Poilsiautojus išgąsdino spalvotos Kauno marių pakrantės

Kauno mariose vėl šėlsta dumbliai, kurie šiemet kauniečius stebina spalvų įvairove ir verčia poilsiautojus atsargiau bristi į vandenį.

Spalvoti dumbliai – įprastas reiškinys.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Spalvoti dumbliai – įprastas reiškinys.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas („Lietuvos rytas“)

2016-07-28 06:57, atnaujinta 2017-05-17 14:44

Kauno marių 2-ajame paplūdimyje poilsiaujančius kauniečius pajuodęs vanduo pirmąkart šiais metais nustebino dar pirmosiomis birželio dienomis. Tąkart jie išvydo tokį vaizdą, lyg būtų išsiliejęs mazutas, nors jam būdingo tvaiko nesijautė.

Nurodytoje vietoje apsilankę gyvosios gamtos apsaugos inspektoriai ištyrė, kad pakrantėje plūduriavo dumbliai, mat dėl aukštos temperatūros prasidėjo vandens žydėjimas.

Vėliau oras atšalo ir dumbliai pasitraukė. Prieš porą savaičių jų vėl padaugėjo, tačiau šįkart jie – žalsvai melsvos spalvos.

Kauno savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus specialistai šiemet jau triskart atliko marių vandens mikrobiologinius ir cheminius tyrimus.

Visai atvejais vandens kokybė atitiko higienos normos reikalavimus ir nekėlė grėsmės žmonių sveikatai.

Kaunui priskirti paplūdimiai marių pakrantėje bene labiausiai užteršti, nes dėl vandens srovės daugiausia teršalų atplukdoma į hidroelektrinės prieigas.

Liepos 11 dieną atlikus Kauno maudyklų vandens kokybės tyrimus nustatyta, kad Kauno marių I ir II paplūdimiuose vandens kokybė neatitinka nustatytų higienos normų, todėl poilsiautojams laikinai nerekomenduojama maudytis šiuose paplūdimiuose.

„Kauno marios yra dirbtinis vandens telkinys, kuriame sutrikdyti gamtos procesai. Vandens žydėjimas liepos ar rugpjūčio mėnesiais – daugybę metų stebimas reiškinys“, – aiškino Kauno savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vyriausioji specialistė Jurga Pakrosnienė. Pasak jos, taip atsitinka smarkiai atšilus orams, o dumbliai paprastai išsilaiko 2–3 savaites.

Įvairios dumblių spalvos taip pat neturėtų stebinti žmonių, tačiau kasmet atsiranda poilsiautojų, kuriems tai tampa staigmena.

Dumbliai pavojingiausi alergiškiems ar turintiems ant kūno žaizdų žmonėms, taip pat vaikams, kurie gali gurkštelėti tokio vandens maudynių metu.

J.Pakrosnienė tikino turinti ir gerų žinių. Prieš 6–7 metus Kauno mariose dar buvo ieškoma naftos, sunkiųjų metalų pėdsakų. Daug metų tokių itin pavojingų teršalų išvis neaptinkama.

„Tarša smarkiai sumažėjo, o kauniečiai dar prisimena tuos laikus, kai pramonės įmonės į upes leisdavo įvairias rūgštis ir vanduo net kunkuliuodavo“, – pasakojo J.Pakrosnienė.

Dumbliai itin aktyviai ir greitai dauginasi šiltame vandenyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.