Lietuva ir Lenkija: viena pati svarbiausia pamoka

„Lemtingiausiais istorijos momentais Lietuva galėjo pasiremti Lenkija, kaip ir Lenkijai ne kartą reikėjo Lietuvos paramos“. Tai svarbiausia mūsų istorijos pamoka, aksioma, kurią dar 2000-aisiais Jogailos universitete pakartojo Prezidentas Valdas Adamkus. Visgi tai pamoka, kurią, regis,nepaisant visko, mums išmokti desperatiškai sunku. Ir gyvybiškai būtina.

Daugiau nuotraukų (1)

Vygaudas Ušackas

2016-08-25 12:19, atnaujinta 2017-05-14 23:15

Prisiminkime, kaip mūsų tautų karo pabėgėliams ir „dipukams“ padėjo europiečiai, amerikiečiai, australai ir kt. Lietuva ir Lenkija yra tos šalys, kurių santykių istorija gali suteikti impulsą Europos Sąjungos atsinaujinimui, stiprėjimui ir klęstėjimui.   Šiais fundamentalių permainų bei sunkiai prognozuojamais laikais, telydi mus didžio lenko ir didžio lietuvio Jerzy Giedroyc politinė išmintis, įžvalgos ir patarimai.

Ieškodami tiesos ir vadovaudamiesi faktais, o ne iliuzijomis ar mitais, nugalėdami sentimentus ir tarpusavio nesutarimus, kurdami palankiausias sąlygas mūsų piliečių raiškai ir gerbūviui, nekartodami istorijos klaidų ir vadovaudamiesi ta gerąja Abiejų Tautų Respublikos solidarumo dvasia, Lietuva ir Lenkija gali ir turi sėkmingai naviguoti bei vesti kitus sudėtingame ir ginčijamame Pasaulyje.   Dabar laikas, kai mūsų dvišalių santykių darna, paremta abipusiu supratimu, pagarba ir tolerancija, įgyja ypatingą reikšmę. Neturime teisės prieš laikmetį užmerkti akis.

Ambasadorius Vygaudas Ušackas yra Jerzy Giedroyc Dialogo ir bendradarbiavimo forumo valdybos narys. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.