Valdas Vasiliauskas. Ar įvyks stebuklas ant Tautos kalno?

Nedėkingas, net įtartinas darbas girti valdžią, bet praėjusią savaitę iš valdiškų namų sulaukėme dviejų gerų naujienų.

Žaliojo tilto skulptūros.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Žaliojo tilto skulptūros.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Valdas Vasiliauskas.
Valdas Vasiliauskas.
Žaliojo tilto skulptūros.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Žaliojo tilto skulptūros.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Valdas Vasiliauskas

Feb 23, 2017, 3:04 PM, atnaujinta Apr 9, 2017, 12:09 PM

Pirmoji: Vilniaus meras Remigijus Šimašius patikino, jog sostinės savivaldybė nesirengia restauruoti ir saugoti Žaliojo tilto skulptūrų, taip ilgai ir beprasmiškai kiršinusių visuomenę.

Sunku būtų nuginčyti kultūros ministrės Lianos Ruokytės- Jonsson nuomonę, kad jų galutinė stotelė galėtų būti Grūto parkas. Savi tarp savų. Pati saugiausia ir visiems prieinama vieta.

Šįsyk nepasišiukšlino net ir Seimas- tai jau savaime pati geriausia naujiena. Visų septynių Seimo frakcijų atstovai, užmiršę kivirčus ir nesutarimus, pasirašė kreipimąsi į Vyriausybę , ragindami perimti buvusius Profsąjungų rūmus ant Tauro kalno (Pamėnkalnio) ir grįžti prie Tautos namų idėjos, kurią 1907 m. Lietuvių Mokslo draugijos Steigiamajame suvažiavime pasiūlė Jonas Basanavičius.

Patriarchas svajojo, kad Tautos namai virs Tautos vienybės namais, pakilusiais virš partijų ir politinių srovių. Idėją karštai parėmė pirmasis lietuviškas dienraštis „Vilniaus žinios“, jų įpėdinės „Lietuvos žinios“ (net sukeldamos įtarimų, kad redakcija kėsinasi pasisavinti Tautos namus), neatsiliko ir „Lietuvos žinių“ nesutaikomas priešininkas, oponuojantis joms visais kitais klausimais, modernaus tuomečio Lietuvos jaunimo tribūna savaitraštis „Viltis“ ir jo redaktorius Antanas Smetona.

Vienas „Vilties“ autorių Mikalojus Konstantinas Čiurlionis suformulavo Tautos namų koncepciją ir struktūrą (koncertų ir parodų salės, biblioteka, muziejus). Žinoma, ir tais laikais nestigo tuščių ginčių ir laiko gaišimo, tarkim, statyti Tautos namus ar įsigyti jau pastatytus.

Vis dėlto nutarta statyti, už suaukotas lėšas Lietuvių Mokslo draugija nupirko 2012 m. rugsėjį sklypą ant Tauro kalno, 2013 m. J.Basanapavičius ir Martynas Yčas leidosi už Atlanto rinkti aukų Tautos namams iš Amerikos lietuvių. Tačiau viską palaidojo Pirmasis Pasaulinis karas ir Vilniaus praradimas.

Po nepriklausomybės atkūrimo buvo grįžta prie J.Basanavičiaus idėjos. Grupė Vilniaus šviesuolių susibūrė į Tautos namų santarą, šios visuomeninės organizacijos garbės pirmininku noriai sutiko būti Justinas Marcinkevičius.

Entuziastų pradinis sumanymas buvo Tautos namams pritaikyti Profsąjungų rūmus. Tačiau jie buvo pagrobti iš tautos „prichvatizatorių“, daugelsyk ėję per įvairias rankas, apipinti nešvariais sandoriais ir bylomis, degę ar padegti. Ir nūnai šis degęs ir nesudegęs griozdas riogso pačiame Vilniaus centre virš sostinės- lyg 27 –ių mūsų atkurtos valstybės metų simbolis. „Prichvatizacijos“ paminklas.

Šalia šio vaiduoklio 2007 m. buvusio Vilniaus mero Artūro Zuoko iniciatyva atidengtas kuklus paminklinis akmuo, minint J.Basanavičiaus idėjos šimtmetį, Just.Marcinkevičius pasakė pranašišką kalbą apie Tautą, neturinčią namų. Viskas kol kas baigėsi akmeniu ir kalbomis.

Bet gal artėjančio valstybės atkūrimo jubiliejaus akivaizdoje įvyks stebuklas, jeigu Tautos namai suvienijo visų septynių Seimo frakcijų atstovus. Ir Tautos namų pavidalu ant Tauro kalno pagaliau pražys vienybė- „vardan tos Lietuvos“ – himno idealas, kurio mes visą šimtmetį siekėme ir nepasiekėme.

Jonas Basanavičius, Konstatinas Mikalojus Čiurlionis, Antanas Smetona, Justinas Marcinkevičius. Nebloga kompanija Sauliui Skverneliui. Neprameskit, Premjere, progos, kurią jums siūlo Seimas. Tai kur kas geriau ir prasmingiau, nei Valdovų rūmai. Žinoma, jeigu jūs trokštate likti su Tauta, o ne su valdovais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.