Kodėl šalies karo aviacijai reikšmingas memorialas liko be šeimininko?

Prieš penkiolika metų pavyko įamžinti labiausiai Lietuvos karo aviacijai nusipelniusių žmonių atminimą, tačiau paaiškėjo, kad S.Dariaus ir S.Girėno aerodrome įrengtas memorialas neturi šeimininko. Miesto valdžia jau paskelbė jo paieškas.

Memorialą finansavę žmonės nepasirūpino sutvarkyti teisinių formalumų.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Memorialą finansavę žmonės nepasirūpino sutvarkyti teisinių formalumų.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas („Lietuvos rytas“)

Nov 16, 2016, 9:25 AM, atnaujinta Apr 17, 2017, 8:24 PM

Kauno savivaldybė nuolat viešai skelbia pranešimus apie mieste aptiktą nekilnojamąjį turtą, kurio nuosavybė nėra įteisinta. Dažniausiai tai būna seni sandėliai, garažai, kioskai, rečiau – gamybos paskirties patalpos.

Naujausiame tokio turto sąraše atsidūrė ir aerodrome iškilęs memorialas, kuris gerai matomas net važiuojant Veiverių plentu.

Kaip atsitiko, kad šalies karo aviacijai reikšmingas paminklas lig šiol neturi teisėto savininko?

Nesutvarkė formalumų

Kauno savivaldybės Turto valdymo skyriaus vedėjos Jolantos Žemaitienės žiniomis, memorialo įrengimą daugiausia finansavo JAV gyvenantis išeivis iš Lietuvos.

Mecenatas prieš kelerius metus mirė taip ir nesutvarkęs pastato teisinių formalumų.

„Netoliese įsikūręs Aviacijos muziejus, tačiau jo vadovai atsisakė rūpintis memorialu“, – kalbėjo savivaldybės atstovė.

Pasak jos, lig šiol be šeimininko likę ir apleisti statiniai būdavo nugriaunami arba parduodami. Pastaruoju metu pardavimas sustojo, mat Nacionalinė žemės tarnyba (NŽT) atsisakė formuoti žemės sklypus aplink tokius statinius, nes pasibaigęs jų naudojimo laikas. Jeigu žemės sklypas neformuojamas, pirkėjai nesidomi ir statiniais.

J.Žemaitienė neabejojo, kad memorialas tikrai nebus griaunamas. Jeigu neatsiras savininkų, juo rūpinsis savivaldybė.

Išskyrė du miesto rajonus

„Beveik visi šeimininko neturintys statiniai – menkaverčiai, netinkami naudoti“, – aiškino savivaldybės Turto valdymo skyriaus vedėja J.Žemaitienė.

Pasak jos, jokių specialių paieškų savivaldybės tarnautojai neatlieka, o dažniausiai problemos dėl tokių statinių kyla pradedant formuoti žemės sklypą.

Apie apleistus statinius įpareigoti pranešti seniūnijų darbuotojai. Tai daro ir patys gyventojai, kai kaimynystėje pradeda kilti šiukšlynas.

Daugiausia šeimininko neturinčių statinių aptinkama Šančių ir Panemunės rajonuose, mat šiose vietovėse buvo įsikūrę sovietinės kariuomenės daliniai.

Traukdamiesi iš šalies jie paliko daug neįteisinto nekilnojamojo turto.

Viešai paskelbus apie be šeimininko esantį nekilnojamąjį turtą, savivaldybė metus laukia atsiliepimo. Jeigu šeimininkas neatsiranda, turto valdymą perima savivaldybė.

Procedūra trunka metus

Pasak Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus Gintaro Petrausko, savininkai atsiliepia labai retai.

„Dažniausiai tai būna labai menkos vertės turtas, kurį tenka nugriauti, tačiau privalome laikytis įstatymuose nustatytos tvarkos“, – aiškino G.Petrauskas. Jam itin apmaudu, kai toks griuvėsis trukdo konkrečiam projektui.

Iškart jį griauti yra rizikinga. Žmogus ar įmonė gali turėti nuosavybės dokumentus, tačiau neįregistravę turto Registrų centre.

Kiek mieste gali būti tokių statinių?

„Labai sunku skaičiuoti, tačiau gali būti likę dar keli tūkstančiai“, – spėliojo administracijos vadovas G.Petrauskas.

Pagerbė ir prezidento V.Adamkaus tėvą

Memorialas, įamžinantis labiausiai Lietuvos karo aviacijai nusipelniusių žmonių atminimą, pradėtas statyti 1995-aisiais, tačiau dėl lėšų stygiaus darbai užtruko net penkerius metus.

Atidarymo iškilmių metu statinys buvo nudažytas maskuojamomis spalvomis ir papuoštas Lietuvos piloto ženklu „Plieno sparnai“.

Viduje pakabintos lentelės su garsiausių Lietuvos karo aviacijos lakūnų pavardėmis.

Memorialo atidarymo iškilmėse dalyvavo tuometis šalies prezidentas Valdas Adamkus su žmona Alma, o viena memorialinė lenta skirta ir prezidento tėvui, aviacijos kapitonui Ignui Adamkavičiui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.