Po tragiškos Ievos Strazdauskaitės istorijos Seimas svarsto, kaip apsaugoti gyventojus

Po Ievos Strazdauskaitės laidotuvių sujudo ir Seimas. Buvo tariamasi, kaip užkirsti kelią brutaliems nusikaltimams ir kaip efektyviau juos išsiaiškinti. Seimo nariai klausė premjero, kokius sprendimus yra pasiruošusi priimti dabartinė valdžia.

Po I.Strazdauskaitės laidotuvių sujudo ir Seimas.<br>Montažas
Po I.Strazdauskaitės laidotuvių sujudo ir Seimas.<br>Montažas
S.Skvernelis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
S.Skvernelis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
I.Strazdauskaitės laidotuvės.<br>G.Šiupario nuotr.
I.Strazdauskaitės laidotuvės.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 16, 2017, 2:35 PM, atnaujinta Apr 7, 2017, 9:18 PM

„Tas nusikaltimas – tikrai brutalus, žiaurus, tragedija sukrėtė visą Lietuvą. Matyt, yra keli aspektai. Pirmiausia dėl gebėjimų išaiškinti, deja, tai jau yra post factum. Tai yra irgi prevencinė priemonė asmenims, kurie daro nusikaltimus, kad žinotų, jog kiekvienas jų bus išaiškintas“, – per Vyriausybės pusvalandį Seime kalbėjo premjeras Saulius Skvernelis.

Premjeras aiškino, kad tęsiamas policijos techninis modernizavimas ir tai leido atskleisti šį nusikaltimą. „Ilgą laiką buvo manoma, kad už prevenciją atsakinga tik policija. Tas modelis buvo vėlgi pradėtas keisti prieš keletą metų. Mano manymu, neperdavus dalies funkcijų prevencijos kam nors kitam atsisakyti vykdyti pačiai – tai buvo neteisingas sprendimas. Dėl to, manau, vidaus reikalų ministras turės įvertinti šitą situaciją“, – sakė S.Skvernelis.

Seime buvo teiraujamasi apie lengvą pirmalaikį paleidimą iš įkalinimo įstaigų. Pasak premjero, teisiškai aiškiai sudėliota procedūra, nėra vienasmenis sprendimas ir dalyvauja įvairios institucijos, kalėjimų administracija. „Jei matome, kad šioje vietoje nėra patikimų duomenų, kad tas asmuo pasitaisė ir nekelia grėsmės visuomenei, matyt, jokiais teisės aktais neaprašysime ir į jo vidų neįlįsime. Jei dar reikia papildomų saugiklių – galime svarstyti. Galbūt reikia dar ankstesnės veiklos charakteristikos, čia yra techniniai dalykai, kurie labai svarbūs“, – sakė S.Skvernelis.

Premjeras sakė nežinantis, kodėl dėl I.Strazdauskaitės pirmomis paromis negalėjo būti pakelti sraigtasparniai. Pasak jo, Valstybės sienos apsaugos tarnyba turėtų turėti resursų ir dalis jų sraigtasparnių skraido.

„Dar prieš porą metų finansavimas aviacijos rinktinei buvo nulinis. Tik praėjusiais metais jie gavo gerą injekciją. Dėl Krašto apsaugos ministerijos nupirktų straigtasparnių girdėjau žinią, kad atitinkamomis oro sąlygomis jie negali skristi. Kodėl taip yra? Manau, kad mes irgi išsiaiškinsime, ar nupirkti tokie, kurie privalo mums tarnauti“, – kalbėjo Vyriausybės vadovas.

Premjeras aiškino, kad tikrai negalime kaltinti policijos reformos, kad ji nepasiteisino. Klausimų kilo tik dėl prevencinio darbo.

Dėl neuniformuotų pareigūnų. „Nėra nė vieno neuniformuoto, kuris patruliuotų ar stabdytų. Su šiuo skaudžiu įvykiu tikrai nereikėtų sieti, kadangi tai buvo kitoks nusikalstamos veikos modelis.

Galiu pritarti, kad saugumo norisi daugiau, aiškumo norisi daugiau. Policija tikrai daug deda pastangų rodydama visuomenei, kaip ji identifikuojama“, – kalbėjo premjeras.

Pagal saugumo lygį negalime lygintis su tokiomis šalimis kaip Bulgarija ar Rumunija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.