėjo aiškinti, kad lėktuvas nenusileis. Nežinomi žmonės su raudonais raiščiais bandė sutrukdyti parlamentarų automobiliui priartėti prie lėktuvo. „Vairuotojas buvo profesionalus, nustūmė į variklio dangtį atsirėmusius žmones ir privažiavome prie lėktuvo“, – pasakojo V.Gudaitis.

„Kai pakilome trapu į lėktuvą, pamatėme, kad delegacija apsupta sąmokslininkų, kurie bando jiems pateikti savą įvykių versiją. Pasinaudodami asmeninėmis pažintimis mes perėmėme delegaciją“, – pasakojo V.Gudaitis.

Jie su delegacija pravažiavo pro Lietuvos radijo ir televizijos pastatą ir televizijos bokštą.

Patekti į Aukščiausiosios TArybos rūmus taip pat buvo nelengva. Aikštėje buvo susibūrusi didžiulė minia žmonių, augo barikados.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.