JAV lietuvių bendruomenės vadovė: „Baugu, kas bus su Amerika ir Lietuva“

[[ge:lrytas:lrytas:804466]]

JAV lietuvių atstovė nerimavo, kad prezidentu išrinkus D.Trumpą Amerika gali atsisakyti „pasaulio policininko“ vaidmens ir keisti toną dėl Baltijos šalių saugumo nuo Rusijos.<br>Reuters nuotr.
JAV lietuvių atstovė nerimavo, kad prezidentu išrinkus D.Trumpą Amerika gali atsisakyti „pasaulio policininko“ vaidmens ir keisti toną dėl Baltijos šalių saugumo nuo Rusijos.<br>Reuters nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-11-09 08:28, atnaujinta 2017-04-18 10:16

„Žinote, man, viena vertus, keista, kai verslininkas, garsiai šūkaujantis ant bačkos, eina į pasaulio didžiausios valstybės valdymą. Bet greičiau yra baugu, kas bus toliau, kas bus su Amerika, kas bus su Lietuva, su ta Rytų Europa“, – BNS trečiadienio rytą sakė demokratų kandidatę Hillary Clinton palaikiusioje Konektikuto valstijoje gyvenanti S.Šimkuvienė.

Ji pati negalėjo dalyvauti prezidento rinkimuose, nes nėra JAV pilietė. S.Šimkuvienė tvirtina, kad dauguma jos pažįstamų Amerikos pilietybę turinčių lietuvių balsavo už H.Clinton.

JAV lietuvių atstovė nerimavo, kad prezidentu išrinkus D.Trumpą Amerika gali atsisakyti „pasaulio policininko“ vaidmens ir keisti toną dėl Baltijos šalių saugumo nuo Rusijos.

Prašydama saugumo Lietuvai garantijų daugiau nei 600 tūkst. Amerikos lietuvių atstovaujanti JAV lietuvių bendruomenė prieš kelias dienas kreipėsi tiek į D.Trumpą, tiek į H.Clinton.

„Šios prezidento rinkimų kampanijos metu visų politinių pažiūrų Amerikos lietuvius šokiravo vienas dalykas – abejonės dėl Jungtinių Valstijų įsipareigojimų NATO“, – rašoma JAV lietuvių bendruomenės kreipimęsi, išsiųstame abejų kandidatų rinkimų štabams.

„JAV lietuvių bendruomenė mano, kad stiprus NATO buvimas demokratinėse Baltijos šalyse atgrasant Rusiją yra vienas didžiausių Jungtinių Valstijų ir Lietuvos interesų“, – teigia Amerikos lietuviai.

Laiške jie pabrėžė pasisakantys už Baltijos šalių oro policijos misijos tęstinumą po 2018 metų, Amerikos indėlį kovoje su Rusijos propaganda ir Lietuvos energetinės nepriklausomybės siekyje.

S.Šimkuvienė sakė, kad D.Trumpas rinkimus greičiausiai laimėjo dėl populizmo ir pasisakymų apie izoliacinę Amerikos politiką.

„Jis kalba labai populiariai, panašiai kaip Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga“, – teigė Amerikos lietuvė.

„Daugelis žmonių pikti ant imigrantų, bet nepagalvoja, kad be tų imigrantų šalis nieko neturėtų. Tokius sunkius darbus dirba tik imigrantai. Štai stogus mano kaimynams dengia vyrai iš Jamaikos“, – pridūrė ji.

D.Trumpas ženkliai pirmauja JAV prezidento rinkimuose, surinkęs 265 rinkikus iš reikalingų laimėti 270, rodo pirminiais rezultatais ir apklausomis po balsavimo grindžiamos prognozės. Jo varžovė demokratų kandidatė H.Clinton kol kas laimėjo 215 rinkikų balsus.

Įtampa Rusijos grėsmę jaučiančiose Baltijos šalyse buvo matoma bemaž visos JAV prezidento rinkimų kampanijos metu, ją pakurstant D.Trumpo pasisakymams, kuriais jis ragino pertvarkyti NATO ir sumažinti Amerikai tenkančią įsipareigojimų pasaulio saugumui dalį.

Daugiausia kritikos tarp šių pasisakymų iššaukė paprastai kietos pozicijos dėl Maskvos politikos besilaikančių respublikonų kandidato mintis, jog sprendimą, ar ginti Baltijos šalis nuo Rusijos agresijos, jis priimtų tik įvertinęs, ar jos vykdo savo įsipareigojimus.

Tuo metu H.Clinton simbolizavo Amerikos politikos tęstinumą, teigia ekspertai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.