Minėsime Gegužės trečiosios Konstitucijos 225-ąsias metines

Pirmadienį Lietuvos Didžiosios

Gegužės trečiosios Konstitucija galiojo 14 mėnesių, iki 1792 m. liepos 23 dienos.
Gegužės trečiosios Konstitucija galiojo 14 mėnesių, iki 1792 m. liepos 23 dienos.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 2, 2016, 7:21 AM, atnaujinta May 26, 2017, 11:37 PM

Šia proga susirinkę Seimo, Vyriausybės nariai, mokslininkai, svečiai iš Lenkijos aptars Gegužės trečiosios Konstitucijos priėmimo aplinkybes, dokumento reikšmę Lietuvos ir Lenkijos santykiams, jo įtaką ne tik abiejų šalių, bet ir kitų Europos valstybių įstatymų leidybai, teisinei aplinkai.

Renginio dalyvius sveikins Seimo Pirmininkė Loreta Graužinienė, Lenkijos Respublikos Senato pirmininko pavaduotoja Marija Koc. Renginyje taip pat kalbės Seimo Pirmininko pavaduotojas, Europos reikalų komiteto pirmininkas Gediminas Kirkilas, Europos reikalų komiteto pirmininko pavaduotojas, Tarpparlamentinių ryšių su Lenkijos Respublika grupės narys Emanuelis Zingeris, prof. Zigmantas Kiaupa, prof. Andžejus Zakševskis.

Gegužės trečiosios Konstituciją – pirmąją Europoje rašytinę konstituciją – priėmė Abiejų Tautų Respublikos Ketverių metų Seimas (1788-1792 m.). Pagal šį dokumentą karaliaus sostas turėjo tapti paveldimas, o valstybės valdymas – labiau centralizuotas. Dokumente buvo numatyti dveji Seimo, arba susirinkusių luomų, rūmai – Atstovų rūmai ir Senatorių rūmai. Seimas turėjo pradėti sesijas kas dveji metai ir trukti tiek, kiek numato Seimų įstatymas. Konstitucija galutinai panaikino liberum veto teisę – įstatymai galėjo būti priimami balsų dauguma.

Gegužės trečiosios Konstitucija galiojo 14 mėnesių, iki 1792 m. liepos 23 dienos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.