Pramogos Palangoje neleidžia nuobodžiauti apniukus orams

Poilsis Palangoje malonus bet kokiu oru – kaitinant saulei pramogautojus vilioja jūra ir išpuoselėti paplūdimiai, o kai orai nelepina, nuobodžiauti neleidžia nekasdienių pramogų gausa.

Kurortas palangiškius ir miesto svečius vilioja ne tik jūra bei paplūdimiais, bet ir nemokamų kultūros renginių gausa.<br>LR Archyvo nuotr.
Kurortas palangiškius ir miesto svečius vilioja ne tik jūra bei paplūdimiais, bet ir nemokamų kultūros renginių gausa.<br>LR Archyvo nuotr.
Kurortas palangiškius ir miesto svečius vilioja ne tik jūra bei paplūdimiais, bet ir nemokamų kultūros renginių gausa.<br>LR Archyvo nuotr.
Kurortas palangiškius ir miesto svečius vilioja ne tik jūra bei paplūdimiais, bet ir nemokamų kultūros renginių gausa.<br>LR Archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 22, 2016, 8:42 AM, atnaujinta May 18, 2017, 3:56 AM

Kurortas palangiškius ir miesto svečius vilioja ne tik jūra bei paplūdimiais, bet ir nemokamų kultūros renginių gausa.

Nors Palanga daugumai pirmiausia asocijuojasi su jūra, paplūdimiais, populiariąja J.Basanavičiaus gatve ar ramybės mėgėjų itin lankomu Birutės parku ir čia įsikūrusiu Gintaro muziejumi, kurortas gali nustebinti ir kitomis atrakcijomis – ne tokiomis žinomomis, tačiau tikrai sudominsiančiomis tiek palangiškius, tiek ir kurorto svečius.

Nemokamos ekskursijos

Viena jų – kelių valandų trukmės nemokamos pažintinės ekskursijos po Palangą, kurias veda Palangos gidų gildijos pirmininkė Angelė Martinkėnienė, galinti papasakoti ne vieną įdomią net ir palangiškiams mažai žinomą istoriją ar legendą. Ekskursijos vedamos lietuvių ir rusų kalbomis, o dėl didelio pramogautojų susidomėjimo registruotis į jas Turizmo informacijos centre reikia iš anksto.

Po pažinties su Palanga visi ekskursijos dalyviai kviečiami įsigyti bilietą ir apsilankyti Gintaro muziejuje – čia ekskursantams vedama papildoma ekskursija, besidominčius supažindinanti su grafų Tiškevičių šeimos istorija ir pristatanti gintaro ekspoziciją.

Atbundanti istorija

Birutės parkas palangiškius ir kurorto svečius vilioja ne tik išpuoselėta augalija, tvenkiniais ar čia įsikūrusiu Gintaro muziejumi – parke kiekvieną vasarą atgyja romantiška kurorto įkūrėjų grafų Tiškevičių istorija.

Įgyvendinant projektą „Birutės parko istorijos atspindžiai“ kiekvieną ketvirtadienį gražiausiose parko vietose galima sutikti nebyliai vaikštančius grafus Tiškevičius ir kitus personažus – grafų svečius ar tarnus.

Vieni jų tiesiog vaikšto, kiti parko tvenkinyje irstosi valtele, treti pravažiuoja žirgu kinkyta karieta.

Parke galima išvysti ir grafų svečią, minantį kone šimtmečio senumo dviratį, grafų tarnaitę, stumiančią senovinį vežimėlį su kūdikiu, ar sodininką, besirūpinantį parko augalais.

Pučiamųjų muzika

Nebyliai pasivaikščioję po parką personažai pasuka link rotondos, kur tris kartus per savaitę (ketvirtadieniais, penktadieniais ir šeštadieniais) skamba pučiamųjų muzika.

„Dūdų vasara“ – taip vadinasi Palangos orkestro įgyvendinamas projektas, be kurio nebeįsivaizduojamos vasaros Palangoje. Nemokami koncertai kaskart sutraukia didelį būrį muzikos mėgėjų, o pasiklausyti išties yra ko: profesionalus orkestras kiekvienam koncertui rengiasi itin atsakingai bei kruopščiai ir, atsižvelgdamas į atostogų nuotaikomis gyvenančios publikos poreikius, pasiūlo klasikinės, kino, populiariosios ir originaliosios pučiamųjų instrumentų muzikos programą.

Nemokamų kultūros renginių gausu ir visai šalia Birutės parko įsikūrusiame kultūros bare „Kablys: jūra, kultūra“, skelbiančiame, kad iki kultūros arčiau nei iki jūros. Nemokamai, jaukiai ir smagiai laiką draugų apsuptyje praleisti kviečia Vytauto gatvėje, greta Skulptūrų parko, įsikūrusi kultūros pieva „I love Palanga“.

Muziejų gausa

Apsilankyti kviečia ir kurorto muziejai: už simbolinę kainą – dr. Jono Šliūpo memorialinė sodyba bei Tremties ir rezistencijos muziejus. O štai menininko Antano Mončio namai-muziejus lankytojus, ypač mažuosius, domina ne tik ekspozicijos unikalumu, bet ir galimybe eksponatus liesti rankomis.

Ne tik mažieji, bet ir vyresni pramogautojai su dideliu susidomėjimu apžiūri Taikos gatvėje įsikūrusio Šunų muziejaus kolekciją. Čia eksponuojama 3,5 tūkstančio keturkojų iš 40 pasaulio šalių. Apsilankius šiame muziejuje kartu galima susipažinti ir su Vytauto Kuso kūryba – apžiūrėti įvairių paukščių kiaušinių raižinių kolekciją bei originalius šio menininko tapybos darbus.

Jauki prieblanda apgaubia lankytojus, įžengusius į nariuotakojų zoologijos sodą – insektariumą, įsikūrusį Malūno gatvėje. Čia galima išvysti per 70 terariumų su egzotiniais gyvūnais: tarakonais, skėriais, skorpionais, gyvalazdėmis, šimtakojais, įvairiais vabzdžiais. Profesionalūs specialistai lankytojams pasiūlo ir nemokamas ekskursijas – papasakoja apie kiekvieną eksponuojamą gyvūną, jo mitybos įpročius.

Nekasdienės parodos

Pačiame Palangos centre, Vytauto gatvėje, smalsuolius vilioja Vaškinių figūrų paroda, kurioje pristatomi Olandijos, Belgijos ir Rusijos meistrų sukurti mitologiniai, pramogų, mokslo, meno pasaulio ir istoriniai personažai. Iš salės į lankytojus žvelgia Rusijos imperatoriai Petras I bei Aleksandras I, taip pat tokios istorinės asmenybės kaip karalius Liudvikas II, Adolfas Hitleris, Napoleonas Bonaparte’as, Ivanas Rūstusis, Čingischanas, pramogų ir meno pasauliui atstovauja Lady Gaga, Luciano Pavarotti, Charlie Chaplinas, Leonardo da Vinci, Salvadoras Dali, Michelangelo ir kiti.

Nusprendus pasivaikščioti J.Basanavičiaus gatve žvilgsnis užkliūva už nuorodos į smėlio skulptūrų parodą. Pasinerti į smilčių pasaulį kviečia žinomo menininko, tarptautinių smėlio ir ledo skulptūrų festivalio JAV, Europoje, Kinijoje, Rusijoje nugalėtojo Andriaus Petkaus kūryba – paroda lankytojus pasitinka įspūdingu 5 metrų ilgio Brazilijos miesto Rio de Žaneiro vaizdu. Palangiškių ir kurorto svečių laukia išties įsimintinas vaizdas – smėlio skulptūros centre stovintis Kristus Atpirkėjas ir didžiulė miesto, kalnų ir vandenyno panorama.

Parodos lankytojai išvys ne tik įspūdingą Rio de Žaneiro atvaizdą, bet ir gerai žinomų 14 filmų veikėjų smėlio skulptūras, sudominsiančias ne tik suaugusiuosius, bet ir jaunuosius lankytojus.

Kviečia sportuoti

Mažuosius kurorto svečius neabejotinai sudomins pušynų apsuptyje, visai šalia jūros, įsikūręs nemokamas Vaikų parkas, taip pat didžiausias Lietuvoje muzikinis fontanas, kuris spalvų, muzikos ir vandens šokiu kasdien džiugina tiek mažus, tiek ir didelius.

Beje, kiekvieną vakarą nuo 21 val. pristatoma ir nemokama muzikinio fontano programa, jos trukmė – 45 min.

Puikiomis gamtinėmis sąlygomis pasižyminti Palanga kviečia ne tik į kultūros renginius, bet ir pasportuoti: viešosiose kurorto erdvėse rengiamos nemokamos mankštos, profesionalūs treneriai kviečia ir į grupines treniruotes, kurių metu susirinkusieji skatinami išbandyti dar gal neišmėgintas sporto šakas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.