Buvusiam „Snoro“ prezidentui Raimondui Baranauskui Rusija suteikė politinį prieglobstį

„Mes greitai pradėsime žingsnius dėl ieškinio Lietuvai“, – „Lietuvos rytui“ tvirtino buvęs banko „Snoras“ prezidentas Raimondas Baranauskas, kuriam Rusija suteikė politinį prieglobstį.

Politinį prieglobstį Rusijoje gavęs R.Baranauskas pažadėjo atgauti prarastą gerą vardą.<br>R.Karmazaitės nuotr.
Politinį prieglobstį Rusijoje gavęs R.Baranauskas pažadėjo atgauti prarastą gerą vardą.<br>R.Karmazaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 28, 2017, 6:47 AM, atnaujinta Apr 11, 2017, 7:46 AM

„Aš sugrįšiu. Esu įsitikinęs, kad apginsiu savo ir savo šeimos gerą vardą. Apginsiu ir giminaičių, banko darbuotojų bei draugų reputaciją, kuri taip pat buvo aptaškyta purvu“, – prieš kelis mėnesius Maskvoje duodamas interviu „Lietuvos rytui“ kalbėjo R.Baranauskas.

Buvęs bankininkas tada atskleidė, kad jo statusas – kaip Edwardo Snowdeno (amerikiečio kompiuterių profesionalo, gavusio prieglobstį Rusijoje po to, kai atskleidė JAV sekimo visame pasaulyje mastą. – Red.). Lietuviui yra išduotas Europos arešto orderis.

Sausio 19 dieną 59-ąjį gimtadienį Maskvoje atšventęs R.Baranauskas šį penktadienį dienraščiui patvirtino, kad gavo politinį prieglobstį. Tačiau jis nesustos ir jau rengiasi tolesniems žingsniams.

Atsisakė išduoti Lietuvai

„2017 metų sausio pradžioje gautas atsakymas iš Rusijos Federacijos, kad R.Baranauskui suteiktas prieglobstis, todėl Lietuvai jis neišduodamas“, – „Lietuvos rytui“ paaiškino Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyrius.

2016 metais Lietuvos prokurorai Rusijos institucijoms išsiuntė teisinės pagalbos prašymus išduoti R.Baranauską ir buvusį pagrindinį „Snoro“ akcininką Vladimirą Antonovą.

Lietuva dar negavo atsakymo dėl Rusijos piliečio 41 metų V.Antonovo išdavimo.

Bet prokuratūra neketina nutraukti tyrimo, nors pripažįsta, kad jis labai sudėtingas. Buvusius bankininkus norima teisti už akių, nors tam yra teisinių kliūčių.

2011 metų lapkričio 16-ąją nacionalizavus „Snorą“ bankui buvo iškelta bankroto byla.

R.Baranauskas ir V.Antonovas buvo pripažinti įtariamaisiais dėl turto pasisavinimo stambiu mastu, dokumentų klastojimo, o R.Baranauskas – ir dėl apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo, piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi.

Abu bankininkai atkerta, kad „Snore“ nebuvo jokio trūkumo, jie net buvo išplatinę naują 110 mln. eurų vertės akcijų emisiją. Ji esą buvo visiškai apmokėta, visi pinigai gulėjo komerciniame banke „Finasta“.

Slapta pabėgo iš Londono

R.Baranauskas ir V.Antonovas iš pradžių bandė gintis teismuose Londone, tačiau pralaimėjo ekstradicijos bylą.

2015 metų vasarą abu bankininkus buvo nutarta išduoti Lietuvos teisėsaugai.

Tada jie iš Jungtinės Karalystės slapta pabėgo į Rusiją.

„Kodėl ryžausi bėgti iš Londono? O ką jūs pati darytumėte, jeigu atimtų jūsų asmeninį turtą, užgrobtų verslą ir dar sufabrikavę bylą grasintų, kad nuteis? Aš nenorėjau būti areštuotas ir įmestas į kamerą.

Nenorėjau užspringti nendrės lapu. Manau, kad pasirinkau geriausią kelią iš blogiausių.

Kito varianto tuo metu nebuvo“, – sakė R.Baranauskas.

Pabėgimas iš Jungtinės Karalystės į Rusiją buvo kruopščiai suplanuotas, abu bankininkai neabejojo jo sėkme. R.Baranauskas pripažino, kad bijojo: „O kuris nebijotų?“

Sieks atgauti gerą vardą

Apsigyvenęs Rusijos sostinėje Maskvoje R.Baranauskas įsteigė ten naują biurą, dabar užsiima konsultacijomis ir rengia ieškinį prieš Lietuvą.

„Rusijoje aš jaučiuosi normaliai, galiu nevaržomai keliauti po visą šalį“, – teigė R.Baranauskas.

Lietuvis nenuleidžia rankų – nori įrodyti, kad ir banko „Snoras“ nacionalizavimas, ir jo paties turto areštas buvo neteisėtas.

„Aš turėjau puikią reputaciją iki 2011 metų lapkričio 16 dienos, kai Lietuvos valdžia įžūliai įsikišo į mūsų privatų verslą. Šiandien mano vardas sutryptas. Mane apvagino ir sukurpė bylą“, – teigė R.Baranauskas.

Buvęs bankininkas sieks atgauti gerą vardą ir įrodyti savo tiesą.

Jis sukaupė daug dokumentų, kurie esą liudija, kad „Snoro“ finansinė padėtis buvo gera, o visuomenei buvo pateikti melagingi duomenys: „Bankas „Snoras“ kasmet dirbo pelningai, aš turiu realias ataskaitas.“

Savo naujame biure Maskvoje R.Baranauskas dabar baigia rengti dokumentus ieškiniui, kuris bus paduotas Strasbūre.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.