Smūgis Rusijos propagandininkams: dėl Galinos Sapožnikovos knygos – kratos ir byla

Lietuvoje nepageidaujama ne tik pati leidinio „Komsomolskaja pravda“ žurnalistė Galina Sapožnikova, bet ir jos knyga „Išdavystės kaina. Kaip žlugo Sovietų Sąjunga ir kas nutiko tiems, kurie bandė ją išsaugoti“.

G.Sapožnikova dėl skleidžiamos Rusijos propagandos yra paskelbta nepageidaujamu asmeniu Lietuvoje.
G.Sapožnikova dėl skleidžiamos Rusijos propagandos yra paskelbta nepageidaujamu asmeniu Lietuvoje.
A.Paleckio bendražygio P.Masilionio leidykloje buvo atliktos kratos.
A.Paleckio bendražygio P.Masilionio leidykloje buvo atliktos kratos.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 9, 2017, 12:26 PM, atnaujinta Apr 8, 2017, 8:13 AM

Nors Lietuva yra griežtai pareiškusi, kad 1991-ųjų metų sausio 13-osios įvykius iškraipanti knyga nebus leidžiama, bendrovės „Mūsų gairės“ direktorius Povilas Masilionis nusprendė kitaip.

Jo vadovaujama leidykla „Politika“ knygą išvertė iš rusų kalbos į lietuvių, ją išleido ir dėl to pateko į teisėsaugos nemalonę.

P.Masilionio vadovaujamoje leidykloje buvo atlikta krata, išimtas visas G.Sapožnikovos knygos tiražas bei kiti su šia knyga susiję dokumentai.

Kaip informavo Vilniaus apygardos prokuratūra, ikiteisminis tyrimas yra pradėtas pagal baudžiamojo kodekso 170 su ženkleliu 2 straipsnio 1 dalį – dėl viešo pritarimo tarptautiniams nusikaltimams, SSRS ar nacistinės Vokietijos nusikaltimams Lietuvos Respublikai ar jos gyventojams, jų neigimo ar šiurkštaus menkinimo.

Už šį nusikaltimą numatomas laisvės apribojimas, areštas arba laisvės atėmimas iki dvejų metų.

Įtarimai byloje kol kas niekam nepareikšti, tačiau, kadangi G.Sapožnikovai yra uždrausta atvykti į Lietuvą jai įtarimai gali būti pareikšti už akių.

Tas pats gresia ir P.Masilioniui, kuris yra Algirdui Paleckiui anksčiau vadovautos partijos „Socialistinis liaudies frontas“ narys.

Šis veikėjas yra pasižymėjęs ir anksčiau. 2014 metais jo vadovaujama leidykla „Gairės išleido Kremliaus propagandisto Aleksandro Diukovo knygą „Holokausto išvakarėse“.

Šioje knygoje juodinami lietuvių tremtiniai ir aiškinama, kad jie į Sibirą buvo ištrempti tik todėl, kad buvo nacių parankiniai.

Tada P.Masilionis pripažino, kad A.Diukovo knyga buvo išleista Rusijos užsakymu. Jos vertimui buvo skirta 10 tūkst. litų.

„Jeigu moka pinigus, prašau, tegul leidžia. Koks čia purvas? Čia yra dokumentai“, – aiškino leidyklos vadovas.

Pats A.Diukovas tąkart savo knygos pristatyme dalyvauti negalėjo. Jis buvo sulaikytas Vilniaus oro uoste ir išsiųstas atgal į Rusiją bei paskelbtas Lietuvoje nepageidaujamu asmeniu.

2015 metų rugpjūtį toks pats likimas ištiko ir G.Sapožnikovą. Ji buvo neįleista į Lietuvą, kai atvyko iš Estijos sostinės Talino.

2014-ųjų Lietuvos Valstybės saugumo departamento ataskaitoje nurodoma, kad Taline ir Maskvoje gyvenanti G.Sapožnikova yra įsteigusi tarpautinį žiniasklaidos klubą „Format A-3“, kuris Baltijos šalyse skleidžia „Rusijos politines ir ideologines nuostatas“.

Vien 2013-aisiais Lietuvoje buvo surengta 11 renginių, kuriuose G.Sapožnikova bendraminčiams, tarp jų ir A.Paleckiui, aiškindavo, kokie baisūs yra už laisvę kovoję lietuviai, kaip teisingai buvo baudžiami tremtiniai ir kokia nuostabi yra Rusija, pasak G.Sapožnikovos, kovojanti su „“istoriniu nacizmu“.

G.Sapožnikova iki šiol yra dalyvavusi ne vienoje Rusijos televizijos laidoje ir aiškinusi, kad Sovietų Sąjungą sugriovė kažkieno, greičiausiai, JAV pasamdyti priešai, sovietų kariai niekada nieko nešaudė, tik patys slėpėsi už tankų, o šaudė savi į savus.

Apie tai rašoma ir jos knygoje „Išdavystės kaina. Kaip žlugo Sovietų Sąjunga ir kas nutiko tiems, kurie bandė ją išsaugoti“.

Šią knygą G.Sapožnikova pernai pristatė Rusijos gerbėjams Milane. Tiesa, Italijoje ji vadinasi šiek tiek kitaip – „Lietuviškas sąmokslas. Kaip žlugo Sovietų Sąjunga ir kas nutiko tiems, kurie bandė ją išsaugoti“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: prezidentiniai debatai ar parodija?