Aukštesnius reikalavimus universitetai taikys ir stojantiems į mokamas vietas

Penktadienį posėdžiavę Lietuvos

Penktadienį posėdžiavę Lietuvos universitetų rektoriai vienbalsiai sutarė, kad stojamasis trijų balų slenkstis į universitetus būtų taikomas ir už mokslą mokantiems studentams.<br>J. Stacevičiaus nuotr.
Penktadienį posėdžiavę Lietuvos universitetų rektoriai vienbalsiai sutarė, kad stojamasis trijų balų slenkstis į universitetus būtų taikomas ir už mokslą mokantiems studentams.<br>J. Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 27, 2017, 3:30 PM, atnaujinta Apr 11, 2017, 8:13 AM

„Universitetų rektorių konferencija prisiima įsipareigojimą, sutinka taikyti šį įpareigojimą visiems, stojantiesiems į universitetus“, – BNS penktadienį sakė rektorių konferencijos vadovas, Vytauto Didžiojo universiteto rektorius Juozas Augutis.

„Nesurinkę trijų balų – aišku, į skirtingas programas jie skirtingai skaičiuojami – arba negalės visai įstoti, arba bus labai jau maži šansai jų įstoti“, – pridūrė jis.

Švietimo ir mokslo ministrė yra įpareigojusi universitetus į valstybės finansuojamas vietas studijuoti priimti tik surinkusius ne mažiau nei 3 stojamuosius balus. Universitetai aukštesnę kartelę visiems studentams įsipareigoja taikyti jau nuo šių metų.

Pasak J.Augučio, penktadienį vykusiame posėdyje rektoriai su švietimo viceministru Giedriumi Viliūnu taip pat aptarė galimus kompensavimo būdus išlaidoms, kurių universitetai gali patirti, įgyvendindami naująją tvarką.

„Bandysime ieškoti kompensacijų ir skatinimo sistemos, kadangi susidaro tam tikros problemos, kurias reikia išspręsti, bet iš principo rektoriai pritaria šiam kokybės kėlimui“, – sakė J.Augutis.

2017 metais universitetai į valstybės finansuojamas vietas studijuoti Švietimo ir mokslo ministerijos sprendimu galės priimti tik surinkusius ne mažiau nei 3, kolegijos – ne mažiau nei 1,6 stojamojo balo. Be to, ministrė Jurgita Petrauskienė pabrėžė, jog labai svarbu, kad aukštosios mokyklos vienodai taikytų kokybės kartelę ir valstybės finansuojamiems studentams, ir mokantiems už studijas savo lėšomis.

Pernai aukštosios mokyklos pačios buvo sutarusios, kad 2016 metais į universitetus būtų priimama surinkus ne mažiau kaip 2, į kolegijas – ne mažiau kaip 1,2 stojamojo balo.

Keturios aukštosios mokyklos – Vilniaus universitetas, Kauno technologijos universitetas, Vilniaus Gedimino technikos universitetas ir Lietuvos sveikatos mokslų universitetas – savo ruožtu sausį pasirašė ketinimų protokolą įkurti Universitetų pažangos konferenciją. Vienas deklaruojamų siekių – nuosekliai didinti reikalavimus stojantiesiems ir užtikrinti, kad priėmimo į aukštąsias mokyklas minimalus konkursinis balas kitąmet būtų padidintas iki 4.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.