Darželyje per du mėnesius vaikas susižalojo dukart – kaltų nėra

Motinos teigimu, iš pradžių viskas buvo gerai. Paskui pasikeitė auklėtojos ir esą prasidėjo problemos.

Du kartus susižalojusi mergaitė vaikų darželio „Boružėlė“ nebelanko.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Du kartus susižalojusi mergaitė vaikų darželio „Boružėlė“ nebelanko.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė

2016-07-23 16:23, atnaujinta 2017-05-18 00:13

Motinos teigimu, iš pradžių viskas buvo gerai. Paskui pasikeitė auklėtojos ir esą prasidėjo problemos.

Pirmasis incidentas nutiko 2014 metų lapkričio 21-ąją – tą dieną mažylė patyrė kirstinę kaktos traumą ir smegenų sukrėtimą. Auklėtoja su vaikais kieme žaidė judrųjį žaidimą – vaikai judėjo mėgdžiodami gyvūnus. Rūta suklupo ir trinktelėjo kakta į mūrinį gėlių klombos kraštą.

Auklėtoja ją nunešė į darželį, kur buvo suteikta pirmoji pagalba ir iškviesta greitoji, apie įvykį pranešta vaiko tėvams.

Ligoninėje mergaitei susiūta kirstinė 2,5 centimetro ilgio žaizda kaktoje.  Antroji panaši nelaimė nutiko 2015 metų sausio 29 dieną.

Tąkart vaikai kieme žaidė žaidimą „Šeima“.

Rūta pasirinko žaislinį šuniuką, kuris loja, judina ausis, tarnauja, jį galima traukti už virvelės.

„Pavedžiojusi“ šuniuką mergaitė auklėtojai pasakė, kad jis atliko gamtinius reikalus, o ši paragino gyvūną pagirti.

Rūta pasilenkė paglostyti šuniuko, bet neišlaikiusi pusiausvyros užkrito ant jo. Ir vėl – prakirsta kakta ties kairiuoju antakiu.

Vaikui vėl suteikta pirmoji pagalba, iškviesta greitoji. Kadangi tėvams nepavyko iškart prisiskambinti, į ligoninę su vaiku išvažiavo auklėtoja.

Jos jau buvo grįžusios į darželį, kai čia atskubėjo Rūtos tėvai.

Darželio darbuotojų teigimu, jie įlėkė į grupę ir ėmė garsiai šaukti, nors vaikai tuo metu miegojo, plūdosi, grasino teismais ir susidorojimu.

Tėvų jaudulį galima suprasti – praėjo vos du mėnesiai, o jų dukra vėl susižalojo.

Po dviejų incidentų mergaitės kaktoje liko randas, ateityje jam šalinti gali prireikti plastinės operacijos. Todėl ir kreiptasi į Klaipėdos apylinkės teismą, kad vaikų darželis „Boružėlė“ atlygintų neturtinę žalą – 4000 eurų mergaitei ir po 500 eurų motinai ir tėvui.

Rūtos motina teigė, kad po pirmojo karto pretenzijų nereiškė, nes visko pasitaiko, jos dukra – judri.

Tačiau po antrojo incidento nusprendė nebetylėti, juo labiau, kad ją įžeidė darželio vadovės replika.

Kai moteris pasakiusi, kad palikdama darželyje sveiką vaiką tikisi jį tokį ir pasiimti, direktorė esą mestelėjo, kad Rūtos kojos kreivos, todėl ji ir griūva dažniau negu kiti, bei pasiūlė kreiptis į specialistus.

Mergaitės interesams atstovaujančio advokato Gedimino Žliobos teigimu, tėvai su darželio administracija pasirašo sutartį, kurioje numatyta, kad darželis įsipareigoja užtikrinti vaikui tinkamas ugdymo sąlygas ir saugią aplinką.

Tačiau po pirmojo incidento nieko nebuvo padaryta, neatsižvelgta į tėvų pasiūlymus. Nei darželio auklėtoja, nei medikė, nei direktorė neužkirto kelio, kad daugiau tokios nelaimės nepasikartotų.

Po nelaimių vaikas patyrė fizinių skausmų ir sukrėtimą, tėvai dėl to labai išgyveno.

Kol kas dar neaišku, ar plastikos chirurgai galės panaikinti likusius randus.

Darželio darbuotojai nemano, kad kažką padarė ne taip, kaip reikėtų, ir tai, kas nutiko, vertina kaip nelaimingus atsitikimus.

O tokių nutinka ir vaikų darželiuose, ir namuose.

Tėvų pastabas dėl darželio aplinkos saugumo svarstė vaiko gerovės komisija, Klaipėdos savivaldybės atstovai.

Tuomet prieita išvados, kad pašalinti gėlių klombų nėra būtinybės, nes yra žymiai nesaugesnių įrengimų ir vietų: laiptai, sienos, stalai, pavėsinių kampai, nelygi kiemo danga, tvoros, iškilusios trinkelės...

O žaislinis šuniukas taip pat nekelia grėsmės.

Vis dėlto šiokių tokių pasikeitimų „Boružėlėje“ įvyko.

Pernai rudenį vaikų lopšelį – darželį tikrino Klaipėdos visuomenės sveikatos centras ir nustatė kai kurių higienos normų pažeidimų: per didelės vaikų grupės, teritorija aptverta žemesne negu pusantro metro aukščio tvora, vaikų žaidimų aikštelės ir šalia jų esantys takai padengti nesaugia danga ir kt.

Darželio direktorė Regina Dimienė tikrintojams pranešė, kad vaikų skaičius grupėse sumažintas, o dėl kitų dalykų kreiptasi į Klaipėdos savivaldybę.

Trečiuoju asmeniu įvardyta Klaipėdos savivaldybė taip pat prašė ieškinį atmesti ir mano, kad darželio darbuotojos pareigas atliko tinkamai.

Du kartus darželyje susižalojusios mergaitės tėvai apeliaciniame skunde prašo Klaipėdos apylinkės teismo sprendimą panaikinti ir priimti naują, jų ieškinį tenkinti visiškai bei apmokėti teismo išlaidas.

„Panašių bylų Lietuvos teismuose dar buvo nedaug. Tačiau yra keletas teismo sprendimų, kai tėvai iš ikimokyklinio ugdymo įstaigų prisiteisė neturtinę žalą. Vienu atveju berniukas darželyje buvo susilaužęs ranką, kitąkart vaikas išdaužė langą, o krisdamos stiklo šukės sužalojo kitą vaiką“, – sakė G.Žlioba.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.