Ramūnas Karbauskis dar nespėjo paprašyti leidimo dirbti su slapta informacija

Prieš kelis mėnesius žadėjęs,

R.Karbauskis Seime vadovauja Valstiečių ir žaliųjų frakcijai, taip pat yra Kultūros komiteto pirmininkas.<br>M.Patašiaus nuotr.
R.Karbauskis Seime vadovauja Valstiečių ir žaliųjų frakcijai, taip pat yra Kultūros komiteto pirmininkas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 15, 2017, 4:03 PM, atnaujinta Apr 12, 2017, 4:06 AM

„Mes to dar nespėjome padaryti, turėjome su biudžetu rūpesčių, su viskuo. Mes prie to dar fiziškai nepriėjom. Aš nesu prašęs tokio leidimo, nes man pagal statusą nereikia. Bet mes visų frakcijos narių atžvilgiu tą padarysime. Nepriklausomai reikia, ar nereikia. Sprendimas yra“, – BNS šeštadienį sakė R.Karbauskis.

Jis Seime vadovauja Valstiečių ir žaliųjų frakcijai, taip pat yra Kultūros komiteto pirmininkas.

Lapkritį Valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderiai Ramūnas Karbauskis ir Saulius Skvernelis teigė, jog siekiant išsklaidyti skleidžiamas spekuliacijas dėl galimų sąsajų su Rusija, šios šalies specialiųjų tarnybų atstovais, visi Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos Seime nariai kreipsis dėl leidimų dirbti su įslaptinta informacija, idant būtų patikrinti Lietuvos saugumo tarnybų.

Prokurorai šią savaitę ėmėsi nagrinėti valdančiųjų valstiečių pirmininko R.Karbauskio pateiktą prašymą dėl, anot jo, apie jį paskleistos melagingos informacijos.

Kaip BNS patvirtino Generalinės prokuratūros atstovė Elena Martinonienė, tyrimas dėl galimo šmeižto per visuomenės informavimo priemones pradėtas antradienį. Baudžiamasis kodeksas už tai numato maksimalią dviejų metų laisvės atėmimo bausmę. R.Karbauskis į Vilniaus apylinkės prokuratūrą kreipėsi praėjusią savaitę.

Pernai lapkritį naujienų portalas delfi.lt citavo neva iš Ukrainos gautą pranešimą, esą R. Karbauskis bendradarbiauja su Rusijos užsienio žvalgybos tarnyba. Rašte teigiama, kad Karabaso slapyvardį turintis Lietuvos politikas palaikė nuolatinius kontaktus su trimis šios Rusijos specialiosios tarnybos pareigūnais: Aleksejumi Peršinu (slapyvardis „Nuliepėlis“), Vadimu Getmanec (slapyvardis „Rubuilis“) ir Elanda Morgets, A.Peršino drauge.

Tvirtinama, neva R. Karbauskis įėjo į Europos žydų kongreso prezidento, Kremliui artimo Viačeslavo Mošės Kantoro agentūrinę grupę, dirbusią Rusijos specialiosioms tarnyboms.

R.Karbauskis teigia gyvenime negirdėjęs tokių žmonių ir su jais nesusitikęs. Jis paskelbtą informaciją vadino „atviro melo fabrikavimu ir skleidimu viešoje erdvėje“.

Politiko įmonės prekiauja iš Rusijos importuojamomis trąšomis, kurias „Agrokoncernui“ parduoda V. M. Kantoro įmonė „Acron“. Lietuvos valstybės saugumo departamentas (VSD) delfi.lt teigė, kad jokių oficialių pažymų iš užsienio žvalgybų apie R.Karbauskį nėra gavęs. R.Karbauskis taip pat pranešė kreipęsis ir į VSD.

Jo manymu, „įgyvendintų veiksmų visuma atitinka hibridinio karo II fazę, kai vykdomos specialiosios operacijos, siekiant klaidinti politikos ir karinius lyderius koordinuotomis diplomatinių kanalų, žiniasklaidos ir aukščiausių vyriausybės bei karinių agentūrų priemonėms platinant fiktyvius duomenis, įsakymus, nurodymus ar instrukcijas“.

„Iškelta baudžiamoji byla rodo, kad prokuratūra mato baudžiamosios veikos požymius, kad kažkas sąmoningai šmeižia, teikia informaciją ir taip toliau. Ir man labai norisi suprasti, kas yra tos informacijos šaltinis. Nes pagal visą logiką, tai neturėtų būti užsienio tarybos. Kiek man paaiškinta specialistų, tokių pažymų neteikia užsienio tarnybos. Ir dar vienas dalykas – niekas sako nematę šios pažymos“, – BNS šeštadienį kalbėjo R.Karbauskis. Jis teigė, jog minėta informacija toliau buvo skleidžiama portale ekspertai.eu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.