Vilniaus savivaldybė spręs, ar dar kartą keisti 100 eurų kompensacijos tvarką

Vilniaus miesto savivaldybei priėmus sprendimą, kad 100 eurų kompensacija už privačius darželius bus mokama 11 mėnesių ir tik už faktiškai lankytas dienas ir dėl to sukilus privatiems darželiams, sprendimas grąžinimas į savivaldybės tarybos rankas.

Savivaldybės taryba posėdyje spręs dėl 100 eurų kompensacijos tvarkos.<br>D. Umbraso asociatyvioji nuotr.
Savivaldybės taryba posėdyje spręs dėl 100 eurų kompensacijos tvarkos.<br>D. Umbraso asociatyvioji nuotr.
Remigijus Šimašius pripažino, kad kai kurie sprendimai buvo priimti skubotai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Remigijus Šimašius pripažino, kad kai kurie sprendimai buvo priimti skubotai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 11, 2017, 12:54 PM, atnaujinta Apr 12, 2017, 10:02 AM

Trečiadienio savivaldybės tarybos posėdyje ketinama svarstyti sprendimo pakeitimą ir galimą nukėlimą.

„Dėl darželių reikia labai aiškiai pasakyti, kad ta interpretacija ir tas chaosėlis, kuris sukilo informavus tėvus, kad jie neva turi už kiekvieną dieną nešti pažymas, natūralu, kad jis yra nepriimtinas ir nedovanotinas“, – prieš posėdį sakė Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius.

Jis neneigė, kad sprendimas keisti jau priimtą 100 eurų kompensacijos tvarką ir sumažinti mėnesių, už kuriuos ji bus mokama skaičių bei mokėti tik už faktiškai lankytas dienas, buvo priimtas skubotai ir neapgalvotai.

„Pripažįstame, kad kai kurie dalykai buvo priimti skubotai ir nelogiškai ir juos reikia taisyti, tai šiandien tas bus ištaisyta bet kokiu atveju. Yra du variantai: arba bus sprendimas bus atidėtas iki rugsėjo pirmos dienos, tam kad iki balandžio mėnesio būtų išspręsta ir sutvarkyti visi techniniai niuansai, arba apskritai bus atšauktas ir tada vėl žiūrėsime, kaip daryti, kokios bėdos pasitaikiusios lėmė, kad toks sprendimas buvo priimtas ir kad jos būtų išspręstos“, – žurnalistams sakė R.Šimašius.

Tvarką pakeitė netikėtai

Naujienų portalas lrytas.lt primena, kad prieš pat Naujuosius Metus Vilniaus privatūs darželiai gavo savivaldybės raštą, kad jau priimta kompensacijos tvarka pakeista. Privačių darželių vadovai buvo šokiruoti tokio sprendimo ir pareikalavo susitikimo su savivaldybės atstovais.

Vilniaus vicemeras Valdas Benkunskas tada sakė, kad tvarkos aprašas, numatantis visą kompensavimo sistemą buvo pakoreguotas gruodžio 7-ąją. Pasak jo, įvesti du nauji dalykai.

„Vienas, tai kad buvo nuo 12 iki 11 mėnesių sutrumpinta kompensacijos eiga. Mes kompensuojame už 11 mėnesių, nes paprastai vieną mėnesį vaikai būna su savo atostogaujančiais tėvais. Tokia situacija yra ir savivaldybės darželiuose, kai kurie darželiai tik 10 mėnesių dirba.

Tai tikrai neturėjo būti nauja, apie tai mes diskutavome ir pranešinėjome, kad tokie ketinimai yra, prieš porą ar net daugiau mėnesių“, – sakė V.Benkunskas.

Antrasis naujas dalykas, tai kompensacijos mokėjimas už faktiškai lankytas dienas. V.Benkunskas sakė, kad poreikis šiai naujovei atsirado dėl to, kad per pusantrų metų darbo su 100 eurų kompensacijos sistema, buvo pastebėta spragų ir netobulumų.

„Buvo tokių atvejų, kai privatų darželį pradėję lankyti tėvai pasirašė sutartį, gavo kompensaciją ir kelis mėnesius iš esmės tas vaikas nė vienos dienos nelankė privataus darželio, nors savivaldybei jis buvo pateiktas kaip lankantis ir savivaldybė pervedinėjo darželiui tą kompensaciją.

Tai buvo akivaizdus darželio piktnaudžiavimas, nors jis tuo metu aiškino, kad tėvai tiesiog nepranešė, kad ketina nebelankyti to darželio ir iš sąrašų jo nebraukė.

Dabar mes iš tikrųjų siekiame, kad ta kompensacija būtų skiriama už paslaugą, o ne už faktinį sutarties turėjimą ir teorinę galimybę, kad tą vaiką galima vesti į darželį“, – sakė Vilniaus vicemeras.

Tiesa, V. Benkunskas skuba nuraminti tėvus. Į faktiškai lankytas dienas bus įskaičiuotos ir dienos, kurias vaikas nebuvo darželyje, jei tos praleistos dienos bus pateisintos.

„Jei vaikas sirgo ir buvo su tėvais namuose, jei tėvai išvažiavo į komandiruotę ir turėjo vaiką pasiimti, jeigu tėvai turėjo tėvadienį ar mamadienį, ką įstatymai leidžia, tai nebus traktuojama kaip praleista be priežasties“, – sakė V.Benkunskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: sulaikyti asmenys, įtariami L. Volkovo užpuolimu