Politologas M. Jurkynas pasakė, kas svarbiausia politikų skandaluose

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institute (VU TSPMI) vykusioje konferencijoje „Rinkimų metai: išbandymas valdžiai ar demokratijai?“ pranešimą apie Lietuvos politikų skandalus skaitė politologė Ieva Petronytė.

I. Petronytė dėmesį skyrė „Vijūnėlės“ dvaro, Krašto apsaugos ministerijos „auksinių šaukštų“ ir buvusio liberalų vedlio, eksparlamentaro Eligijaus Masiulio skandalams.<br>lrytas.lt nuotr.
I. Petronytė dėmesį skyrė „Vijūnėlės“ dvaro, Krašto apsaugos ministerijos „auksinių šaukštų“ ir buvusio liberalų vedlio, eksparlamentaro Eligijaus Masiulio skandalams.<br>lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-11-25 18:15, atnaujinta 2017-04-17 02:46

Politologė pristatė rinkėjų apklausą, kurioje atsakymus pateikę žmonės išskyrė politikų savybes, kurios, jų manymu, yra būtiniausios. Tarp jų sąžiningumas, profesionalumas, skaidrumas. Pasak politologės, skandalai gali turėti nemažos įtakos politiniam gyvenimui.

I. Petronytė dėmesį skyrė „Vijūnėlės“ dvaro, Krašto apsaugos ministerijos „auksinių šaukštų“ ir buvusio liberalų vedlio, eksparlamentaro Eligijaus Masiulio skandalams.

Po didelio skandalo – rekordiniai rezultatai

Ir nors, pasak politologės, skandalai gali turėti esminės įtakos rinkėjų balsams, spalį vykę rinkimų rezultatai rodo visai ką kitą: Liberalų sąjūdžiui šie rinkimai pasižymėjo rekordiniais rezultatais.

„Mes labai džiaugiamės, kad palaikančių liberalias idėjas daugėja. Turime daugiau išrinktų Seimo narių, nei bet kada turėjome. Manau, kad tai rodo, kad liberalių vertybių poreikis yra didelis, augantis ir nuteikia optimistiškai žiūrint į ateitį“, – po rinkimų sakė Liberalų sąjūdžio lyderis, Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius.

Skandalai per daug kojos rinkimuose nepakišo ir socialdemokratams. Nors jie ir liko treti, bet vistiek užsitikrino vietą koalicijoje su rinkimus laimėjusiais „valstiečiais“ ir trijų ministrų postus.

Skaitydama pranešimą politologė sakė, kad žmonės už skandaluose paskendusius kandidatus balsuoja, nes laikui bėgant užsimiršta ar nelaiko skandalų reikšmingais, be to ir politikus vertina vienodai.

Svarbu savalaikiškumas

Konferencijoje perskaitytus pranešimus komentavęs Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) politologas Mindaugas Jurkynas pateikė pavyzdį, kuris, pasak jo, iliustruoja Lietuvos politikų skandalus ir rinkimų rezultatus.

„Aš kažkodėl prisimenu Ridley Scotto filmas „A good year“ („Geri metai“ – aut.). Filme yra klausimas „Kas svarbiausia komedijoje ir vyno gamyboje?“ ir atsakymas yra „timing“ (laikas – aut.).

Turbūt reikėtų sakyti savailaikiškumas. Aš manau, kad skandalų esmė yra savailaikiškumas. Jeigu būtų buvęs Eligijaus Masiulio skandalas prieš pat rinkimus, manau, kad liberalų pasirodymas būtų menkesnis. Jeigu „auksinių šaukštų, šakučių“ skandalas būtų buvęs anksčiau, manau, poveikis irgi būtų menkesnis.

Tas savalaikiškumo dėmuo yra medijuojantis veiksnys“, – kalbėjo politologas M. Jurkynas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.