Pasipiktino Dovilės Šakalienės elgesiu: siūlo pradėti apkaltą

Seimo narės Dovilės Šakalienės siekis uždrausti bet kokios formos smurtą prieš vaikus ir būdai, kaip to buvo siekiama, supykdė dalį visuomenės atstovų. Penkių skirtingų visuomeninių organizacijų atstovai kreipėsi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją bei Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją prašydami ištirti „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Nuoga tiesa“ paviešintą informaciją apie D.Šakalienės veiklą.

Visuomenininkai pasipiktino D.Šakalienės elgesiu.<br>D. Umbraso nuotr.
Visuomenininkai pasipiktino D.Šakalienės elgesiu.<br>D. Umbraso nuotr.
Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkė R.Tamašunienė sakė, kad sprendimas dėl gauto skundo bus priimtas prasidėjus naujai Seimo sesijai.<br>T.Bauro nuotr.
Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkė R.Tamašunienė sakė, kad sprendimas dėl gauto skundo bus priimtas prasidėjus naujai Seimo sesijai.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2017-02-21 15:32, atnaujinta 2017-04-09 15:30

Papiktino politikės veiksmai

Pasak skundo autorių, D.Šakalienė darė poveikį žiniasklaidos priemonių atstovams bei įtakingiems visuomenės asmenims. Tai esą politikė ragino daryti spaudimą viešajai nuomonei, skelbti jos paruoštus skelbimus pagal sudarytą planą, o į laidas kviesti jos nurodytus asmenis.

„Seimo narė organizavo šių asmenų susitikimą komunikacijos kampanijos veiksmams aptarti, siekdama, kad būtų priimtas jos ir Mykolo Majausko inicijuotas vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pakeitimo ir papildymo projektas“, – rašoma visuomenininkų pranešime.

Pasak jų, tokiais veiksmais D.Šakalienė vykdė neteisėtą lobistinę veiklą bei naudodamasi savo padėtimi ir įtaka siekė apriboti kitą nuomonę turinčių piliečių konstitucinę teisę skleisti informaciją bei idėjas.

Todėl, jų teigimu, projekto svarstymo ir priėmimo metu žiniasklaidos priemonės skleidė neobjektyvią, vienašališką bei klaidinančią informaciją. 2017-ųjų vasario 14 d. Seimas šį įstatymo projektą priėmė. „Tokiais veiksmais Seimo narė Dovilė Šakalienė parodė nepagarbą esminiams demokratijos principams, šiurkščiai pažeidė Konstituciją ir Seimo nario priesaiką“, – teigia visuomenininkai.

Siūlo pradėti apkaltą

Pareiškėjai prašo Seimo etikos ir procedūrų komisiją atlikti Seimo narės Dovilės Šakalienės veiklos tyrimą ir nustatyti, ar buvo šiurkščiai pažeista Konstitucija ir Seimo nario priesaika.

Pasitvirtinus nurodytiems faktams siūlo pradėti Dovilei Šakalienei apkaltos procesą.

Pareiškėjai prašo Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją atlikti Seimo narės veiklos tyrimą dėl neteisėtos lobistinės veiklos ir skirti jai administracinių nusižengimų kodekso nustatytą baudą.

Tokį skundą pasirašė asociacijos „Lietuvių fronto bičiulių sąjūdis“ atstovė Eglė Mirončikienė, Pasaulio gydytojų federacijos „Už žmogaus gyvybę“ Lietuvos asociacijos atstovė Giedrė Žilinskienė, „Lietuvos tėvų forumo“ atstovas Andrius Murauskas, asociacijos „Vilniui ir Tautai“ atstovas Saulius Povilaitis, „Lietuvos vartotojų federacijos“ atstovė Alvita Armanavičienė.

Prie skundo jo autoriai pridėjo D.Šakalienės laiško išrašą, kuriame matomas asmenų, kuriuos politikė siūlo kalbinti sąrašas, taip pat papildoma informacija, tikslų ir veiksmų planas sudarytas po Saviečių tragedijos, kai į šulinį buvo įmesti du maži vaikai, smurto atpažinimo lentelė ir pan.

Tiesiog – žmogiškai graudu“

Susisiekus su Seimo nare ji patikino, kad spaudimo niekam tyčia nedarė ir daryti neketino. Pasak jos, visuomenininkų minimas ir televizijos laidoje parodytas laiškas buvo surašytas žiniasklaidos atstovu prašymu, po susitikimo, kuriame buvo aptarta, kaip tinkamai pranešti visuomenei, kad pamačius smurtą prieš vaikus tylėti negalima.

„Buvo suorganizuotas žurnalistų ir visuomenininkų susitikimas, į kurį buvau pakviesta ir aš, ir kiti žmonės dirbantys vaiko teisių apsaugos srityje. Kadangi aš esu ta Seimo narė, kuri stengiasi tą reformą kaip nors išjudinti, manęs paprašė parašyti pavardes ir kontaktus žmonių, kurie turi žinių, kompetencijos ir patirties kalbant apie vaiko teises, tad aš ir surašiau savo bendraminčių, bendražygių duomenis.

Be to, žurnalistė R.Mikelkevičiūtė (dalyvavusi susitikime – aut.) paprašė suformuluoti, kokia galėtų būti ta žinutė, kaip aiškiai pasakyti, kad jei matai smurtą prieš vaiką, netylėtum ir kaip turėtum reaguoti. Tai ką mes ten kalbėjome, aš iš karto telefonu ir surašiau“, – pasakojo parlamentarė.

Paklausta, ką mano apie jai mestus kaltinimus ir siūlymą, jei jie pasitvirtintų, rengti apkaltą, D.Šakalienė atsakė trumpai: „Trūksta žodžių.“ Ji sakė po laidos „Nuoga tiesa“ pasirodymo bendravusi su buvusiu kolega psichoterapeutu, kuris teigė, kad žmonės, kurie negali atsisveikinti su smurtu ir priimti suvokimo, kad vaiką galima auginti be smurto, desperatiškai imasi visų priemonių – šmeižto, kaltinimų ir kt., kad pasiektų savo.

„Jei žiūrime žmogiškai – tai graudu. Tiesiog graudu žiūrėti. O jei žiūrime iš teisinės pusės, tai šitie žmonės tiesiog skleidžia šmeižtą ir kiek aš žinau, dar niekas neatšaukė atsakomybės už šmeižtą baudžiamąja tvarka“, – kalbėjo D.Šakalienė.

Svarstys prasidėjus Seimo sesijai

Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkė Rita Tamašunienė sakė apie tai, kad toks skundas gautas sužinojusi iš visuomenės informavimo priemonių.

„Jei toks prašymas gautas, komisija spręs dėl tolimesnės jo eigos, pradėti tyrimą ar ne. Pirmiausia reikia sulaukti komisijos posėdžio, dabar dar nėra paskirta data, kada jis bus. Sesija prasidės ir bus posėdis, anksčiau mes, komisijos nariai, rinktis neplanavome“, – sakė R.Tamašunienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.