Švietimo profsąjungos nepasiduoda: susitiko su Sauliumi Skverneliu

Švietimo profesinės sąjungos nerimsta. Jos ir toliau siekia, kad būtų pakelti pedagogų atlyginimai, o Vyriausybė su jais pasirašytų kolektyvinę sutartį. Antradienį ministras pirmininkas Saulius Skvernelis susitiko su švietimo profesinių sąjungų atstovais aptarti svarbiausius klausimus.

Antradienį švietimo profesinių sąjungų atstovai susitiko su premjeru.<br>lrytas.lt nuotr.
Antradienį švietimo profesinių sąjungų atstovai susitiko su premjeru.<br>lrytas.lt nuotr.
„Esminis dalykas, kuris buvo sutartas, tai kad bendradarbiavimas vis dėlto bus grindžiamas kolektyvinės sutarties pagrindu“, – sakė A.Jurgelevičius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
„Esminis dalykas, kuris buvo sutartas, tai kad bendradarbiavimas vis dėlto bus grindžiamas kolektyvinės sutarties pagrindu“, – sakė A.Jurgelevičius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2017-01-10 14:15, atnaujinta 2017-04-12 11:15

Turi dvi savaites susipažinimui

„Pagrindinė pokalbio tema buvo švietimo šakos kolektyvinė sutartis. Dar kartą pakartojome, kad profesinės sąjungos siekia bendradarbiavimą su Vyriausybe grįsti kolektyvinės sutarties formatu, o ne taip, kad norim pakviečiam, norim nekviečiam, norim kalbam, norim nekalbam“, – sakė Lietuvos švietimo profesinės sąjungos (LŠPS) pirmininkas Audrius Jurgelevičius.

Jis teigė, kad susitikimo metu tapo aišku, kad S.Skvernelis pritaria kolektyvinei sutarčiai, tačiau neturi jokios informacijos apie tai, kokie susitarimai buvo pasiekti su buvusia Vyriausybe.

„Sutarėme, kad per dvi savaites Vyriausybė ir Švietimo ir mokslo ministerija, kuri taip pat nelabai supranta apie ką kalba eina, susipažins su tuo ir bus priimtas sprendimas ar tokią sutartį pasirašyti, ar patobulinti ir tada pasirašyti.

Esminis dalykas, kuris buvo sutartas, tai kad bendradarbiavimas vis dėlto bus grindžiamas kolektyvinės sutarties pagrindu“, – sakė A.Jurgelevičius.

A.Jurgelevičius taip pat informavo, kad švietimo profesinių sąjungų atstovai Vyriausybės vadovui išreiškė norą, kad etatinis darbo apmokėjimas būtų įvestas dar nuo šių metų rugsėjo 1-osios.

Tiesa, diskusijos dėl to gali užsitęsti, nes valstybės biudžetas patvirtintas ir jo perskirstymo paprastai, pasak A.Jurgelevičiaus, nebūna. „Tiesiog gali nebūti pinigų įgyvendinti projektą. Tai toks neaiškumas yra, mes kaip supratome, per galvą nebus verčiamasi iki liepos 1-os“, – sakė LŠPS pirmininkas.

Pakliuvo į teisinį vakuumą

Švietimo profesinių sąjungų atstovai nerimauja, kad nors, pasak Švietimo ir mokslo ministerijos, savivaldybėms nuo sausio 1-osios skiriama pinigų mokytojų atlyginimų didinimui, suteiktos lėšos pedagogų gali ir nepasiekti.

„Dabar nėra įstatymo. Senas įstatymas, Vyriausybės nutarimas nustojo galioti, naujo nėra, tai dabar yra toks teisinis vakuumas. Nebus teisės akto, kuris įpareigotų mokėti didesnį atlyginimą.

Žinant savivaldybių mentalitetą ir jų požiūrį į mokytojų darbo užmokestį, tai prognozuoju, kad daugeliu atveju šiais pinigais bus pasidžiaugta, bet mokytojai jų negaus, nes savivaldybės juos panaudos ugdymo reikmėms, bet ne mokytojų atlyginimų didinimui“, – sakė A.Jurgelevičius.

Tiesa, yra tikimybė, kad pedagogų atlyginimai šiek tiek didės nuo vasario 1-osios. „Dėl atlyginimų tai visi „mirtinai“ susirūpinę dėl Konstitucinio Teismo nutarimo įgyvendinimo ir tai yra apmokėjimo įstatymo priėmimo, kuris ketvirtadienį greičiausiai bus priimtas.

Tačiau pedagogus tai palies tik tiek, kad mokytojų darbo apmokėjimas bus nustatomas įstatymu, bet tvarka nesikeis, bus tokia, kaip yra dabar.

Aišku pagrįstai reiškiame pretenzijas, ne tik kad naujoji Vyriausybė nerado lėšų sumos kiek buvo sutarta, rado tik pusę – iš 35 mln. rado tik 17 mln., bet šitie pinigai greičiausiai bus panaudoti atlyginimų didinimui tik nuo vasario 1-os, nes užtruko įstatymo priėmimas. Jei jis bus priimtas sausio 12-ąją, tai greičiausiai jo nebus galima taikyti atgaline tvarka ir mokytojų atlyginimai tik šiek tiek didesni bus nuo vasario 1-os“, – kalbėjo A.Jurgelevičius.

Nepagailėjo kritikos

Paklaustas apie galimus streikus, LŠPS pirmininkas sakė, kad tai – paskutinis veiksmas, kurio galima imtis. Iki tol reikia išbandyti kitas galimas priemones ir siekti susitarimo. Tiesa, jis nepagailėjo kritikos Vyriausybei ir jos programai.

„Naujosios Vyriausybės įsipareigojimų jokių nėra. Vyriausybės programa yra nekonkreti, plano jokio nėra, kitokio susitarimo formato taip pat nėra. Sakoma, kad jie neatsakingi už tai, kas buvo susitarta anksčiau, toks jų požiūris, todėl negalime kaltinti jų pažadų nevykdymu, nes tų pažadų kol kas tiesiog nėra. Yra geri norai, bet jie kol kas labai efemeriški“, – sakė A.Jurgelevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.