Šiauliuose nužudytos mažylės istorija: Kauno prokurorai teisinasi dėl nutraukto tyrimo

Kauno teisėsauga prieš kelis mėnesius tyrė to paties kūdikio, kuris trečiadienį mirė Šiaulių ligoninėje, sužalojimą. Tąkart nusikaltimo nepavyko įžvelgti, mergaitė nebuvo paimta iš tėvų, o šios istorijos baigtis – tragiška.

Prokurorai aiškino, kodėl buvo nutrauktas tyrimas dėl kūdikio sužalojimo.<br>M.Patašiaus nuotr.
Prokurorai aiškino, kodėl buvo nutrauktas tyrimas dėl kūdikio sužalojimo.<br>M.Patašiaus nuotr.
Prokurorams teko aiškintis dėl ikiteisminio tyrimo.<br>P.Mantauto nuotr.
Prokurorams teko aiškintis dėl ikiteisminio tyrimo.<br>P.Mantauto nuotr.
Prokurorai aiškino, kodėl buvo nutrauktas tyrimas dėl kūdikio sužalojimo.<br>M.Patašiaus nuotr.
Prokurorai aiškino, kodėl buvo nutrauktas tyrimas dėl kūdikio sužalojimo.<br>M.Patašiaus nuotr.
Prokurorai aiškino, kodėl buvo nutrauktas tyrimas dėl kūdikio sužalojimo.<br>M.Patašiaus nuotr.
Prokurorai aiškino, kodėl buvo nutrauktas tyrimas dėl kūdikio sužalojimo.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 2, 2017, 12:44 PM, atnaujinta Apr 8, 2017, 6:16 PM

Ikiteisminį tyrimą pernai gruodžio mėnesį nutraukė Kauno apylinkės prokuratūros 4-ojo skyriaus prokurorė Renata Oželienė.  Ji papasakojo, kad Žaliakalnio policijos komisariato tyrėjai spalio 14 dieną apklausė Kauno klinikų gydytoją Tatjaną Toker, kuri ne tik apžiūrėjo kūdikį, bet ir padarė nuotraukas.

„Motina ir tėvas neigė, kad jie sužalojo kūdikį“, – kalbėjo R.Oželienė. Pasak jos, tėvai labai bijojo, kad vaikas gali būti iš jų paimtas dėl socialinių įgūdžių stokos.

Ant kūdikio veido buvo dvi kraujosruvų žymės, tačiau tėvas paaiškino paėmęs mergaitę už žandukų. Atsiradus kraujosruvoms, jis pats smarkiai išsigando.

Prieš grąžinant mergaitę tėvams jiems buvo surengti specialūs kursai, jie išpildė visas specialistų keliamas sąlygas. Tuomet mergaitė jiems buvo grąžinta – tai įvyko gruodžio 21 dieną.

Ikiteisminis tyrimas buvo nutrauktas nustačius, kad tėvo veiksmuose nebuvo tyčios, o tai nesukelia baudžiamosios atsakomybės“, – sprendimo motyvus aiškino prokurorė R.Oželienė. Pasak jos, pareigūnai ir vėliau domėjosi šios šeimos reikalais, tikrino, ar joje nėra smurto. Juos lankė socialiniai darbuotojai. 

Visos tarnybos patvirtino, kad mergaite tinkamai rūpinamasi. 

„Ką dar galima padaryti, kad tokių situacijų nebūtų?“ – klausė R.Oželienė.

„Pareigūnai atliko visus būtinus veiksmus, kad galėtų priimti tokį sprendimą“, – įsitikinęs Kauno apygardos vyriausiasis prokuroras Darius Valkavičius.

Naujagimei klinikose buvo atlikti visi galimi tyrimai, tiriamos įvairios sužalojimo versijos, mergaitė išties turėjo sveikatos sutrikimų dėl odos. Ši aplinkybė taip pat galėjo lemti kraujosruvų atsiradimą.

Šiaurės šeimos klinikoje gydytoja Birutė Venckūnienė 2016 metų spalį priėmė mergaitės 17 metų motiną. Ji skundėsi, kad vaikas labai neramus – verkia, atpylinėja.

Pamačiusi vaikelį gydytoja sunerimo – ant abiejų skruostų buvo matyti mėlynės. Medikė pasiteiravo, kas atsitiko vaikeliui, tačiau išgirdo atsakymą, esą būdama nerami mažylė galbūt rankutėmis save užgavo.

Medikės įsitikinimu, kūdikis niekaip nebūtų galėjęs taip savęs sužaloti, todėl motinai ir 24 metų tėvui nurodė kuo skubiau vykti į ligoninę. Kitą dieną ji dar paskambino tėvui, tačiau šis pareiškė, kad viskas gerai, atliekami tyrimai.

Išvydę mėlynes Kauno klinikų medikai apie tai pranešė Kauno savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus atstovams, o pastarieji – policijai. Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas spalio 14 dieną, o nutrauktas net nepraėjus dviem mėnesiams, gruodžio 8 dieną.

Išsiskyrusi su mergaitės tėvu jauna moteris persikėlė į Šiaulius, kur susirado naują 24 metų draugą, apsigyveno jo nuomojamame bute.

Mergytė į Respublikinės Šiaulių ligoninės reanimaciją buvo paguldyta pirmadienio naktį.

Vaiką ištiko klinikinė mirtis. Buvo sumušta galva, sukrėstos smegenys, į jas išsiliejo kraujas, buvo matyti kraujosruvų ant galvos.

Trečiadienį Šiaulių ligoninės atstovai pranešė apie mažylės mirtį.

Antradienį teismas leido suimti labai sunkiu nusikaltimu įtariamą 17-metę motiną savaitei, o jos naują sugyventinį – 5 dienoms. Tuo metu dar buvo atliekamas tyrimas dėl sunkaus sveikatos sutrikdymo, dabar jis turėtų būti perkvalifikuotas į žmogžudystę.

Ar šie metai išskirtiniai kalbant apie smurtą prieš vaikus?

Kauno apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras D.Valkavičius siūlė prisiminti, kad pernai per kelis pirmuosius metų mėnesius buvo įvykdyta gerokai daugiau šiuprių nusikaltimų negu šiemet.  

„Prokuratūra kovoja su pasekmėmis, tačiau kūdikių žudymo mašina toliau važiuoja, Baudžiamasis kodeksas negali sustabdyti šio proceso ir artimiausius penkerius metus situacija nesikeis“, – mano D.Valkavičius.

Pasak jo, susiduriama su sveiku protu nepaaiškinamais reiškiniais – tėvų smurtu prieš vaikus. Prokuroras svarstė, kad žmonės neturi vertybinio pagrindo. 

„Pažiūrėkite, koks žmonių išradingumas žudant vaikus: naudojami kibirai, užrišti maišai“, – baisėjosi D.Valkavičius. 

Kauno apylinkės prokuratūros vyriausioji prokurorė Nomeda Urbonavičienė pranešė, kad prokurorės R.Oželienės sprendimą tikrino du prokurorai ir jie patvirtino, kad nusižengimų nebuvo padaryta.

Pernai Kauno apskrityje  užregistruota 1800 pranešimų dėl smurto artimoje aplinkoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.