Seimo komisija siūlo neleisti Petro Gražulio traukti baudžiamojon atsakomybėn

Seimo komisija siūlo neleisti traukti

Seimo komisija siūlo neleisti traukti „tvarkiečio“ P.Gražulio baudžiamojon atsakomybėn.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Seimo komisija siūlo neleisti traukti „tvarkiečio“ P.Gražulio baudžiamojon atsakomybėn.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 15, 2017, 4:23 PM, atnaujinta Apr 7, 2017, 10:35 PM

Už tai, kad būtų tenkinamas generalinio prokuroro Evaldo Pašilio prašymas panaikinti P.Gražulio teisinį imunitetą, balsavo penki komisijos nariai, o keturi buvo prieš ir vienas susilaikė, lėmė prieš prokuroro prašymą pasisakiusio komisijos pirmininko socialdemokrato Algimanto Salamakino balsas, BNS informavo konservatorė Monika Navickienė.

„Norėjo išlaikyti P.Gražulį politiškai saugiai, neleisti prokurorui iki galo ištirti bylos, dėl kurios kreipėsi į Seimą. Mano supratimu, tokiu būdu trukdoma teisėsaugai dirbti savo darbą“, – BNS sakė konservatorė.

Pasak jos, už P.Gražulio imuniteto panaikinimą balsavo konservatorių bei liberalų atstovai bei vienas „valstietis“, tuo metu socialdemokratas A.Salamakinas, „tvarkietis“ Rimas Andrikis, „valstiečiai“ Vida Ačienė bei Petras Nevulis buvo prieš, o Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos atstovas Česlavas Olševskis susilaikė.

Su komisijos pirmininku A.Salamakinu BNS kol kas susisiekti nepavyko.

Generalinis prokuroras į Seimą prašydamas panaikinti P.Gražulio teisinę neliečiamybę kreipėsi antradienį. Kreipimąsi išnagrinėjusi Seimo komisija pateikia išvadą, ar rekomenduoja Seimui naikinti parlamentaro imunitetą, ar ne. Galutinį sprendimą priims Seimas.

P.Gražulio teisinę neliečiamybę norima panaikinti, kad jį būtų galima patraukti baudžiamojon atsakomybėn dėl piketo prie prokuroro I.Mikelionio namų.

Seimo narys šioje byloje jau buvo apklaustas kaip specialusis liudytojas. „Tvarkos ir teisingumo“ atstovas P.Gražulis  tvirtina esąs persekiojimas už prokuratūros kritiką, o sprendimą pradėti bylą dėl nesankcionuoto piketo prie prokuroro namų prilygina grįžimui į sovietmetį.

„Grįžta Stalino laikai. Šiurkščiai pažeidė Konstituciją generalinis prokuroras, nes draudžiama persekioti už kritiką. Piliečiams laiduojama teisė kritikuoti valstybės įstaigų ir pareigūnų darbą“, – žurnalistams Seime antradienį sakė P.Gražulis.

„Aš pats kreipiuosi į teismą ir skundžiu generalinį prokurorą dėl to, kad jis persekioja mane už prokuratūros kritiką“, – piktinosi P.Gražulis.

Praėjusios kadencijos Seimo nariai „tvarkiečiai“ P.Gražulis, Kęstas Komskis ir Valdas Vasiliauskas piketu reagavo į I.Mikelionio pareiškimą, kad prašys Europos Parlamentą panaikinti tuometinio partijos „Tvarka ir teisingumas“ lyderio europarlamentaro Rolando Pakso neliečiamybę galimos korupcijos byloje.

Iš šių protesto dalyvių Seimo nariu buvo perrinktas ir teisinę neliečiamybę turi tik P.Gražulis, be Seimo leidimo jo negalima traukti baudžiamojon atsakomybėn ar kitaip suvaržyti laisvę.

E.Pašilis antradienį pranešė, kad K.Komskiui ir V.Vasiliauskui jau pateikti įtarimai. E.Pašilio teigimu, savo veiksmais P.Gražulis siekė daryti psichologinį poveikį prokurorui, trukdė tirti rezonansinę bylą, bandė paveikti tyrimo eigą.

Už trukdymą prokuroro veiklai Baudžiamajame kodekse numatyti viešieji darbai, bauda, laisvės apribojimas arba laisvės atėmimas iki dvejų metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.