Seimas spręs, ką daryti dėl prezidentės vetuotų BK pataisų

Seimas ketvirtadienį spręs, kaip

Seimas ketvirtadienį spręs, kaip elgtis dėl prezidentės Dalios Grybauskaitės vetuotų Baudžiamojo kodekso (BK) pataisų, kurios numatytų atsakomybę už neviešų teismo posėdžių medžiagos paskelbimą.<br>R. Danisevičiaus nuotr.
Seimas ketvirtadienį spręs, kaip elgtis dėl prezidentės Dalios Grybauskaitės vetuotų Baudžiamojo kodekso (BK) pataisų, kurios numatytų atsakomybę už neviešų teismo posėdžių medžiagos paskelbimą.<br>R. Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 5, 2016, 6:28 AM, atnaujinta May 26, 2017, 2:23 PM

Šalies vadovė praėjusią savaitę grąžino Seimui pataisas, kurios už uždarame teismo posėdyje nagrinėjamos ar išnagrinėtos bylos medžiagos atskleidimą ar viešą paskelbimą numatytų viešuosius darbus arba baudą, arba laisvės apribojimą, arba areštą.

Pagal Seimo statutą, prezidentui vetavus pataisas Seimas balsavimu turi nuspręsti, ar svarstyti grąžintą įstatymą iš naujo, ar laikyti įstatymą nepriimtu.

Prezidentė pataisas vetavo po to, kai į ją kreipėsi kelios dešimtys žiniasklaidos priemonių vadovų, redaktorių ir žurnalistų. Jie teigė, kad tokios pataisos gali apriboti galimybes pranešti apie vykstančius teisminius procesus ir sudaro prielaidas kelti bylas žurnalistams ir žiniasklaidos priemonėms ir tais atvejais, kai paskelbiama visuomenės interesus atitinkanti informacija.

Premjeras valdančiųjų socialdemokratų vadovas BNS trečiadienį sakė, kad, jo žiniomis, Seimas turėtų palaikyti šalies vadovės veto.

Prezidentės sprendimą vetuoti minėtas pataisas pasveikino Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) atstovė žiniasklaidos laisvės klausimais Dunja Mijatovič.

„Tai labai teigiamas žingsnis ir aš džiaugiuosi galėdama jį pasveikinti, ypač per Pasaulinę žiniasklaidos laisvės dieną, kuri šiemet skirta teisei gauti informaciją“, – pranešime spaudai paskelbė ESBO atstovė.

Po veto pataisoms, kurios kriminalizuotų bet kokių neviešų teismo posėdžių medžiagos atskleidimą ir viešą paskelbimą, valdantieji svarsto grįžti prie pirminio pataisų varianto. Jis numatytų atsakomybę už neviešų teismo posėdžių medžiagos paskelbimą tik tuo atveju, jei ta medžiaga susijusi su nepilnamečiu asmeniu.

Dviejų socialdemokračių Irenos Šiaulienės bei Rimantės Šalaševičiūtės dar 2013 metais pateiktos pataisos siūlė bausmes už teismo bylos medžiagos ar jos dalies, susijusios su nepilnamečiu, atskleidimą ar viešą paskelbimą.

Nuostatos dėl nepilnamečių buvo išbrauktos Vyriausybės siūlymu. Ministrų kabinetas 2014 metų liepą pareiškė, kad baudžiamoji atsakomybė neturėtų būti apribota nukentėjusiuoju laikant tik nepilnametį asmenį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.