Kas nušluostys kauniečiams ašaras?

„Laikinoji sostinė“

Daugiau nuotraukų (1)

Jadvyga Pekarskaitė

Apr 29, 2016, 1:40 PM, atnaujinta May 27, 2017, 4:35 AM

Ryte gurkšnodami kavą ašaroja dėl nedėkingų vaikų, kuriems išdalijo visą užgyventą turtą, o šie jį iššvaistė ir išvyko laimės ieškoti į Airiją ar Norvegiją, todėl tėvai dabar patys priversti skaičiuoti kiekvieną gardesnį kąsnį.

Per pietus ašaras braukia virdami sriubą jiems paliktiems anūkams, nes negalės nupirkti naujų išmaniųjų telefonų, o prieš savaitę dovanotus jie sudaužė.

Vakare žliumbia prie televizoriaus žiūrėdami, kaip varganame būste „gelbėtojai“ auklėja paskutines žmonos kojines pragėrusį nenusakomo amžiaus vyrą.

Net naktį ašaromis plūsta sapnuose regėdami, kaip mokesčių inspektoriai rakina namo rūsyje įrengtos nelegalios dirbtuvės duris ar konkurentai stumia nuo valdžios lovio mėgstamiausią jų politiką.

Kauniečiai verkia kasdien ir dėl visko. Nukirto miesto tvarkytojai kieme patriušusį medį -- graudu. Kaimyno šuniukas vienas per dienas bute liūdi -- ašaros. Autobuse jaunuolis vietos neužleido -- rauda iki užkimimo. Parduotuvėje mėgstamos rūšies duonos ar akcinio tualetinio popieriaus pritrūko -- jau tragedija.

Sakysite, tai žiniasklaida sutirština spalvas. Ne visai taip. Nueikite į polikliniką ir pasėdėkite eilėje prie šeimos gydytojo ar kurio nors geidžiamiausio specialisto kabineto. Dar ne tokių raudų išgirsite! Mažiausiai čia bus kalbama apie pakišus medikams -- ši tema jau prieš kelis dešimtmečius Kaune išgvildenta, reikiama informacija iš lūpų į lūpas paskleista ir į miestiečių galvos standžiuosius diskus įrašyta.

Tenka pripažinti, kad prie gydytojų kabinetų ar daugiabučių gyventojų susirinkimuose sprendžiamos ir gerokai svarbesnės problemos. Įpratę žaliame mieste plačiai lyg kaime gyventi kai kurie kauniečiai vis dar nenori suprasti, kad jiems į nugarą alsuoja XXI amžius ir naujų iššūkių bruka.

Kadaise Laisvės alėja arkliais tempiama konkė važinėjo, o dabar jau planuojama pramogautojams pasiūlyti elektromobilį. Vienintelis daugiabučio gyventojas turimą „Moskvič“ dar ne taip seniai galėjo nusiplauti kieme, kibirą vandens iš čiaupo prisileidęs, o dabar tūkstančiams miestiečių automobilių reikia plovyklų, gal net kiekviename rajone.

Švariu automobiliu važinėti nori visi, tačiau vos pabando verslininkai kuriame nors daugiabučių kvartale pasiūlyti tokią paslaugą ar laisvame žemės plote ima kilti nesudėtingo statinio sienos, rypauti ima ne tik pėsčiomis vaikštantieji, bet ir važiuotieji. Kodėl prie mano daugiabučio, o ne kaimyninio plovykla statoma!

Dėl kylančių naujų plovyklų garsiai jau verkė Partizanų ir Sukilėlių gatvių gyventojai. Ašarų galima tikėtis ir kitose miesto vietose, nes artimiausiu metu Kaune gali iškilti dar 10--12 tokių objektų. Dažniausiai plovyklas verslininkai imasi statyti savininkams grąžintuose žemės sklypuose. Juk niekam ne paslaptis, kad kauniečiai pirmauja nuosavybės grąžinimo varžytuvėse.

Dar ne taip seniai panašiai buvo raudama ir dėl degalinių statybų gyvenamuosiuose rajonuose. Kai kur jos taip ir neiškilo, tačiau pastatytomis kitur gyventojai dabar net džiaugiasi -- jose įrengtos vaizdo kameros, todėl tapo saugiau. „Gyvename mieste, o ne kaime“, -- priminė nekilnojamojo turto specialistas, neseniai paklaustas, kodėl parduodamas butas Žaliakalnyje toks brangus, jei namas stovi netoli degalinės.

Tačiau jau ne tik Kaune, bet ir užmiestyje girdėti gyventojų aimanos. Ir ten, kur kadaise gamyklų kaminai juodais dūmais spjaudėsi, o dabar cechai virtę griuvenomis, ir naujai iškilusiose gyvenvietėse.

Štai šią savaitę lyg sriubos katilas burbuliavo Noreikiškių kaimo gyventojai. Jie sužinojo, kad netoli jų namų norima įrengti sunkiasvorių transporto priemonių servisą. Buvusios baldų įmonės teritorijoje kelionių organizatorius remontuotų ne tik savo turimus autobusus, bet ir kitą techniką.

„Mūsų namų kaina nuvertės perpus“, -- neslėpė pasipiktinimo dėl verslininkų planų Noreikiškių gyventojai, lyg jau būtų apsisprendę keltis gyventi kitur.

Galima beveik neabejoti, kad Kauno rajono savivaldybės urbanistai išgirs noreikiškių raudas dėl galimos taršos ir triukšmo jų kaimynystėje įrengus automobilių dirbtuves, ir naujakuriai čia gyvens ilgai ir ramiai. Ne tokio masto projektą rajone ką tik pavyko sustabdyti!

Trečiadienį Kauno rajone apsilankęs susisiekimo ministras R.Sinkevičius nušluostė ašaras neveroniškiams -- pranešė svarbią naujieną, kad geležinkelio projektas „Rail Baltica“ bus pakoreguotas ir nekels grėsmės Neveronių gyventojams. Neveronyse planuota įrengti 1435 mm pločio vėžės kelyną iš 10--12 linijų, lokomotyvų ir vagonų priežiūros centrą su mechaninėmis dirbtuvėmis, vagonų krovos punktą, plovyklą ir administracinį pastatą.

Artimiausiu metu bus svarstomos alternatyvos -- infrastruktūros objektus įrengti Palemone arba už 8 kilometrų į Jonavos pusę.

Tačiau ar šių vietovių gyventojai taip pat nepakils į mūšį dėl savo turto nuvertėjimo ar vien dėl noro pakenkti kaimynui?

Neabejokite, ašarų dar bus. Tačiau gal kartais jų tikrai reikia. Vien jau tam, kad politikai ir valdininkai išmoktų kalbėtis su žmonėmis ne tik po to, kai jie ima jiems kumščiais grūmoti, o prieš pradėdami svarbų projektą.

„Laikinoji sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.