Irena Šiaulienė: Mindaugui Basčiui bent jau reiktų suspenduoti pareigas

Jos žiniomis, M.Bastys dar susitiks su VSD vadovu.

Socialdemokratų frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė sako, kad po paviešintos Valstybės saugumo departamento (VSD) pažymos Seimo vicepirmininkui Mindaugui Basčiui „mažų mažiausiai jam reikia suspenduoti einamas pareigas“.<br>Lrytas fotomontažas
Socialdemokratų frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė sako, kad po paviešintos Valstybės saugumo departamento (VSD) pažymos Seimo vicepirmininkui Mindaugui Basčiui „mažų mažiausiai jam reikia suspenduoti einamas pareigas“.<br>Lrytas fotomontažas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 9, 2017, 9:44 PM, atnaujinta Apr 8, 2017, 7:08 AM

„Rytoj rytą bus frakcijos posėdis, pasitarsime. Šiaip Mindaugas Bastys nėra šviežias Seimo narys, ne pirma kadencija. Ir tiesiog jeigu būtų inkriminuojami tokio lygio ryšiai, kad reikėtų kalbėti apie apkaltą, tai turbūt nereikėjo laukti, kol jis paprašys pažymos. Rytoj apsitarsim, bus brifingas, pozicija bus išdėstyta ir asmeninė Seimo nario, dar esančio Seimo pirmininko Mindaugo Basčio“, – ketvirtadienį LRT laidai „Dėmesio centre“ sakė I.Šiaulienė.

Jos žiniomis, M.Bastys dar susitiks su VSD vadovu.

„Įvertinus visa tai, bus priimtas sprendimas“, – tikino politikė.

Kaip skelbta, Seimo nariui socialdemokratui M.Basčiui leidimas dirbti su slapta informacija neišduotas, įvertinus jo asmeninius ryšius su Rusijos energetikos kompanijų, nusikalstamo pasaulio atstovais, buvusiu KGB darbuotoju ir Kremliui palankiu žurnalistu, rodo Valstybės saugumo departamento raštas.

Socialdemokratų frakcijos seniūnė I.Šiaulienė tikisi, kad kolega priims tinkamą sprendimą.

D.Jauniškis: pasitikėti negalime

VSD vadovas Darius Jauniškis LRT sakė, jog, VSD manymu, buvo nustatyta rizika, kad informacija gali nutekėti, todėl ir buvo parengta pažyma.

„Mūsų manymu, pagal mūsų surinktą medžiagą, yra tikimybė, kad ta informacija gali nutekėti. Išvada yra paprasta – mes negalim pasitikėti. (..)Kadangi VSD saugo valstybės paslaptis, todėl mes darom išvadą, kad ta informacija gali būti nutekinama“, – sakė VSD vadovas.

Pasak jo, ar lojalus valstybei, gali pasakyti pats Seimo narys.

Susipažinęs su šia informacija, Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis paragino M.Bastį trauktis iš Seimo vadovybės. Anot parlamento vadovo, turima informacija kenkia ne tik Seimo darbui, bet ir įvaizdžiui.

„Tolimesnius sprendimus dėl M.Basčio turės priimti socialdemokratų frakcija. Turime užtikrinti stabilų Lietuvos žmonių pasitikėjimu grindžiamą Seimo ir valdančiosios koalicijos darbą“, – pranešime spaudai teigė V.Pranckietis.

M.Bastys sako esąs supažindintas su VSD pažyma ir teigė, jog savo sprendimą priims tik pasitaręs su frakcija.

„Su VSD pažyma esu susipažinęs ir sprendimus, susijusius su mano galimybe eiti pareigas aš viduje jau turiu, tik dar turėsiu aptarti tą klausimą su frakcija, jos vadovybe ir priimti galutinius sprendimus“, – BNS ketvirtadienį sakė M.Bastys.

VSD vertinimu, pavojų valstybės paslapties saugumui kelia ir M.Basčio ryšiai su buvusiu KGB darbuotoju Piotru Vojeika. Pastarasis, kaip teigiama rašte, prašė M.Basčio paramos sprendžiant „Gazprom“ tarpininkės „Dujotekanos“ bei su ja susijusios Kauno termofikacinės elektrinės problemas.

VSD nurodo, kad M.Bastys 2013 metais yra prašęs finansinės paramos jo pažįstamiems asmenims, o P.Vojeika patvirtino, kad „jam yra skirta finansinė parama ir kad pinigai į jo nurodytą sąskaitą bus pervesti artimiausiu metu“, tačiau paaiškinimų VSD metu M.Bastys teigė negavęs finansinės paramos.

Seimo pirmininkas V.Pranckietis sako, kad pagal pareigas M.Bastys privalo turėti leidimą dirbti su slapta informacija, todėl priėmė sprendimą pasiūlyti trauktis jam iš pareigų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.