Daugiabučių bendrijos namų priežiūrą patiki administratoriams

Daugiabučių administratoriai sulaukė vis didesnio bendrijų susidomėjimo, kurios pageidauja, kad jų namus prižiūrėtų ne pavieniai, dažnai reikiamo išsilavinimo ir specialių žinių neturintys asmenys, bet pastatų priežiūros specialistai.

Svarbūs namų priežiūros darbai patikimi administratoriams<br>A.Ivanausko nuotr.
Svarbūs namų priežiūros darbai patikimi administratoriams<br>A.Ivanausko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Ivanauskas

Apr 28, 2016, 2:10 PM, atnaujinta May 27, 2017, 8:02 AM

„Mano būsto“ įmonių grupei priklausančios bendrovės per pastaruosius 3 metus prižiūrimų bendrijų skaičių Vilniuje padidino beveik du kartus. 2013 metais administratoriai priežiūros paslaugas teikė 99 bendrijoms, 2014 – 123 bendrijoms, 2015 – 151 bendrijai, o šiemet – 177 bendrijoms. Administratoriai prognozuoja, kad gyventojai ir toliau savo būsto priežiūrą bus linkę patikėti ne „šarlatanams“, bet profesionalams.

Bendrijų pirmininkai pripažįsta, kad norint tinkamai rūpintis daugiabučio priežiūra, savo jėgų ir patirties jau nebepakanka. Todėl pagalbos tenka ieškoti pas profesionalus.

Mindaugo g. 14B namo pirmininkė Asta Darulienė teigė, kad sprendimą patikėti namo priežiūrą administruojančiai įmonei buvo priimtas neatsitiktinai. Mat reikėjo, kad daugiabučiu rūpintųsi šios srities specialistai, o iš esamų gyventojų niekas nenorėjo prisiimti tokios atsakomybės.

„Su administratoriumi bendradarbiaujame jau daugiau kaip 10 metų ir esame patenkinti tuo, kaip vykdoma namo priežiūra. Žinoma, kartais turime namo vadybininkei tam tikrų pastabų, bet malonu, kad į mūsų prašymus visada reaguojama. Tikrai norisi, kad daugiabučio reikalais ir toliau rūpintųsi ne bet kas, o kvalifikuoti specialistai“, – teigė bendrijos pirmininkė. Sostinės Žirmūnų g. 7 namo bendrijos pirmininkas Algirdas Starupis taip pat tvirtino, kad administratoriaus kompetencija ir pagalba sprendžiant daugiabučio priežiūros klausimus yra neįkainojami.

„Žinoma, kad vien tik pirmininko pajėgomis neužtikrinsi kokybiškos namo priežiūros. Juk reikia organizuoti darbus, gyventojų apklausas, atrinkti rangovus, galiausiai – konsultuotis. Mūsų namo administratorius tikrai padeda šias užduotis įgyvendinti. Be to, labai padeda ir asmeninis namo vadybininkas, su kuriuo nuolat palaikome ryšį“, – kalbėjo A.Straupis.

„Mano būsto“ Daugiabučių namų administravimo departamento direktorius Mindaugas Genys akcentavo, kad nėra jokio skirtumo, kokia valdymo forma pasirinkta būsto priežiūrai. Svarbiausia, kad procesas vyktų sklandžiai ir profesionaliai. Anot jo, tiek bendrijų, tiek administratorių prižiūrimuose namuose gyvena žmonės ir pirmiausia reikia rūpintis jų teisėtais lūkesčiais. Vis dėlto, jis pastebi, kad vis daugiau bendrijų pirmininkų bendrijos valdymą siekia perduoti didelę patirtį ir resursus turintiems administratoriams.

„Jau kurį laiką stebime tendenciją, kai daugiabučių namų bendrijos kreipiasi į mus ir prašo pagalbos spręsti su būsto priežiūra susijusius klausimus. Šiandien vien tik Vilniuje bendradarbiaujame su su daugiau nei 170 bendrijų ir šis skaičius nuolat auga. Kodėl bendrijos kreipiasi į mus? Todėl, kad bendrija, būdama viena, nebus pajėgi užtikrinti kokybiškos daugiabučių namų priežiūros. Priešingai nei administratorius, bendrija gyventojams negali pasiūlyti nei virtualių paslaugų, nei visą parą veikiančio klientų aptarnavimo centro bei avarinės tarnybos, nei energijos taupymo sprendimų, nei asmeninio vadybininko paslaugų, nei kitų svarbių pastatų priežiūros elementų“, – pabrėžė M.Genys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.