Lietuvoje minimas Černobylio tragedijos 30-metis

Lietuvoje antradienį minint

Moteris uždega žvakutes ugniagesiams gelbėtojams atminti, kurie žuvo per Černobylio katastrofą Slavutych mieste Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Moteris uždega žvakutes ugniagesiams gelbėtojams atminti, kurie žuvo per Černobylio katastrofą Slavutych mieste Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 26, 2016, 6:23 AM, atnaujinta May 27, 2017, 3:47 PM

Vilniuje katastrofos minėjimas vyks Sapiegos ligoninės parke, Antakalnyje, taip pat Lietuvos sąjūdis Vilniuje rengia spaudos konferenciją „Černobylio tragedija 1986-ieji. Astravas -?“. Šia proga Birštono muziejuje vyks susitikimas su černobyliečiais, bus atidaryta fotografijų paroda „Černobylis ir Lietuva“.

Judėjimo „Černobylis“ pirmininkas Pranas Paškevičius primena, kad be sunkių sveikatos sutrikimų, buvusiems avarijos likviduotojams sovietmečiu teko išgyventi nežinomybės metus bei nuolatinę laukimo, tikintis paties blogiausio, baimę.

„Siaubas atėjo vėliau, kai atėjo supratimas: mums aiškino, kad ketvirtis siverto (spinduliuotės matavimo vienetas – BNS) – mėnesio dozė. Vėliau, 1989 metais sužinojome, kad tai yra metų dozė (...). Kada iš ten išėjai, kai gyveni, po truputį sensti, sužinai vieną, kitą paslaptį, pasirodo, kad pakeisti nieko nebegali, kad viskas vyko ir su tavimi. Tai labiausiai slegia“, – BNS sakė P.Paškevičius.

Jis taip pat sakė, kad labiausiai nukentėjusieji pasigenda vienodos černobyliečio statuso interpretacijos įvairiose valstybinėse institucijose.

„Černobyliečio statusas neduoda nieko apčiuopiamo, jis yra ir tiek, o įvairios įstaigos, ministerija, „Sodra“, Ligonių kasos traktuoja černobyliečius pagal susirgimą, įvairiai manipuliuoja. Pagrindinis pageidavimas būtų, kad būtų suvienodinta visose institucijose černobyliečių sąvoka ir nereikėtų jo įrodinėti vienoje ar kitoje įstaigoje per teismą“, – sakė jis.

Černobylio branduolinėje elektrinėje avarija įvyko 1986 metų balandžio 26 dieną. Tai buvo viena iš didžiausių branduolinių jėgainių avarijų pasaulyje, dėl kurios evakuota daugiau nei 100 tūkst. gyventojų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.