Provokacija prieš Vasario 16-ąją: Jonavoje Vokietijos kariai apkaltinti išžaginę 16-metę

Antradienį Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio biuro darbuotojai gavo laišką, kurio autorius apkaltino būrelį Vokietijos karių Jonavoje išprievartavus šešiolikmetę globos namų gyventoją.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 15, 2017, 2:38 PM, atnaujinta Apr 10, 2017, 12:52 AM

Laiškas pasiekė ir kitų politikų ir institucijų elektroinius paštus.

Karo policija, taip pat Jonavos ir Kauno policijos pareigūnai pradėjo tyrimą, kiek ši informacija pagrįsta. Paaiškėjo jog tai – provokacija.

„Šiuo metu Kauno vyriausiajame policijos komisariate yra pradėti du tyrimai. Vienas dėl galimai išprievartautos nepilnametės. Jis atliekamas Jonavoje.

Visos šešios vaikų globos namuose gyvenančios nepilnametės dalyvaujant vaikų teisių specialistei ir psichologei buvo apklaustos.

Informacija nepasitvirtino. Nė viena nėra nukentėjusi. Buvo apklaustos ir darbuotojos.

Tuo pačiu pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl melagingo pranešimo apie nebūtą nusikaltimą.

Jo metu siekiame nustatyti asmenį, kuris pateikė tokio pobūdžio informaciją“, – „Lietuvos ryto“ televizijai patvirtino Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato vadovas Darius Žukauskas.

Jis sakė manantis, jog laiškas susijęs su NATO bataliono atvykimu į Lietuvą ir artėjančia vasario 16-ąja, o tokia provokacija galimai siekiama sukompromituoti Lietuvą.

„Tikėtina, kad melagingo pranešimo paskleidimo tikslas yra diskredituoti NATO pajėgų buvimą Lietuvoje“, – BNS sakė Seimo pirmininko atstovė spaudai Dalia Vencevičienė.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narė, buvusi krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė teigė, kad „tai yra informacinis karas prieš Lietuvą ir prieš NATO kovinį batalioną, kuris čia dislokuojamas“.

„Akivaizdu, kad Kremliaus (interesas), juk prasidėjo dar net neatvykus kariams rusiškoje žiniasklaidoje, įskaitant ir Karaliaučiaus žiniasklaidą, ta tema bandymai įaudrinti – kad atvyksta kryžiuočiai, aliuzijos su Antruoju pasauliniu karu ir kitais karais“, – BNS sakė parlamentarė.

Primena klastotę Vokietijoje

V.Pranckiečio kolegoms atsiųstame laiške buvo rašoma, kad būrys uniformuotų vaikinų Jonavoje buvo apsupę globos namų globotinę, flirtavo, o paskui panaudojo fizinę prievartą. Laiškas buvo parašytas lietuviškai.

Laišką V.Pranckiečio biuro darbuotojai perdavė Krašto apsaugos ministerijai, o ši – karo policijai ir kitoms tarnyboms.

„Kiek kariuomenės atstovai išsiaiškino, ten gryniausia nesąmonė. Tekstas – kaip googlo vertimas. Žmogus, kuris pasirašė laišką, Jonavos rajono globos namuose iš viso nedirba. Suvedus jo pavardę, meta pornografijos puslapį. Atrodo, kad tai – feikas (angl. klastotė)“, – portalui lrytas.lt tvirtino šaltinis.

Globos namų direktorė tyrėjus patikino, kad iš vaikų nusiskundimų gauta nebuvo. Be to, vaikai į lauką po vieną nevaikšto. Vaikus iš globos namų lydintys savanoriai yra užregistruojami ir žinomi.

„Istorija labai panaši į tą, kuri nuskambėjo Vokietijoje, kai esą imigrantai išprievartavo mergaitę. Ta istorija netikra, tas rusas žurnalistas, kuris apie tai paskelbė, vos ne sėdo į kalėjimą. Čia lygiai tokia pati ataka“, – tvirtino šaltinis.

Perspėjimai – ir bažnyčioje

Perspėjimai apie provokaciją trečiadienį skambėjo ir vienoje Kauno bažnyčioje.

Kauno apskrities kariuomenės kapelionas, kunigas Tomas Karklys trečiadienį, per vidudienio mišias Šv. Igulos bažnyčioje tikinčiuosius perspėjo, kad būtų budrūs.

Jis pasakojo, kad Lietuvai priešiška valstybė pasistengė paskleisti žinią, jog užsienio kariai prievartavo Lietuvos vaikus.

„Informacija pasiekė Seimą, valstybines institucijas ir Bažnyčią. Ką tik buvau Kauno apygardos prokuratūroje, kur pats išsiaiškinau. Informacija neturi realaus pagrindo. Tai yra provokacija prieš mūsų valstybę.

Tam, kad būtume sukiršinti. Tam, kad pradėtumėm kariauti viduje. Tam, kad galėtų priešiška jėga padaryti dar didesnę provokaciją ir kad galima būtų įgyventinti patį šlykščiausią troškimą – paskandinti mus karo, kovos lauke. Būkime atidūs“, – perspėjo kunigas.

Kaip priminė BNS, Vokietija karius Lietuvoje pradėjo dislokuoti sausio mėnesį. Jie sudarys tarptautinio NATO bataliono pagrindą. Šis dalinys dislokuojamas, reaguojant į Rusijos veiksmus Ukrainoje ir Baltijos jūros regione.

Šį antradienį Seimo nariai skubos tvarka ratifikavo sutartį dėl JAV karių statuso šalyje.

Susitarimas numato JAV teisę naudotis tam tikrais kariniais objektais, nors jie lieka Lietuvos nuosavybe.

Analogiškas bendradarbiavimo sutartis su JAV sausį taip pat pasirašė Latvija ir Estija.

Dvišaliai susitarimai dėl bendradarbiavimo gynybos srityje rengiami JAV iniciatyva.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.